ΑΘΗΝΑ, 24/1/2017._


Πάνω από επτά στα 10 νοικοκυριά παρουσίασαν μείωση των εισοδημάτων τους το 2016, ενώ 1 στα 4 φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα για τις δαπάνες και το εισόδημα των νοικοκυριών της ΓΣΕΒΕΕ. 


Το 37,1% δηλώνει ότι ζει με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και το 65,3% ότι αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. 

Αν λαμβάναμε υπόψη το κατώφλι φτώχειας του 2010 δηλ. εισόδημα 7,178 ευρώ, τότε περίπου το 50% των ελληνικών νοικοκυριών είναι φτωχά, λένε οι ειδικοί, καταδεικνύνοντας την τραγικότητα της κατάστασης. 

Φαινόμενο που συνεχώς διογκώνεται είναι και αυτό των φτωχών εργαζομένων. Περισσότερα από 1 στα 5 νοικοκυριά (22,4%) έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586€ (490,00 € καθαρή αμοιβή).

Σοκαριστικά τα ευρήματα και για τη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και την ανεργία. Ενδεικτικό είναι ότι το 32,6% των νοικοκυριών, δηλαδή σχεδόν 1,1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία, αλλά και ότι σχεδόν για το 50% των νοικοκυριών ως κύρια πηγή εισοδήματος δηλώνεται η σύνταξη μελών του. 

Οι ανισότητες που είχαν διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης διευρύνονται και μέσα στο 2016, ενώ οι νέες ρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος έχουν ήδη προσθέσει βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα εισοδήματα των νοικοκυριών, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 75% των ελληνικών νοικοκυριών διαβιώνει με πολύ χειρότερους όρους (ποσοτικούς και ποιοτικούς) σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα της κρίσης.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν με το πιο ανάγλυφο τρόπο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση των καθημερινών υποχρεώσεων, προσθέτουν οι αναλυτές. Μάλιστα, ρυθμίσεις όπως η άρση της αναστολής πλειστηριασμών, η αύξηση των φόρων σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης (τηλέφωνο, καπνός, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά) οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να συρρικνώσουν περαιτέρω την δυνητική κατανάλωση.

Καββαθάς: Η κοινωνία στα όρια της

Κατά την παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς ανέφερε ότι η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή έχει φτάσει την κοινωνία στα όρια της εγείροντας ερωτήματα για την αναγκαιότητα συνέχισης της ίδιας οικονομικής πολιτικής, η οποία συνδυάζει μειωμένες δημόσιες δαπάνες και αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις.

«Η οικονομία επιβεβαιώνει επί το δυσμενέστερο τις έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ» είπε ο κ. Καββαθάς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας στο οποίο να υπάρχει εθνική στρατηγική και ότι είναι σημαντικό πως «πέρα από τη φτωχοποίηση, αυξάνεται η κοινωνική ανισότητα».

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 75% των ελληνικών νοικοκυριών διαβιώνει με πολύ χειρότερους όρους (ποσοτικούς και ποιοτικούς) σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα της κρίσης.