"Ούτε κρύο, ούτε ζέστη", είναι το πρώτο σχόλιο τραπεζικών παραγόντων για την προ ολίγου ανακοινωθείσα απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει εννέα ελληνικές τράπεζες, προσαρμόζοντας τις αξιολογήσεις τους μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Οπως επισημαίνουν, η κίνηση του αμερικανικού οίκου δεν θα επηρεάσει τη δανειοληπτική ικανότητα των τραπεζών, οι οποίες εξασφαλίζουν επαρκή ρευστότητα απο την ΕΚΤ.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση εννέα ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, προχώρησε σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων οικονομικής ισχύος (financial strength), καθώς και τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χορηγήσεων των Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εμπορική Τράπεζα, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Γενική Τράπεζα, Marfin Egnatia Bank και Attica Bank.
Χθες ο οίκος έκανε λόγο για ενδεχόμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε "junk". "Η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως και αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνουν τις δημοσιονομικές αλλαγές που χρειάζονται", είπε η αναλυτής Kristin Lindow. Η Moody's προβλέπει σταθεροποίηση του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που πρέπει να ενσωματωθεί στην αξιολόγησή της.