Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από σήμερα έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.


Η ταινία έναρξης

Η φετινή ταινία έναρξης (Ολύμπιον, 20.30) με τίτλο Victoria του γερμανού σκηνοθέτη Σεμπαστιάν Σίπερ αφουγκράζεται το άγριο καρδιοχτύπι της μεγάλης πόλης: Η Βικτόρια, μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο, γνωρίζει στη διάρκεια μιας νύχτας μια παρέα νεαρών. Πίνουν και φλερτάρουν, μέχρι το ξημέρωμα, όμως η γνωριμία τους παίρνει απροσδόκητη τροπή, όταν ο Ζόνε και η παρέα του κάνουν τη Βικτόρια συνεργό σε μια ληστεία. Μια περιπέτεια που σύντομα μετατρέπεται σε εφιάλτη. Ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας – ξέφρενο, συναρπαστικό, ρομαντικό. Μια ταινία για τα νιάτα που θέλουν πάντα κάτι παραπάνω. Για έναν τρελό, κεραυνοβόλο έρωτα.

Η Victoria, τεχνικά ένας άθλος, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών γεμάτο σασπένς και αδρεναλίνη, απέσπασε βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για διεύθυνση φωτογραφίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου (εξ ημισείας με το Under Electric Clouds). Πρόκειται για μια ταινία που αποπνέει τον αέρα του Βερολίνου και των ανθρώπων του, με φρεσκάδα και εκρηκτική ένταση μέχρι και το τελευταίο λεπτό. 



Ο σκηνοθέτης
Ο Γερμανός Σεμπαστιάν Σίπερ συμμετείχε για πρώτη φορά σε θεατρική ομάδα σε ηλικία 16 ετών. Ανέβασε το Όνειρο θερινής νυκτός του Σαίξπηρ στο σχολείο του και, λίγο αφότου πήρε απολυτήριο Λυκείου, ξεκίνησε να σπουδάζει υποκριτική στη Σχολή Ότο Φάλκενμπεργκ του Μονάχου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, προσελήφθη στο θέατρο Κάμερσπίλε του Μονάχου· επίσης, εμφανίστηκε στις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του και τελικά στην πρώτη του μεγάλου μήκους, το Absolute Giganten, μια παραγωγή του Τομ Τίκβερ και της εταιρίας X-Filme, για την οποία έγραψε και το σενάριο. Από τότε που ανέλαβε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία 3 του Τίκβερ, η φιλμογραφία του ως ηθοποιού εμπλουτίζεται σταθερά. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει το θρίλερ God of Rage, μια διεθνή συμπαραγωγή με παραγωγό τον Τομ Τίκβερ.