ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 25/1/2017._

Οικονομικά θέματα επιλέγουν, για σήμερα, οι περισσότερες εφημερίδες. 


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΑΚΟΜΗ και για μικροποσά κατασχέσεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ορατός είναι ο κίνδυνος κατασχέσεων ακόμη και για μικροποσά, μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να διαβιβάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 630.000 ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανεξαρτήτως ύψους".

ΕΘΝΟΣ: "Δωρεάν αγορές κληρώνει η Εφορία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δωρεάν αγορές για τους φορολογουμένους που χρησιμοποιούν καθημερινά στις συναλλαγές τους το "πλαστικό χρήμα" προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα μπαίνουν αυτόματα σε κλήρωση και οι τυχεροί θα κερδίζουν τη στιγμή που πραγματοποιούν τη συναλλαγή τους δωρεάν αγορές μεγαλύτερης αξίας από τη συναλλαγή".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τζιχαντιστές αποκεφαλίζουν Έλληνες φαντάρους

«Τζιχαντιστές του ISIS "κατέλαβαν" την Θεσσαλονίκη και "αποκεφαλίζουν" Έλληνες στρατιώτες! Απίστευτο και όμως αληθινό: Την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης έκαναν γενειοφόραι τζιχαντιστές με σημαίες του l· SIS. Στην αρχή επικράτησε οτράμος αλλά τελικά διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τα... γυρίσματα ταινίας με ιρανό σκηνοθέτη. Δεδομένου πως υπορχουν πυσήνες τζιχαντιατών στη χώρα μας σύμφωνα με εκθέσεις Ιντερπόλ, ΕΛΑΣ. κτλ δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η αντίδρασή τους σε αυτή την ταινία», γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ζημιά 93,1 δισ. στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ανυπολόγιστο είναι ακόμη το κόστος στην ελληνική οικονομία αλλά και στα νοικοκυριά με όσα προηγήθηκαν και όσα ακολουθούν μετά την υιοθέτηση του τρίτου Μνημονίου, κάνοντας τις εκτιμήσεις τόσο του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, που μίλησε για 86 δισ. όσο και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ , ο οποίος υπολόγισε το κόστος τα 100 δισ. ευρώ, να φαίνονται συντηρητικές".

ΕΣΤΙΑ: "Ανίκανη η Αριστερά να κυβερνήσει".

Η εφημερίδα τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής "στην οικονομία, όπου οι ιδέες της Αριστεράς περιορίζονται στο πως να αναδιανέμει τον πλούτο, αλλά όχι στο πως να τον δημιουργεί. Η Αριστερά μέχρι στιγμής δείχνει ανίκανη να αποκτήσει κυβερνησιμότητα".

Η ΑΥΓΗ: "Η ελπίδα παραμένει Αριστερά".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με αφορμή τα δυο χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου προχώρησαν σε έναν αναλυτικό απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του στην "Εφ.Συν." Αποκλείει τη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών , όχι γιατί τις φοβάται, όπως λέει, αλλά διότι "τώρα δεν έχουν νόημα". Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέει ότι "προτιμά να ασκεί αντιπολίτευση μέσω Instagram".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ασήκωτο φορτίο για τους επαγγελματίες".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, που εκδίδονται σωρηδόν, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, αποκαλύπτουν το μέγεθος των επιβαρύνσεων αλλά και τις παγίδες για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επτά στους δέκα έχασαν εισόδημα το 2016 

Όπως τονίζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην έρευνα της ΓΣΕΒΒΕ, "για βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή,η οποία έφερε την κοινωνία στα όριά της, ενώ εγείρονται και ερωτήματα για την αναγκαιότητα συνέχισης της ίδιας οικονομικής πολιτικής, η οποία συνδυάζει μειωμένες δημόσιες δαπάνες και αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) παρουσιάζοντας την έρευνα. Αποθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν συντριπτικά αρνητικές, καθώς το 73,5% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σφίγγουν τη θηλιά σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, που δεν μπορούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, αντίστοιχα στοχοποιεί τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποστέλλοντας τα χρέη τους ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Ψηφίστε μέτρα τώρα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ψήφιση τώρα των μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μετά το 2018 καλείται, σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμμετοχή του Ταμείου. Πρόκειται κυρίως για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ - Ιστορική απόφαση για το Σταθμό Βενιζέλου 

"Με μία «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απάντησε οριστικά στο ερώτημα «Μετρό ή αρχαία»: Με τη θετική, ομόφωνη, γνωμοδότησή τους, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν το «πράσινο φως» στην προμελέτη που συντάχθηκε με τη συνεργασία της ομάδας εργασίας (Αττικό Μετρό, Δήμος Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) σχετικά με την κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλου» και την κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης", γράφει η εφημερίδα. 

ESPRESSO: Δράμα στο δράμα του Γιώργου Γεωργίου

Η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο του γιου του δημοσιογράφου, Τάσου, 35 χρόνων, που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από τα 11 του χρόνια.

KONTRA NEWS: "Ούτε τηλέφωνο δεν παίρνει την Μέρκελ ο Τράμπ!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ούτε τηλέφωνο δεν παίρνει την Άνγκελα Μέρκελ ο νέος πλανητάρχης, ο οποίος έχει βάλει στην απομόνωση την Γερμανία, προωθώντας ταυτόχρονα την Μεγάλη Βρετανία ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης".

STAR PRESS: Θα μαχαιρώσω το φονιά του γιου μου

Η εφημερίδα αναφέρεται στις απειλές της μάνας του ανήλικου θύματος του εγκλήματος της Κομοτηνής και προσθέτει: "Ανατριχίλα προκαλούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης για το θάνατο του 6χρονου Σεζάλ Μεχμεταλή, που βρέθηκε δολοφονημένος στην αυλή ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού στον καταυλισμό Αλάν Κογιού, Ο μικρός Σεζάλ, σύμφωνα με τον Νίκο Κιφνίδη, που πραγματοποίησε τη νεκροψία-νεκροτομή, βιάστηκε παρά φύσιν και στραγγαλίστηκε". 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φτωχότερο το 75% των νοικοκυριών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης, με το 67,7% των νέων να θέλει να φύγει στο εξωτερικό, ενώ η υπογεννητικότητα θεριεύει, η σύνταξη παραμένει κύρια πηγή εισοδήματος για το 50% του πληθυσμού και , όπως εκτιμάται, 800.000 πολίτες θα παραμείνουν και φέτος κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποσαθρώνοντας πλήρως τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ο θάνατος της μεσαίας τάξης. Μειώθηκε δραματικά το εισόδημα για το 75,3% των Ελλήνων".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εξαφανίζεται η μεσαία εισοδηματική τάξη στην Ελλάδα, λόγω της πολύχρονης λιτότητας και της υπερφορολόγησης που τη συνοδεύουν, ενώ οι μισοί Έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για τα κυριότερα ευρήματα της ετήσιας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών".