Τρίτη ενημέρωση 14.00

Τα κομμάτια του παζλ προσπαθούν να συνδέσουν οι αστυνομικοί, στην περίπτωση της απαγωγής του Γ. Μυλωνά, προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και διευθύνοντα στυμβούλου της εταιρίας ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο βιομήχανος, η σύζυγός του, και στενό συγγενικό τους πρόσωπο, που έζησε από κοντά την περιπέτεια, προσπαθούν να συνέλθουν κι έχουν ως προτεραιότητα να ξεχάσουν τις δύσκολες ώρες που έζησαν.
Ο ίδιος ο κ. Μυλωνάς(φωτό αριστερά) έδωσε, αρχικά, μια συγκεχυμένη κατάθεση στους αστυνομικούς, στην οποία υπογράμμισε ότι οι απαγωγείς του είχαν πει, από την πρώτη στιγμή, πως δεν πρόκειται να τον πειράξουν, αν πάρουν τα χρήματα. Κι όταν τον άφησαν ελεύθερο, αυτός που τον οδήγησε εκτός της κρυψώνας, στο κλεμμένο αυτοκίνητο (τη Μπέμπα) που οδήγησε μόνος του ως τη Θεσσαλονίκη, είχε φροντίσει να φοράει κουκούλα.
Η σύζυγός του,
έζησε το δικό της δράμα, επί 14 ημέρες: Πρώτα περιμένοντας από τους απαγωγείς να επικοινωνήσουν, έπειτα στην προσπάθειά τους να τους πείσει ότι είναι αδύνατο να συγκεντρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ, ακολούθως να συγκεντώσει τα 12 από αυτά και να πείσει τους απαγωγείς ότι δεν ήταν δυνατό να βρει άλλα χρήματα.

Όσο για το συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας Μυλωνά, που ταξίδεψε ς την Αθήνα, όταν του ζητηθηκε από τους απαγωγείς, γνωρίζει ελάχιστα -και, σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, αυτά που γνωρίζει, δε θα βοηθούσαν, ιδιαίτερα, τις έρευνες.
Το χρονικό της απαγωγής έχει ως εξής:
9 Ιουνίου 2008, ώρα 23.30: Ο βιομήχανος κατευθύνεται προς το σπίτι του (Θέρμης 55 στο Πανόραμα) οδηγώντας το αυτοκίνητό του. Τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι ακινητοποιούν το όχημά του και επιβιβάζονται σε αυτό. Όλα γίνονται μπροστά στα μάτια της άναυδης συζύγου του θύματος.
9 Ιουνίου 2008, ώρα 23.40: Οι οπλοφόροι αναγκάζουν τον Γ. Μυλωνά να οδηγήσει το αυτοκίνητό του στο πάρκιγκ σούπερ μάρκετ του Πανοράματος. Εκεί επιβιβάζονται σε άλλο αυτοκίνητο κι αναχωρούν προς άγνωστη κατεύθυνση.
9 Ιουνίου 2008, ώρα 23.45:
Η αστυνομία εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό. Εντοπίζει το αυτοκίνητο του θύματος. Οι δράστες έχουν αφήσει στο εσωτερικό το ρολόι του Μυλωνά, το κινητό του τηλέφωνο και, στο ντουλαπάκι, ένα σημείωμα που λέει: έχετε μπλέξει με επαγγελματίες.

9 Ιουνίου 2008, ώρα 23.50:
Η είδηση της απαγωγής φθάνει σε ορισμένα δημοσιογραφικά γραφεία. Στην επικοινωνία των δημοσιογράφων με την αστυνομία, τους ζητείται να μη δημοσιοποιήσουν το θέμα, ή να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

10 Ιουνίου 2008, ώρα 00.10: Η είδηση μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά κανάλια των Αθηνών. Λίγο αργότερα τη μεταδίδει και η ΕΤ3.
10 Ιουνίου 2008, ώρα 00.30:
Το salonicanews.blogspot.com μεταδίδει την είδηση και δημοσιεύει το who is who του βιομηχάνου και μια υπόθεση, από το παρελθόν, που δείχνει ίδια.

10 Ιουνίου 2008, ώρα 09.00: Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Η αστυνομία ζητά εχεμύθια κι η οικογένεια, με ανακοίνωσή της, να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Η παράκληση, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, γίνεται δεκτή. Το salonicanews.blogspot.com αποφασίζει να μη δημοσιεύσει το παραμικρό, έως ότου ευοδωθεί αυτή η υπόθεση.
11 Ιουνίου 2008:
Γϊνεται γνωστό ότι οι απαγωγείς επικοινώνησαν και ζήτησαν για λύτρα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η είδηση δε διασταυρώνεται, πάντως, ούτε από την αστυνομία, ούτε από την οικογένεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες άφησαν οδηγίες σε ηχογραφημένο μήνυμα. Στη συνέχεια, την κασέτα έκρυψαν σε εκκλησία της Λάρισας.

