Αποτελέσματα εκλογών (βουλευτικών, δημοτικών ή ευρωεκλογών) σε μία ώρα "υπόσχεται" το δίκτυο "Σύζευξις" -η πλατφόρμα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης που εξυπηρετεί τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την ανακοίνωση έκανε ο τεχνικός διευθυντής του δικτύου, Χρήστος Μοσχονάς. Μίλησε στο 4ο Περιφερειακό Φόρουμ Ηλεκτρονικής Ασφάλειας, με θέμα "Ασφάλεια Δικτύων και Συστημάτων Επικοινωνιών", που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Μελετών Ερευνών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΝΑ).
Χαρακτήρισε "πρωτόγονο σύστημα που χρήζει επανασχεδίασης" το να στέλνονται τηλεγραφήματα με τα αποτελέσματα, από τους Δικαστικούς Εκπροσώπους στο υπουργείο. "Από τη στιγμή που τα περισσότερα κτίρια τα οποία μετατρέπονται σε εκλογικά τμήματα είναι συνδεδεμένα με το 'Σύζευξις', η μετάδοση των αποτελεσμάτων μπορεί να γίνει από το σύστημα", είπε.
Πάντως, δεν ήταν αισιόδοξος όσον αφορά την εφαρμογή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών -στο μέλλον- στην Ελλάδα. Όπως είπε, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόστηκε, ήταν προβληματική.

Στο ίδιο φόρουμ, άλλοι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν "ελλιπή" την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών απειλών στην Ελλάδα. Όπως είπαν, συμμετέχουν πολλοί φορείς, με διαφορετικές αρμοδιότητες και δημιουργείται "κενό... εξουσίας". Πρόβλημα υπάρχει ακόμη και με το δίκτυο Σύζευξις, στο οποίο αναμένεται, ως το καλοκαίρι, να συμμετάσχουν 10.000 χρήστες.
Το ίδιο προβληματική είναι και η πιστοποίηση μέσω Διαδικτύου, αφού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι χρήστες του Ίντερνετ καλούνται να βάλουν 10.000 ψηφιακές υπογραφές ο καθένας, στα επόμενα 30 χρόνια, ενώ θα έχει ταυτοποιηθεί σε πάνω από 100 ομάδες! Ούτε τα γκρουπ του... facebook να ήταν!