Κλάους Κίτσταϊνερ
"Ξύπνα πολίτη" προτρέπει τους Θεσσαλονικείς ο Γερμανός ακτιβιστής Κλάους Κίτσταϊνερ, από τους πρωτεργάτες του κινήματος "Berliner Wassertisch" κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στο Βερολίνο. Στη πόλη του οι πολίτες, παρά το ότι ο νόμος δεν τους έδινε το δικαίωμα, προχώρησαν σε ένα άτυπο δημοψήφισμα, στο οποίο το 85% των Βερολινέζων απαίτησε και κατάφερε να διώξει τις δύο εταιρείες που διαχειρίζονταν το νερό της πόλης.
Αυτό όμως δεν ήρθε "αναίμακτα" για τις αρχές της πόλης. Οι δύο εταιρείες που κατείχαν το 49,9% των μετοχών της εταιρείας ύδρευσης, πούλησαν το ποσοστό τους στις αρχές και έφυγαν κέρδη 2,7 δις ευρώ. Οι καταναλωτές, όχι μόνο πλήρωναν τα κέρδη των μετόχων όσο οι εταιρείες διαχειρίζονταν το νερό, αλλά πληρώνουν και τα κέρδη τους από την πώληση των μετοχών στις αρχές της πόλης. 

"Γι αυτό δεν πρέπει να αφήσετε να πουληθεί το νερό της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να κινητοποιηθείτε. Να ενημερωθείτε. Μην περιμένετε να το κάνει κάποιος άλλος για σας. Εσείς πρέπει να το κάνετε", δήλωσε νωρίτερα ο Κ.Κίτσταϊνερ, σε συνέντευξη τύπου της πρωτοβουλίας "SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ". Μίλησε για την εμπειρία του Βερολίνου και για τις προσπάθειες που έκαναν μερικοί συνειδητοποιημένοι πολίτες να φέρουν στο φως της δημοσιότητας τις κρυφές συμφωνίες των αρχών με τις δύο εταιρείες. Όπως αποκαλύφθηκε, οι εταιρείες μπορεί να μην είχαν τη πλειοψηφία, αλλά  οι μέτοχοί τους είχαν διασφαλισμένα κέρδη, τα οποία πλήρωναν οι πολίτες εν αγνοία τους.

"Στη συμφωνία προβλεπόταν να έχουν οι εταιρείες ετήσια κέρδη 8-10%. Κάτι που δεν γινόταν. Κι επειδή δεν γινόταν, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία, τα κέρδη αυτά τα πλήρωναν οι αρχές της πόλης. Δηλαδή εμείς οι καταναλωτές. Οι μέτοχοι των εταιρειών είχαν εξασφαλισμένα κέρδη, σε κάθε περίπτωση. Οι καταναλωτές είχαμε μόνο ακριβό και κακής ποιότητας νερό", δήλωσε ο Κ.Κίτσταϊνερ και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα στις 18 Μαΐου και να ψηφίσουν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. 

Ο Κ.Κίτσαϊνερ θα μιλήσει για τη περιπέτεια του Βερολίνου με το νερό, απόψε στις 7, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η πρωτοβουλία "SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ" και το ΑΠΘ. Στην ίδια εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού, "Σταγώνες".