«Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και το λέω αυτό, γιατί η εκάστοτε κεντρική εξουσία λέει πολλά, αλλά τα τελευταία είκοσι χρόνια ελάχιστα χρήματα δόθηκαν για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης μας».
Αυτό τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, στην έκτακτη σύσκεψη με θέμα «Αντιμετώπιση των σεισμών», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νικολάου Κορτσάρη, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημοσίων φορέων και υπηρεσιών(Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΑΠΘ, ΤΕΕ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, Τροχαία, Γ’ Σώμα Στρατού, Αγροφυλακή, ΕΜΑΚ, Λιμεναρχείο, ΔΕΗ, ΕΚΑΒ).
Ο νομάρχης αναφέρθηκε στις βασικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και στην ανάγκη χρηματοδότησης από την Πολιτεία. «Όταν έχουμε 2.500 αντίσκηνα του 1960 και κάθε αντίσκηνο χρειάζεται μια… διμοιρία για να μετακινηθεί, αντιλαμβάνεστε το πρώτο πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης.
«Η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμη να αξιοποιήσει την εμπειρία που αποκόμισε από τις καταστροφές των προηγούμενων ετών και δεν έχει πετύχει να συντονίσει και να οργανώσει αποτελεσματικά όλες τις υπηρεσίες της, ώστε να παρακολουθείται και να ελέγχεται η ποιότητα κατασκευής τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά κτίρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης.
«Ούτε φόβος ούτε πανικός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, σε εγρήγορση, σε συντονισμό και οργάνωση με όλους τους φορείς, ιδιαίτερα με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, το τεχνικό επιμελητήριο και την περιφέρεια. Να βρεθούν νέοι χώροι εγκατάστασης σεισμοπλήκτων και να συμπεριληφθούν σ’ αυτούς και τα στρατόπεδα», κατέληξε ο νομάρχης.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν.Κορτσάρης, προέτρεψε τους φορείς «να ενημερώνουν σωστά τους πολίτες, ώστε να μην προκαλούν φόβο και ανασφάλεια».