- Οπλισμένος σαν αστακός στη αιματηρή συμπλοκή στον Εύοσμο
- Από θαύμα γλίτωσαν οι τρεις αστυνομικοί στον Εύοσμο

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από θαύμα γλίτωσαν οι τρεις αστυνομικοί όταν ο αδίστακτος κακοποιός εκτόξευσε εναντίον τους και χειροβομβίδα την ώρα που έπεφτε χτυπημένος από τα πυρά των αστυνομικών. Ο Ουκρανός, μόλις είχε ληστέψει σούπερ μάρκετ στο Κορδελιό και προσπαθούσε να διαφύγει όταν τον εγκλώβισαν οι αστυνομικοί.
Από την έρευνα προέκυψε ότι ο ουκρανός καταζητούταν για τη δολοφονία του αστυνομικού πέρσι στην αιματηρή συμπλοκή στη Κυψέλη στην Αθήνα, αλλά και για σωρεία κακουργημάτων.


Στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν επάνω στον 34χρονο Ουκρανό, πιστόλια, μάρκας ΒΕRETTA και CZ 75, των 9 χιλιοστών, Το CZ 75 είχε κλαπεί από τον αστυφύλακα Γιώργο Αναγνωστόπουλο στην αιματηρή συμπλοκή στη Κυψέλη πέρσι τον Απρίλιο, ο αστυνομικός Σπύρος Θεοδώρου τραυματίστηκε σοβαρά, όταν πυροβολήθηκε από τον ουκρανό και εξέπνευσε τέσσερις μήνες μετά. Το όπλο του νεκρού αστυνομικού είχε βρεθεί στο Πέραμα κατά τη σύλληψη του αδερφού του 34χρονου Ουκρανού.. Στο αυτοκίνητο των δραστών, όπου συνελήφθει η 20χρονη Λιθουανή συνεργός του, βρέθηκε ένα KALASNIKOV, μια χειροβομβίδα και το πιστόλι με το οποίο πυροβολούσε κατά των αστυνομικών, μάρκας MAKAROV των 9 χιλιοστών.

Aπό την έρευνα προέκυψε ότι ο 34χρονος καταζητούταν εκτός, από την ανθρωποκτονία και για απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, σε βάρος αστυνομικών, στο αιματηρό επεισόδιο της Κυψέλης και στη Μεταμόρφωση, όπου δε είχε σταματήσει σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο και στη προσπάθεια του να διαφύγει άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών.
Το τέλος της δράσης του αδίστακτου ουκρανού κακοποιού ήρθε την Παρασκευή το βράδυ λίγο πριν τις 10 όταν οι δύο αλλοδαποί, ο ουκρανός και η λιθουανή γυναίκα μετέβησαν με ΙΧΕ αυτοκίνητο, μάρκας OPEL ASTRA , μαύρου χρώματος, στο lidl στην περιοχή Ευόσμου, την ώρα που ήταν κλειστό για το κοινό. Η μεν γυναίκα παρέμεινε στο αυτοκίνητο, ενώ ο άντρας με κουκούλα, αφού έσπασε τον υαλοπίνακα της κεντρικής εισόδου εισήλθε στο χώρο του καταστήματος.
Κατά την είσοδο του, ακινητοποίησε με πιστόλι τους υπαλλήλους - ταμίες που υπήρχαν στο κατάστημα και, κατευθυνόμενος στο χώρο του χρηματοκιβωτίου, απέσπασε από τον υπεύθυνο το χρηματικό ποσό των 47.650 Ευρώ, που αποτελούσαν τις εισπράξεις της ημέρας.

