Για πατριδοκαπηλεία κατηγορεί τον επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει", βουλευτή Σταύρο Καλαφάτη και τους συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου (εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ) Ρία Καλφακάκου.


Η κ. Καλφακάκου απορρίπτει το αίτημα των "Εντάξει" για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τις δηλώσεις Φίλη και περνά στην αντεπίθεση, υπερασπιζόμενη τις απόψεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στην απάντησή της τονίζει:

"Είναι λυπηρό που η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης διάλεξε τον επικίνδυνο δρόμο του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας. Οι κραυγές εναντίον πολιτικών που στα πλαίσια της δημοκρατίας εκφράζουν την επιστημονική και πολιτική τους άποψη, εκτρέφουν ακροδεξιές απόψεις.Δεν είναι τυχαία τα συγχαρητήρια του υπόδικου επικεφαλής της Ελληνικής  Αυγής, στον κ.Καλαφάτη.

Η ελληνική βουλή ψήφισε ομόφωνα, (επί κυβερνήσεως Ανδρέα  Παπανδρέου)και σεβόμαστε αυτή την απόφαση.

Όμως οι μισαλλόδοξες κραυγές και η στοχοποίηση προσώπων και ιδεών πληγώνει τη δημοκρατία.

Η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, φαίνεται πως με την ίδια ευκολία  που το 1993 υπεραμυνόταν της ελληνικότητας της Μακεδονίας και  οργάνωνε συλλαλητήρια , που μόνο αποτέλεσμα είχαν την διαιώνιση του  προβλήματος με τα Σκόπια, σήμερα παίζει με ανεκδιήγητη ελαφρότητα, με  εθνικά θέματα, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες."

Ρία Καλφακάκου