Βγαίνουν παγανιά οι ελεγκτές της εφορίας. Από τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, θα προχωρούν σε ελέγχους βιβλίων Β και Γ κατηγορίας, για την καταβολή του ΦΠΑ, στην αγορά της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνον.
Οι εντατικοί έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ, με περισσότερα συνεργεία των εφοριών, προβλέπονται σε απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος για τα δημόσια έσοδα, υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας. Με την απόφαση δίνονται εντολές για τη συγκρότηση 21 πρόσθετων συνεργείων προληπτικού ελέγχου στα καταστήματα με στόχο την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του blog, τα τέσσερα από αυτά τα συνεργεία, πιάνουν δουλειά στη Θεσσαλονίκη.
Όπως προβλέπει η απόφαση, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, συνεργεία συστήνονται και αρχίζουν ελέγχους στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Αργολίδας, Μαγνησίας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Αιτολοακαρνανίας, Ξάνθης και Χανίων.
Τα συνεργεία συγκροτούνται με υπαλλήλους των κατά τόπους εφοριών. Θα ζητούν από τους καταναλωτές τις αποδείξεις για τις αγορές που έχουν πραγματοποιήσει. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν πάρει αποδείξεις ο έλεγχος θα επεκτείνεται στο κατάστημα από το οποίο έγινε η αγορά. Στην περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις μη απόδοσης ΦΠΑ ή μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων θα συντάσσεται ειδικό φύλλο ελέγχου το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλεται στην εφορία του φορολογούμενου για περαιτέρω έλεγχο και την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα υπάρχοντα συνεργεία -εκτός των νέων- πραγματοποίησαν κατά την περίοδο 15 Μαρτίου έως 11 Σεπτεμβρίου 31.106 ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 4.006 επιχειρήσεις είχαν παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία (δηλαδή μία στις δέκα επιχειρήσεις ή το 12,88%). Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 4.505 φορολογικές παραβάσεις.

Με στοιχεία από το www.ert.gr