Είναι η πρώτη φορά που, στις παράλληλες εκδηλώσεις με αφορμή τη ΔΕΘ, δεν στρογγυλεύονται οι λόγοι προς τους υπουργούς! Το τι άκουσε, πριν από λίγο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, δεν περιγράφεται!

Ο κ. Μάρδας παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση των επιμελητηρίων, που πραγματοποιείται, εθιμικά, κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, στις ομιλίες τους, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση, αλλά –σε γενικές γραμμές- στρογγύλεψαν (όσο τους το επέτρεπε η κατάσταση) τις γωνίες των λόγων τους.
Όταν, όμως, πήραν το λόγο βιοτέχνες και εισαγωγείς, ο Δ. Μάρδας που είχε παραμείνει στην αίθουσα για να δώσει απαντήσεις για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν επί επτά μήνες, δεν ήξερε… από πού να γλιτώσει!
“Μας καταστρέψατε”, του είπε επί λέξει ένας εισαγωγέας. “Με τα capital controls, το μόνο που κάνατε ήταν να ευνοήσετε τις πολυεθνικές! Μόνον αυτές εισάγουν προϊόντα στη χώρα χωρίς πρόβλημα και εισπράττουν βγάζοντας τα χρήματα αυτά σε τράπεζες του εξωτερικού”!
Μια άλλη επιχειρηματίας –στο χώρο της ένδυσης, στη Θεσσαλονίκη- του είπε: “Διατήρησα την επιχείρησή μου χωρίς να απολύσω υπαλλήλους, εκποιώντας περιουσία της εταιρίας. Κι έρχεστε, με τη φορολογία που επιβάλετε, να με  φορολογήσετε βάσει αντικειμενικών αξιών; Με σπρώχνετε στο να κλείσω και να απολύσω κόσμο”!
Από τις απολύσεις πιάστηκε κι ένας άλλος επιχειρηματίας: “Εμάς, το κράτος μας… απολύει κάθε μέρα, με την τακτική που ακολουθεί. Αν ήμασταν εργαζόμενοι, θα έπρεπε, επτά μήνες τώρα, να βρισκόμαστε στους δρόμους και να… καίμε την Αθήνα”!
Όσο για τις απαντήσεις του πρώην υπουργού; Καλά το καταλάβατε: Επέμενε στη ρητορική ότι δεν ήταν η κυβέρνηση που επέβαλε τα capital controls, αλλά… οι κακοί δανειστές…
Πάντως, το αίμα του Μάρδα, το πήρε πίσω ο Ν. Χριστοδουλάκης! Ο υπηρεσιακός υπουργός, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο γεύμα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης των επιμελητηρίων, μιλούσε για τις δυνατότητες που δίνει το Μνημόνιο 3, όταν ο Μητροπολίτης Άνθιμος, που παρακολουθούσε, του φώναξε:
“Και με τους φόρους; Τι θα γίνει με τους φόρους”;
Αρχικά ο υπουργός δεν απάντησε, αλλά επειδή ο Παναγιότατος επέμενε, ο κ. Χριστοδουλάκης του είπε:
“Εσείς, Δέσποτα, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τους φόρους. Αφήστε… άλλους να ανησυχούν”, κάνοντας λόγο για τα όσα έχουν κάνει, ως τώρα, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, για την Εκκλησία!
Όσον αφορά τις συνεχείς εκκλήσεις των επιχειρηματιών για νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν ξεκάθαρος: Το νέο ΕΣΠΑ δε θα σπαταληθεί χωρίς ελέγχους, δεξιά κι αριστερά και σε επιχειρήσεις του ενός, ή των πέντε υπαλλήλων. “Αυτά να τα ξεχάσετε”, τους είπε!