ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 3.000 ΝΕΩΝ

Το 97% των μαθητών

σερφάρει στο Διαδίκτυο

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα του δήμου Θεσσαλονίκης

Το internet αποτελεί εργαλείο χρήσιμο και όλο και περισσότεροι νέοι έρχονται σε επαφή με αυτό. Το Διαδίκτυο έχει αρχίσει να μπαίνει στα σπίτια και τα σχολεία μετατρέποντας το σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των νέων. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σοβαροί και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας «Διαδίκτυο και Νέοι» που πραγματοποίησε, μέσα στο 2007, η μη κυβερνητική οργάνωση «Νέοι Ευρωπαϊκοί Οργανωμένοι Ικανοί» αρκετοί νέοι που το χρησιμοποιούν δεν είναι ενήμεροι για τους κινδύνους από τη χρήση.

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΧΩΡΑΦΙΔΟΥ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ανώνυμα με την μορφή ερωτηματολογίου και σ’ αυτήν συμμετείχαν 3.000 νέοι. Το 97% των παιδιών έχουν τη Δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο είτε από το σπίτι τους, είτε από το σχολείο, όπως είπε η εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ν.Ε.Ο.Ι.» κ. Μαρία Ράμμου. Το 45% των αγοριών αρέσκεται να επισκέπτεται σελίδες με ερωτικό περιεχόμενο, σελίδες που περιέχουν τυχερά παιχνίδια ενώ απάντησαν επίσης ότι προτιμούνε να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια που περιλαμβάνουν αίμα και βία. Το 84% των κοριτσιών απάντησε πως προτιμά να επισκέπτεται σελίδες στο Διαδίκτυο με μόδα, διαδικτυακά παιχνίδια και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Μεγάλο ποσοστό τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών επισκέπτεται και συνομιλεί με κόσμο στα ανοιχτά δωμάτια συνομιλίας. Το 52% των ερωτηθέντων, επισήμανε η κ. Ράμμου, ότι γνώριζαν για τους κινδύνους από τη χρήση του Διαδικτύου, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το 11% έχει παρενοχληθεί έστω και μια φορά από άγνωστο στο Διαδίκτυο, καθώς βρίσκονταν σε δωμάτια ανοιχτής συνομιλίας.
Ο προϊστάμενος του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Δ/σης ασφάλειας Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Παπαντωνίου τόνισε ότι «Η εγκληματικότητα στο διαδίκτυο είναι μια πραγματικότητα. Είναι μεγάλα τα νούμερα και προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε αυτό το νέο είδος εγκληματικότητας που έχει έρθει στη χώρα μας».
Στη σωστή ενημέρωση γονέων και παιδιών για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, χωρίς να τους τρομοκρατήσουν, στάθηκαν τόσο η παιδοψυχολόγος Όλγα Ζηκοπούλου όσο και η δικηγόρος Άννα Ευθυμίου. «Το internet όταν χρησιμοποιείται με σωστές προϋποθέσεις τότε δεν μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των νέων ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάει και προωθεί τόσο την κοινωνικότητα τους όσο και την ψυχολογική τους ευημερία» ανέφερε η κ. Ζηκοπούλου.
Την ανάγκη για σωστή ενημέρωση από την πλευρά της οικογένειας προς τους νέους που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ώστε να αποφευχθεί η κακή πλευρά του διαδικτύου, τόνισαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Σ.Ε.Π.Β.Ε., Θεόφιλος Μυλωνάς και το μέλος του "Safer internet», Ιωάννης Μπόγδης.
Την ημερίδα με θέμα «Νέοι και Διαδίκτυο», διοργάνωσε η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος(Σ.Ε.Π.Β.Ε.) και του Συμβουλευτικού Οργάνου του Κόμβου «Safer internet».