«Η Μακεδονία μας έχει προσελκύσει πληθώρα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, με τα εξωτερικά γυρίσματα στο φυσικό σκηνικό της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας, αλλά και τις μαγικές εικόνες της φύσης της Μακεδονίας, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσα από τα πλάνα των ταινιών, να αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά του τόπου μας».
Αυτό τόνισε  ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας:
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια λειτουργεί, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο περιφερειακό Film Office στην Ελλάδα» και έτσι . Ο κ. Κούβελας συμπλήρωσε πως «σαφώς υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον για τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στη Θεσσαλονίκη και μέσω του νέου ρυθμιστικού πλαισίου με τον ενιαίο φορέα που θεσπίζουμε πιστεύω ότι θα ευοδωθεί αυτή η προοπτική».
Ο βουλευτής της Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη σημασία τόνωσης των εγχώριων περιφερειακών φεστιβάλ που αποτελούν θεσμούς για κάθε περιοχή, αλλά και τη εξωστρέφεια των διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, «με την πόλη μας να γίνεται πόλος έλξης για όλη την κινηματογραφική βιομηχανία παγκοσμίως, προσελκύοντας χιλιάδες σινεφίλ».
Όπως είπε, με το νομοσχέδιο γίνεται το «αποφασιστικό βήμα με το οποίο και η Ελλάδα θα μπορεί να είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στη διεθνή οπτικοακουστική βιομηχανία και όχι ο «φτωχός συγγενής», συμπληρώνοντας πως «αυτό αξίζουν οι Έλληνες δημιουργοί που μας χαρίζουν έργα κινηματογραφικής ποιότητας επιπέδου Όσκαρ».
Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με το βιβλίο, ο Δημήτρης Κούβελας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού τοποθετεί το βιβλίο στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό, αναδιαρθρώνοντας θεσμικά και εκσυγχρονίζοντας τους σκοπούς του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού», καθώς, όπως τόνισε, «επιτέλους, μετά την κατάργηση όλων των οργανισμών για το βιβλίο το 2011, η Ελλάδα αποκτά Φορέα για το βιβλίο, εκπληρώνοντας έτσι και άλλη μία προγραμματική δέσμευση του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη».
Επιπλέον, ο Δημήτρης Κούβελας επιδοκίμασε τη χάραξη πολιτικής στο χώρο των video games και κινουμένων σχεδίων (animation) με τις νομοθετικές διατάξεις του Υπουργείου και κατέθεσε και πρότασή του ώστε, όσα από αυτά απευθύνονται σε ανηλίκους, «να μην προάγουν τη βία,  συνδράμοντας στην εθνική καμπάνια ενάντια στην ανήλικη παραβατικότητα.».
Για τα ζητήματα του καλλιτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης,  υπενθύμισε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετώπιζε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε δοθεί άμεση λύση μετεγκατάστασης μετά την  επικοινωνία του με την Υπουργό Πολιτισμού. Εξήγησε πώς η δυνατότητα προσωρινής παραχώρησης χώρων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «τώρα θεσμοθετείται ως υποχρέωση, με την πρόβλεψη φιλοξενίας κι άλλων μουσικών φορέων σε καταστάσεις ανάγκης, επ’ ωφελεία όλων των φορέων της τέχνης». Έτσι, «το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γίνεται κυψέλη πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κούβελας. 
Επίσης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ανέδειξε την μόνιμη λύση που δόθηκε με τροπολογία από το Υπουργείο Πολιτισμού σε ζητήματα μετακινήσεων των εκτός έδρας εργαζομένων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.