Νομαρχία κατά... περιφέρειας, για τα αντιπλημμυρικά έργα. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου με θέμα τον «Απολογισμός Πυρκαγιών Θέρους 2007» και τη «Λήψη αναγκαίων μέτρων για αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες - χιονοπτώσεις», ότι η Αθήνα δίνει εντολές για έργα, αλλά όχι και κονδύλια.
Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Ως νομαρχία μας ανέθεσαν να έχουμε την ευθύνη συντήρησης των δρόμων και για τα αντιπλημμυρικά έργα. Από τα 33 σημεία για τα πέντε έχουμε πάρει χρήματα. Για τα 28 δυστυχώς δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ το 2007! Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Καλές είναι αυτές οι συναντήσεις αλλά δεν είμαι απ’ αυτούς που θα πάνε και θα πούνε μόνο τυπικά πράγματα. Καλό είναι να βρισκόμαστε αλλά να μην κοροϊδευόμαστε. Πρέπει η κεντρική εξουσία να είναι ειλικρινής, όποια κυβέρνηση κι αν είναι, όταν απευθύνεται στην αυτοδιοίκηση», είπε.
Έκανε ειδική αναφορά στις χωματερές και στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς νομαρχίας, ζητώντας τον περιορισμό των χωματερών. Κατήγγειλε το γεγονός ότι «καποδιστριακοί δήμοι δεν έχουν ούτε μια υδροφόρα» για την πρώτη αντιμετώπιση των περιστατικών. Επίσης, ζήτησε από τους δήμους να ελέγξουν τα αποθέματα αλατιού και την ενδεχόμενη προετοιμασία που απαιτείται για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από χιονοπτώσεις.
«Ήδη έδωσα εντολή για έλεγχο του επαρχιακού οδικού δικτύου", είπε. Και πρόσθεσε: "Μέχρι στιγμής για συντήρηση πήραμε 500.000 ευρώ. Και περιμένουμε άλλα 500.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτά δεν φτάνουν ούτε για τη συντήρηση. Αλλά το χάιδεμα μέχρι εδώ. Περίοδος ανοχής τέρμα» υποστήριξε ο νομάρχης.
Αναφέρθηκε ειδικά στις ζημιές των επαρχιακών δρόμων του νομού λόγω της διέλευσης μεγάλων φορτηγών, καθώς κατασκευάζονταν τα τμήματα της Εγνατίας Οδού: «Πιέζουμε την Εγνατία Οδό. Δεν μπορεί η Εγνατία Οδός που έχει φτιάξει ένα τόσο μεγάλο έργο, να έχει ταλαιπωρήσει κάποιους δρόμους, όπως Κολχικού - Ρεντίνας, με τα τεράστια φορτηγά και να καλείται η Νομαρχία να βάλει νέο τάπητα! Δεν ζητάμε από την Εγνατία Οδό να μας φτιάξει καινούριους δρόμους αλλά τα απαραίτητα. Αλλά δεν μπορεί να μου χαλάς το σπίτι μου και να μου ζητάς να το φτιάξω εγώ. Πως; Με τι δυνατότητες», αναρωτήθηκε ο κ. Ψωμιάδης;
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκε ότι οι φωτιές στις χωματερές παρουσίασαν αύξηση 110% και 28% στις αγροτοδασικές εκτάσεις του νομού Θεσσαλονίκης, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος, Δημήτρης Φαφούτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, το 2007 καταγράφηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης 225 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις, από 175 που ήταν πέρυσι, καίγοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 26.000 στρέμματα. Οσο για τις χωματερές, φέτος σημειώθηκαν 36 φωτιές, από 17 που ήταν τον προηγούμενο χρόνο.
«Μπορούν οι δήμοι να περιορίσουν το θέμα των παράνομων χωματερών.Είναι αδιανόητο Καποδιστριακοί δήμοι να μην διαθέτουν μία υδροφόρα και να περιμένουν την επέμβαση της πυροσβεστικής, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο», δήλωσε στη σύσκεψη με θέμα τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Στην ίδια σύσκεψη, συζητήθηκαν και τα αναγκαία μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από πλημμύρες και χιονοπτώσεις. Όπως αναφέρθηκε, η νομαρχία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα κακοκαιρίας, ενώ υπάρχει επάρκεια αλατιού σε περίπτωση που χιονίσει.
Από τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης ζητήθηκε να δώσουν προτεραιότητα στον καθαρισμό φρεατίων, ρεμάτων και χειμάρρων, ενώ μεταξύ άλλων θα συντηρηθεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Επίσης, δόθηκαν κατευθύνσεις και στους υπόλοιπους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αστυνομία, πυροσβεστική και εθελοντικές οργανώσεις.
«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την καμένη Ελλάδα! Φυσικά στην Ηλεία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, αλλά δεν κάηκε μόνο η Πελοπόννησος αλλά ολόκληρη η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Ψωμιάδης. «Και στη Θεσσαλονίκη είχαμε δυο μεγάλες πυρκαγιές και μπορέσαμε να περιορίσουμε τις συνέπειες χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής, της περιφέρειας, των εθελοντών, των δήμων και της Νομαρχίας» υπογράμμισε.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε την χαρά του για την παραμονή του κ. Πρ. Παυλόπουλου στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και μίλησε για πολύ καλή συνεργασία.