Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ γίνεται σήμερα στις 20.30 στο Ολύμπιον, ωστόσο οι ανυπόμονοι σινεφίλ μπορούν να επιλέξουν κάποιες από τις ταινίες που υπάρχουν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ από το μεσημέρι.

Η πρώτη χρονικά ταινία που θα προβληθεί στο φετινό φεστιβάλ είναι το «Κυνήγι αλεπούδων» του Μίρτσεα Ντανελιούκ (αίθ. Σταύρος Τορνές, 15.30): Σε ένα χωριό της Ρουμανίας στη δεκαετία του ’50, ένας χωρικός αντιστέκεται στην κολεκτιβοποίηση της παραγωγής του, όμως όσο σκληρά κι αν προσπαθεί, η κολεκτιβοποίηση επιβάλλεται με τη βία. Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος που κάνουν οι «Ματιές στα Βαλκάνια» στον Μιρτσέα Ντανελιούκ, έναν από τους σημαντικότερους Ρουμάνους δημιουργούς της γενιάς του ’70, που άφησε το στίγμα του με ταινίες ανατρεπτικές, που κατάφεραν ν’ αποφύγουν την λογοκρισία του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Με αφετηρία την κοινωνική πραγματικότητα και τα προσωπικά βιώματα, ο Ντανελιούκ καταπιάστηκε συστηματικά με τις δυσλειτουργίες και τα αδιέξοδα της κοινωνίας, σε μια εποχή που ο ρουμανικός κινηματογράφος είχε αποκλειστικά ιδεολογικό πρόσημο, και αντιπαράθεσε στην προπαγάνδα του καθεστώτος το ρεαλισμό και την αμεσότητα, τον αναστοχασμό, το μαύρο χιούμορ και τη σάτιρα.

Τα αφιερώματα του φετινού φεστιβάλ δεν σταματούν εδώ όμως. Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τον γάλλο σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν, του οποίου η πλέον πρόσφατη ταινία «Τα χρυσά μας χρόνια» θα κλείσει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ. Οραματιστής δημιουργός, ο Γάλλος σκηνοθέτης είναι ένας κινηματογραφιστής με ιδιαίτερη γραφή που εξελίσσεται διαρκώς. Χαρακτηριστικό τού έργου του είναι πως παραμένει πιστός στους χαρακτήρες του, κάποιοι μάλιστα επιστρέφουν στις ταινίες του πιο ώριμοι, για να συνεχίσουν την αφήγηση της ζωής τους. Στοιχείο επίσης που διαπνέει τη φιλμογραφία του είναι η βαθιά ανθρώπινη ματιά πάνω σε καθημερινά προβλήματα, σε σχέσεις, σε θέματα οικογένειας, εργασίας, αλλά και κοινωνικού περίγυρου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, τέσσερις ταινίες του θα προβληθούν σήμερα: «Τζίμι Π. – Η ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου των πεδιάδων» (αίθ. Παύλος Ζάννας, 17.15), «Η ζωή των νεκρών» (αίθ. Τζον Κασσαβέτης, 17.30), «Η σεξουαλική μου ζωή... ή πώς βρέθηκα να λογομαχώ» (αίθ. Τζον Κασσαβέτης, 20.00) και «Ο φρουρός» (αίθ. Φρίντα Λιάππα, 22.45).

Τέλος, για τους φίλους των ταινιών μικρού μήκους, σήμερα στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, θα προβληθούν σε δύο δόσεις (19.30 και 22.00) οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας 2015.