Το υψηλό επίπεδο άγχους ενδέχεται να εμπλέκεται στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ναυπλίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Μελέτης Ψυχοσωματικών Προβλημάτων.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 67% των γυναικών πριν νοσήσουν από καρκίνο του μαστού είχαν υψηλό επίπεδο άγχους. Αντιθέτως τα επίπεδα κατάθλιψης δεν ήταν καθόλου ανησυχητικά καθώς το 73% δεν παρουσίαζε καταθλιπτικά συμπτώματα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου φαίνεται ότι προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των ασθενών. Συγκεκριμένα το 63% έχει βιώσει το θάνατο αγαπημένου προσώπου πριν νοσήσει. Ωστόσο η ψυχοσωματική τους κατάσταση φαίνεται να είναι αρκετά καλή και βλέπουν την ασθένεια σαν μια πρόκληση για ένα καλύτερο αύριο.
Πάντως οι γιατροί επισημαίνουν ότι το δείγμα ασθενών στο οποίο βασίστηκε η έρευνα ήταν μικρό.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα, με χειρουργική αφαίρεση αλλά και με καινούργιες θεραπείες(σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο) είναι ιάσιμος ο καρκίνος του θυρεοειδούς.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του ενδοκρινολογικού τμήματος του Θεαγενείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Καλλιόπη Παζαϊτου, μόνο το 5% των όζων -που οδηγούν στον καρκίνο του θυρεοειδούς- είναι κακοήθεις. Συχνά όμως η κακοήθης φύση μερικών όζων είναι δύσκολο να καθοριστεί. Πολλοί από τους όζους μπορούν να παρακεντηθούν υπερηχογραφικά με λεπτή βελόνη και στην κυτταρολογική εξέταση να διαπιστωθεί ότι έχουν καρκίνο. Στη περίπτωση αυτή ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε αφαίρεση του θυρεοειδή όσο μικρός κι αν είναι ο όγκος.
Έρευνα που διεξήχθη στη Φινλανδία έδειξε ότι ποσοστό 36% νεκροτομηθέντων είχαν καρκίνο στο θυρεοειδή και δεν το γνώριζε όσο ζούσαν. Όπως ανέφερε η κ Παζαϊτου είναι πιθανόν ένα υγιές άτομο να έχει ένα μικρό καρκίνο στον θυρεοειδή , να μην έχει κανένα σύμπτωμα να πεθάνει από κάποια άλλη αιτία και ο καρκίνος να διαγνωστεί μετά θάνατον.