12 Ιουνίου 2008:
Οι έρευνες της αστυνομίας καυτευθύνονται σε Πιερία, Λάρισα, Τρίκαλα, Ημαθία και Πέλλα.

13 Ιουνίου 2008: Η οικογένεια περνά σε συνεννόηση με την αστυνομία. Οι πληροφορίες, πλέον, δίνονται με το σταγονόμετρο.
13 Ιουνίου 2008 - 18 Ιουνίου 2008: Η αστυνομία βρίσκει πεταμένα κάποια από τα καρτοκινητά τα οποία χρησιμοποίησαν, για τις επαφές τους, οι δράστες. Μετά τη συνομιλία, τα πετούσαν. Η οικογένεια θα βρει, τελικά, 12 εκατομμύρια ευρώ, σε μεταχειρισμένα χαρτονομίσματα, όπως ζήτησαν οι δράστες, για να είναι ακόμη πιο δύσκολος ο εντοπισμός τους.
19 Ιουνίου 2008:
Οι δράστες ειδοποιούν την οικογένεια ότι η παράδοση των λύτρων και η απελευθέρωση του βιομηχάνου θα γίνει στην Αθήνα. Συγγενικό πρόσωπο του Γ. Μυλωνά ταξιδεύει στην Αθήνα, αλλά οι δράστες δεν εμφανίζονται.

20 Ιουνίου 2008:
Οι δράστες αφήνουν μια τσάντα με έναν κόκκινο φάρο της... Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έξω από την πόρτα του σπιτιού του βιομήχανου. Μέσα έχουν αφήσει ένα σημείωμα που γράφει: "Έχετε μπλέξει με επαγγελματίες. Δεν κάνουμε λάθη". Ορίζεται νέο ραντεβού. Ζητούν από τη σύζυγο να βάλει τα χρήματα στην τσάντα που έδωσαν και να την αφήσει δίπλα σε κάδο απορριμμάτων, σε πάρκιγκ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας, ανάμεσα από Μακρύγιαλο και Κορινό Πιερίας.

22 Ιουνίου 2008 22.00:
Ένας από τους απαγωγείς, φορώντας κουκούλα, οδηγεί τον Γ. Μυλωνά σε σημείο (μάλλον) έξω από τα Γιαννιτσά και του δείχνει την κλεμμένη Μπέμπα(είχε κλαπεί από τη Θεσσαλονίκη, το 2007, ενώ οι πινακίδες από την Αθήνα, το 2005, κάτι που δείχνει την οργάνωση της σπείρας των απαγωγέων). Ο βιομήχανος, αφού περιπλανηθεί σε διάφορους δρόμους, ώσπου να βρει πού, ακριβώς, βρίσκεται, κατευθύνεται, πλέον, ελεύθερος προς το σπίτι του.

23 Ιουνίου 2008 01.30:
Ο Γ. Μυλωνάς βρίσκεται, πάλι, στο σπίτι του και πνίγεται στις αγκαλιές των συγγενών του. Η περιπέτειά του έχει λήξει.

Το παραπάνω ημερολόγιο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣ. Έχει συνταχθεί με βάση πληροφορίες, από διάφορες πηγές και έχει συμπληρωθεί στα κενά του σημεία. Εκτός από τις δύο πρώτες ημέρες και τις δύο τελευταίες της αιχμαλωσίας, οι υπόλοιπες λεπτομέρειες δημοσιοποιούνται με κάθε επιφύλαξη. Ως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις για το θέμα.
Από την ΑΛΟΥΜΥΛ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η Διοίκηση της «ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η προσωρινή κρίση στην οποία εισήλθε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Μυλωνάς έλαβε αίσιο τέλος. Είναι καλά στην υγεία του και εντός των προσεχών ημερών επιστρέφει στα εκτελεστικά του καθήκοντα. Ταυτόχρονα η Διοίκηση επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους μετόχους και συμμετόχους οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρθηκαν την παρελθούσα, δύσκολη περίοδο και να διαβεβαιώσει για τη συνέχεια και το απαρέγκλιτο των στόχων του Ομίλου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Σχετικά με την αίσια έκβαση της απαγωγής του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης ανέφερε τα εξής: «Χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα, όπως έδειξε η οικογένεια, η αστυνομία και ο δημοσιογραφικός χώρος. Κερδίσαμε μια μάχη. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να βρεθούν οι ένοχοι».