Το περιστατικό αντελήφθη κάτοικος της περιοχής, ο οποίος κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Ομάδας «Ζ» και της ΟΠΚΕ έσπευσαν στο σημείο, όπου, αφού έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, απέκλεισαν το χώρο πέριξ του καταστήματος.
Ο ένοπλος άνδρας, χρησιμοποιώντας το πιστόλι, βγήκε από το παράθυρο του καταστήματος και κατευθύνθηκε προς το ΙΧΕ αυτοκίνητο που τον ανέμενε η γυναίκα συνεργός του. Οι Αστυνομικοί τον κάλεσαν να παραδοθεί, και αυτός, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις τους, καλύφθηκε πίσω από το ΙΧΕ αυτοκίνητο και πυροβόλησε με το πιστόλι εναντίον τους. Οι Αστυνομικοί αμυνόμενοι ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.
Ο τελευταίος, παρά τον τραυματισμό του, απασφάλισε χειροβομβίδα που έφερε μαζί του και την πέταξε κατά των Αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και να προκληθούν υλικές ζημιές σε όχημα της Αστυνομίας και παρακείμενα σταθμευμένο φορτηγό αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, προσπάθησε να πετάξει και άλλη μια χειροβομβίδα, ωστόσο, ύστερα από την επέμβαση των άλλων Αστυνομικών, δεσμεύθηκε.
Στη σωματική έρευνα που επακολούθησε, βρέθηκαν επάνω του δύο πιστόλια, μάρκας ΒΕ RETTA και CZ 75, των 9 χιλιοστών, πλήρη φυσιγγίων και έτοιμα προς χρήση. Εντός του ΙΧΕ αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσαν εντοπίστηκε και συνελήφθη η συνεργάτιδά του, ενώ βρέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου KALASNIKOV καθώς και μια χειροβομβίδα. Ακόμη, πίσω από το αυτοκίνητο βρέθηκε ένας κουβάς που περιείχε το χρηματικό ποσό των 47.650 ευρώ, καθώς και το πιστόλι που έφερε στα χέρια του, μάρκας MAKAROV των 9 χιλιοστών.
Ο τραυματισμένος δράστης παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο απεβίωσε.
Από την μεθοδική έρευνα και την εξέταση των πειστηρίων, προέκυψε ότι ο δράστης είναι αλλοδαπός, 34 ετών, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης του 10ου Ειδικού Ανακριτού Αθηνών για ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πράξεις που τελέστηκαν σε βάρος Αστυνομικών :
• Τις νυχτερινές ώρες της 02.04.2009, στην περιοχή της Κυψέλης, όπου τραυμάτισε θανάσιμα τον Αστυφύλακα Θεοδώρου Σπυρίδωνα της Ομάδας «ΔΕΛΤΑ» της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και αφαίρεσε, μαζί με τον συλληφθέντα αδελφό του, τον υπηρεσιακό οπλισμό και εξάρτυση.
• Τις νυχτερινές ώρες της 29.11.09, στη περιοχή της Μεταμόρφωσης, όπου, επιβαίνοντας σε δίκυκλη μοτοσικλέτα και καταδιωκόμενος από Αστυνομικούς, αφού δε σταμάτησε με αστυνομικό σήμα ελέγχου, πυροβόλησε επανειλημμένως εναντίον τους και εξαφανίσθηκε.
Επίσης σε βάρος του εκκρεμούσε Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης, καθότι αναζητούνταν από τις Ουκρανικές Αρχές, για ληστεία και υπεξαίρεση.
Όπως διαπιστώθηκε, το ένα από τα πιστόλια που βρέθηκαν στην κατοχή του, μάρκας CZ 75, των 9 χιλιοστών, ήταν αυτό που είχε αφαιρεθεί την 02.04.09, στην περιοχή της Κυψέλης, από τον επίσης τραυματισθέντα Αστυνομικό της ομάδας «ΔΕΛΤΑ», Αστυφύλακα Αναγνωστόπουλο Γεώργιο.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το ΙΧΕ αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι παραπάνω δράστες, καθώς και οι πινακίδες που έφερε, ήταν κλεμμένα και είχαν αφαιρεθεί τον μήνα Φεβρουάριο 2010 από τις περιοχές Πατησίων και Αλίμου Αττικής.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, παρουσία Εισαγγελέα, στην οικία των δραστών, βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 54.000 ευρώ, δύο (2) χειροβομβίδες, καθώς και άλλα αντικείμενα (τηλεοράσεις, laptops , χρυσαφικά) τα οποία κατασχέθηκαν.
Οι τρεις τραυματίες Αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οι δύο από αυτούς αποχώρησαν, ενώ ο τρίτος παρέμεινε για νοσηλεία.
Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης σχηματίζεται δικογραφία και η συλληφθείσα συνεργός του 34χρονου θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα συνεχίζεται για πλήρη διαλεύκανση της δράσης τους.