Τρεις συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται, αυτήν την ώρα, στη Θεσσαλονίκη: Η πρώτη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, όπου ο σύλλογος Μακεδονομάχων και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, διαδηλώνουν για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η δεύτερη στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με οργανωτή Ίδρυμα του ΛΑ.Ο.Σ. Η τρίτη από νεαρούς στη φυσικομαθηματική.
Το salonicanews σας ενημερώνει απ ευθείας, για όσα γίνονται.

Ενημέρωση 1η
Τα παρατράγουδα άρχισαν νωρίς. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν, με λοστούς, σε δυο αδέλφια, που πήγαιναν στο Παλαί ντε Σπορ, για την εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης. Τους χτύπησαν, στο σώμα και στο κεφάλι και τους έστειλαν στο νοσοκομείο. Το περιστατικό έγινε πίσω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.


Ενημέρωση 2η
Στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως έδωσε το παρόν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης. Κατά την είσοδό του, ρωτήθηκε για την πλήρη απουσία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Απάντησε ότι "δεν θα κρίνει τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου. Βρίσκομαι εδώ, για να κάνω το χρέος μου".
Μπορεί να μην υπήρχαν βουλευτές της Ν.Δ. στο Παλαί, υπήρχε, όμως, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παπαγιαννόπουλος (περιβάλλοντος και πρασίνου) και η πρόεδρος των δημοτικών παιδικών σταθμών κ. Χρυσούλα Γιαταγάνα (από την παράταξη του Β. Παπαγεωργόπουλου).

Ενημέρωση 3η
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η συγκέντρωση του ΛΑ.Ο.Σ. δεν είχε αρχίσει ακόμη. Μπροστά από την εξέδρα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 άτομα. Είχαν έρθει από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με πούλμαν που ναυλώθηκαν ειδικά γι αυτόν τον σκοπό.
Την ίδια στιγμή, στο Παλαί, μιλούσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα, κ. Κάλφας. "Το όνομα ανήκει σε ΄σας", έλεγε στους, περίπου, 4.000 συγκεντρωμένους.

Ενημέρωση 4η
"Ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι ακροτηριασμός", τόνισε ο έτερος των ομιλητών, Κ. Ζουράρις. Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει Μακεδονική. Αυτό είναι αυτονόητο", δίνοντας την ευκαιρία στους συγκεντρωθέντες να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα και να κάνουν την ατάκα, σύνθημα.

Ενημέρωση 5η
"Έχετε δει ποτέ, ένα βουνό, ένα ποτάμι, να ονομάζει τον εαυτό του; Αυτά τα τέσσερα κόμματα, που δεν μπορούν να κάνουν πολιτική, το ΄ρίξαν στη γεωγραφία", συνέχισε. "Σύνθετη ονομασία σημαίνει παραχώρηση της ιδιοκτησίας επί του ονόματος, σημαίνει παραχώρηση εδάφους. Όποιος παραχωρεί όνομα στις διεθνείς σχέσεις, παραχωρεί έδαφος. Θα μας ξανακάνουν πρόσφυγες, εμάς, τους Κωνσταντινουπολίτες, τους Ποντίους Μακεδόνες, τους Κρήτες Μακεδόνες", πρόσθεσε.

Ενημέρωση 6η
Την ίδια ώρα(19.30) άρχιζε, στο πλακόστρωτο της παραλίας, η συγκέντρωση του ΛΑ.Ο.Σ. Ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Γ. Καρατζαφέρης, τόνιζε: "Ο μεγάλος Ανδρέας είχε πει: 'Όχημα αλυτρωτισμού είναι η ονομασία'. Ο Ανδρέας μπορούσε, ο Γιώργος δεν μπορεί";

Ενημέρωση 7η
Την ώρα που οι κορώνες διαδέχονταν η μία την άλλη, από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο αποχωρούσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης θεώρησε ότι η ομιλία του κ. Κ. Ζουράρι δεν προωθούσε την ομοψυχία, που απαιτείται σε τέτοια εθνικά θέματα.
Στο βήμα, στη συνέχεια, στο Αλεξάνδρειο, ανέβηκε ο Στ. Παπαθεμελής. Ο κ. Παπαθεμελής άρχισε την ομλία του με το σύνθημα "Η Μακεδονία είναι Ελληνική".

Ενημέρωση 8η
"Δεν θα παραδώσουμε τα άγια τοις κυσί. Δεν θα κάνουμε πίσω. Είμαστε ενωμένοι. Είπα και χθες στην κυβέρνηση. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Καραμανλής δε δέχεται πιέσεις από κάποιους. Αλλά είναι πιο τίμιο να βγει να το πει στον ελληνικό λαό. Τότε θα είμαστε μαζί του, αν τολμήσει να βγει να πει το μεγάλο όχι", κορύφωνε την ομιλία του στο πλακόστρωτο της παραλίας, ο κ. Καρατζαφέρης.
"Είναι δυνατό να μας φτύνουν τα Σκόπια και να τα πληρώνουμε γι αυτό", αναρωτιόταν την ίδια στιγμή, από το βήμα του Παλαί ντε Σπορ, ο κ. Στ. Παπαθεμελής.


Ενημέρωση 9η
Στις 20.03, την ώρα που ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανέβαινε στο βήμα του Παλαί ντε Σπορ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατέβαινε από το βήμα της συγκέντρωσης στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατέληγε την ομιλία του με τα λόγια: "Η μάχη συνεχίζεται, η δικαίωση έρχεται". Την ίδια ώρα, ανέβαιναν στο... πάλκο, δύο νέοι ντυμένοι... αρχαίοι Έλληνες και το πλήθος, από κάτω, παραληρούσε, ενώ ακούγονταν εμβατήρια!

Ενημέρωση 10η
"Ερωτάμε την ηγεσία και τον λαό των Σκοπίων: Γνωρίζετε ότι το μακεδονικό έθνος, κατά τον Ηρόδοτο, είναι το αρχαιότερο μεταξύ των ελληνικών; Αλλά πώς να το γνωρίζετε αφού τότε ήσασταν ανύπαρκτοι ιστορικά και εθνολογικά", τόνιζε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ενημέρωση 11η(τελική)
Οι συγκεντρώσεις έχουν, πια, τελειώσει. Τα συμπεράσματα:
Στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο οι εξέδρες ήταν γεμάτες. Κόσμο είχε και στο παρκέ. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.500 άνθρωποι παρακολούθησαν την εκδήλωση. Στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες και ηλικιωμένοι. Ήταν ενθουσιώδεις, αλλά κόσμιοι. Κυριαρχούσαν οι ελληνικές σημαίες και τα συνθήματα ήταν πολλά. Η προβολή σλάιτς και φωτογραφιών και η σωστή εκφώνηση των συνθημάτων δείχνει ότι είχε προηγηθεί καλή οργάνωση. Η εικόνα που δόθηκε στα κανάλια ήταν "πουλ", από το κανάλι της εκκλησίας".
Στο πλακόστρωτο της παραλίας συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, 7.000 άνθρωποι. Τη συγκέντρωση του Γ. Καρατζαφέρη παρακολούθησαν κυρίως ηλικιωμένοι και νέοι. Κρατούσαν σημαίες και ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. Υπήρχε παλμός και πάθος. Δεν αποφεύχθηκαν οι κιτς ακρότητες.
Στη φυσικομαθηματική συγκεντρώθηκαν περίπου 70 νεαροί. Είχαν πάθος (όπως πάντα). Παλμό δεν είχαν, αλλά δεν τους χρειάζονταν. Δεν απέφυγαν τις ακρότητες -όπως, εξάλλου, σκόπευαν να κάνουν.