Πρόγραμμα χωρίς συνεργασία, που δεν εξυπηρετεί τον πολίτη, είναι το Πρόγραμμα Καλλικράτης, για τη Νέα Δημοκρατία. την άποψη αυτή εξέφρασε σήμερα Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, τα προεδρεία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζώη, "όχι μόνο έλειψε η διαβούλευση και η συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες για την τελική παρουσίαση του σχεδίου «Καλλικράτης», αλλά –δυστυχώς- δεν υπηρετείται, ούτε η περιφερειακή ανάπτυξη ούτε ο πολίτης. Θα δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει μια πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη διοικητική μεταρρύθμιση", είπε.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος υποστήριξε ότι "το νομοσχέδιο, έτσι όπως κατατέθηκε, μας απογοήτευσε πλήρως. Αν δεν υπάρξει μεγάλη προσπάθεια για αλλαγές ουσιαστικές, θα πούμε ένα μεγάλο «όχι». Περιμέναμε να δώσει ο «Καλλικράτης» σάρκα και οστά στην Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή είδαμε τα οστά. Διότι η σάρκα δεν υπήρξε".
Από την πλευρά του, το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε πως αν αυτό το σχέδιο νόμου, παραμείνει ως έχει, δεν γίνεται αποδεκτό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, "υπάρχουν ακραίες καταστάσεις, που ξεφεύγουν των δεσμεύσεων και του υπουργού, οι οποίες ήταν δύο: Πρώτον, ότι θα ήταν ενιαία τα κριτήρια και δεύτερον, ότι δεν θα πηγαίναμε σε Δήμους – «τέρατα». Ενδεικτικά -για να εκτιμήσουμε και λίγο- σας λέω ότι στο Νομό Ηρακλείου έχει χαρακτηρισθεί ως ορεινός Δήμος με υψόμετρο 78 μέτρα και άλλος Δήμος, ο οποίος είναι χιλιόμετρα, δεν έχει χαρακτηρισθεί ορεινός. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι ακραία πράγματα, που δεν γίνονται αποδεκτά. Τώρα το αν πρέπει να κάνει κανείς απεργία πείνας ή όχι είναι δικό του θέμα", πρόσθεσε.
Όσον αφορά τους ελέγχους που θα γίνονται, πλέον, στους δήμους, ο κ. Κακλαμάνης, ειπε: "Αδιαφορούμε πλήρως για όσους ελέγχους βάζει μέσα το σχέδιο «Καλλικράτης». Δεν τους φοβούμεθα. Να το ξεκαθαρίσουμε μία δια παντός. Δεν θεωρούμε θέμα αιχμής τους μισθούς των Δημάρχων. Όχι ότι δεν μας ενδιαφέρει, αλλά δεν είναι θέμα αιχμής. Δεν πρόκειται να «τα σπάσουμε» γι’ αυτό". Χαρακτήρισε, μάλιστα, σπέκουλα την εμφάνιση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην τηλεόραση, όπου, όπως είπε, "ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαρακτήρισε ή άφησε να χαρακτηρίζονται -χωρίς να αντιδρά- το σύνολο των Δημάρχων, για να μην πω τη «βαριά» λέξη, τουλάχιστον αναξιοπρεπείς. Εάν έχει συγκεκριμένα παραδείγματα, να μας τα πει", κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.