louketoo_425x.jpg

Χαώδη και απαξιωτική χαρακτηρίζει την εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης, καλώντας όλους τους φορείς να πάρουν αποφάσεις.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΕΘ περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο και χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το κυκλοφοριακό έμφραγμα είναι καθημερινό, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε απέραντο πάρκινγκ, τα τραπεζοκαθίσματα αναπτύσσονται άναρχα, οι κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους έχουν εξελιχθεί σε παγίδες για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, η βρωμιά είναι ατελείωτη, το παρεμπόριο οργιάζει, η επαιτεία πολλαπλασιάζεται».

Σύμφωνα με το Επιμελητήρια, «ταυτόχρονα, το αντικειμενικό γεγονός ότι πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά λόγω της κρίσης έχει εξελιχθεί σε «ανοιχτή πληγή», αφού καμία μέριμνα στοιχειώδους καλλωπισμού και ευταξίας δεν λαμβάνεται».

Το ΕΕΘ κάνει λόγοι για μεγάλη υποβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, με αρνητικές συνέπειες για τους επαγγελματίες. «Αν, μάλιστα, σε όλα αυτά τα μελαγχολικά προσθέσει κανείς τη μόνιμη, πλέον, πληγή των έργων του μετρό που καθυστερούν αδικαιολόγητα αντιλαμβάνεται ότι η καταστροφή του εμπορικού ιστού του κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι τεράστια. Μια «μαύρη τρύπα» χάσκει εκεί που τα παλαιότερα χρόνια έλαμπαν τα φώτα στις βιτρίνες των καταστημάτων και των πινακίδων».

Το Επιμελητήριο καλεί τους φορείς να λάβουν αποφάσεις, «τώρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πριν η εικόνα καταστεί μη αναστρέψιμη».

«Ο κεντρικός δήμος, η περιφέρεια, οι υπηρεσίες του κράτους. Όλοι έχουν τις δικές τους ευθύνες σε όσα συμβαίνουν και σε όσα διαιωνίζονται. Άρα και τις δικές τους υποχρεώσεις να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν» τονίζει.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα τελευταία χρόνια έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει την έλλειψη στοιχειώδους ευταξίας στο κέντρο της πόλης. Έχει κάνει παραστάσεις και διαμαρτυρίες προς όλους τους υπεύθυνους. Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα, εκτός εξαιρέσεων. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι ζήτημα επιβίωσης για τους επαγγελματίες και το εμπόριο της περιοχής. Για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης».