Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι ένας από τους υποψηφίους ιερωμένους για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Βέβαια, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, δεν έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα, για τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου, αφού είναι από τους ιερωμένους που πιστεύουν ότι τέτοιου είδους κινήσεις είναι πρόσκαιρες. Κάποιοι, όμως, έχουν, ήδη, βάλει το όνομά του στην αφετηρία της κούρσας διαδοχής.
Στο μεταξύ, στο διαμέρισμα στο Μαϊάμι, όπου διαμένει από τις 18 Αυγούστου, επέστρεψε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο Τζάκσον Μεμόριαλ. Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίσθηκε ευδιάθετος και ευχαρίστησε τους πιστούς για τις προσευχές και τη συμπαράσταση τους. Όπως είπε, αναρρώνει από τη δεύτερη περιπέτεια μετά την εγχείρηση, επισημαίνοντας ότι "αυτή δεν πέτυχε, αλλά χρειάζεται χρόνος να επουλωθούν τα τραύματα". Από δω και πέρα, πρόσθεσε, θα ακολουθηθεί η τρίτη φάση, στην οποία οι γιατροί θα δώσουν θεραπευτική αγωγή.
Ρωτήθηκε, ακόμη, για το αν θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα: "Θέλω πολύ να γυρίσω στην Ελλάδα αλλά με κρατάει εδώ η ανάγκη" είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας "στο Μαϊάμι είμαστε σε μεγάλο ιατρικό κέντρο διεθνούς φήμης και μιας και ήρθα εδώ δεν θα ήταν καλό να φύγω και να ψάχνουμε να βρούμε αλλού λύσεις για το πρόβλημα".
Για τον δρ. Ανδρέα Τζάκη, είπε ότι "είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και ένας διάσημος επιστήμων". Πρόσθεσε ότι από όσο γνωρίζει, έχει δώσει, τις απαραίτητες εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.
Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπ ήταν ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, ο αρχιδιάκονος Άνθιμος, ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα Ανδρέας Ψυχάρης.