Το Ιράν ανέλαβε σήμερα Κυριακή, 29 Μαρτίου 2026, την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον δυο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου στον κόσμο, στο Μπαχρέιν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που πλέον έχει μπει στον δεύτερο μήνα του, θα έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Οι Φρουροί της Επανάστασης -ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν- επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή τους που επικαλέστηκε η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB ότι εξαπέλυσαν πυραύλους και drones που προκάλεσαν χθες Σάββατο 28 Μαρτίου 2026. ζημιές στα εργοστάσια των Aluminium Bahrain (ALBA) και Emirates Global Aluminium (EGA). Διευκρίνισαν ότι επιτέθηκαν στις δυο εταιρείες σε αντίποινα για τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις εναντίον βιομηχανικών υποδομών στο Ιράν.
Το χυτήριο της ALBA, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, είχε ήδη ανακοινώσει μείωση κατά 19% των παραγωγικών δυνατοτήτων του λόγω προβλημάτων «στον εφοδιασμό» και στις «θαλάσσιες μεταφορές» μέσω των στενών του Ορμούζ κι επιβεβαίωσε σήμερα ότι «δυο εργαζόμενοι υπέστησαν ελαφριά τραύματα», προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη «αποτίμηση του εύρους των ζημιών στις εγκαταστάσεις» της. Η EGA ανέφερε από την πλευρά της πως το εργοστάσιό της στην Ταουίλα, στο Αμπού Ντάμπι, η μια από τις δυο μονάδες της στα ΗΑΕ, υπέστη «μεγάλες ζημιές» σε επίθεση σε επίθεση που τραυμάτισε έξι ανθρώπους.
Αμερικανικά πανεπιστήμια στο στόχαστρο;
Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν επίσης να βάλουν στο στόχαστρο αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή, σε αντίποινα για την καταστροφή δυο ιρανικών πανεπιστημίων σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια διαθέτουν πανεπιστημιουπόλεις σε κράτη του Κόλπου, για παράδειγμα το Texas A&M, στο Κατάρ, ή το NYU (New York University), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Βομβαρδισμοί στην Τεχεράνη και το Μπαντάρ Χαμίρ
Οι βομβαρδισμοί, τα πυραυλικά πλήγματα και οι επιδρομές drones συνεχίζονται σήμερα σε όλη την περιοχή. Στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε τουλάχιστον δυο ισχυρές εκρήξεις. Ενώ βομβαρδισμοί στοχοποίησαν λιμάνι κοντά στο στενό του Χορμούζ, το Μπαντάρ Χαμίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Araby του Κατάρ ανέφερε ότι τα γραφεία της τηλεοπτικής του εταιρείας στην Τεχεράνη υπέστησαν ζημιές από πύραυλο. Σε μια ανάρτηση στο X, το δίκτυο κοινοποίησε ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει συντρίμμια και σπασμένα γυαλιά. Δεν είναι σαφές ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει.
Στο Ισραήλ, ο στρατός έκανε λόγο, όπως και τις προηγούμενες νύχτες, για τρεις ομοβροντίες ιρανικών πυραύλων εναντίον της επικράτειας της χώρας από τα μεσάνυχτα, καλώντας τον πληθυσμό σε περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο να σπεύσουν στα καταφύγια, προτού ανακοινώσουν λήξη του συναγερμού λίγο αργότερα κάθε φορά.
Το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ υπέστησαν επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες επιθέσεις με drones και πυραύλους. Η Σαουδική Αραβία αναφέρει ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε 10 drones τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλες χώρες στον Κόλπο -συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και του Κουβέιτ- ανέφεραν επίσης ότι δέχτηκαν χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σενάρια για χερσαία επιχείρηση
Την ίδια στιγμή, στο αμερικανικό Πεντάγωνο γίνονται προετοιμασίες για χερσαίες επιχειρήσεις διάρκειας εβδομάδων στο Ιράν, ανέφερε χθες Σάββατο η Washington Post, επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τις οποίες δεν κατονόμασε. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν σχεδιάζεται να είναι χερσαία εισβολή ευρείας κλίμακας στο Ιράν, τουλάχιστον κατά τις πηγές της εφημερίδας, αλλά έφοδοι στο ιρανικό έδαφος από μέλη των ειδικών δυνάμεων και άλλων, συμβατικών μονάδων.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ενισχύθηκαν με την άφιξη στην περιοχή του σκάφους USS Tripoli, που ανακοινώθηκε χθες από τον αμερικανικό στρατό. Το αποβατικό ελικοπτεροφόρο-αεροπλανοφόρο (είναι σε θέση να μεταφέρει είκοσι F-35, ικανά για κάθετες αποπροσνηώσεις) έχει τεθεί επικεφαλής ομάδας κρούσης με «περίπου 3.500» άνδρες του πολεμικού ναυτικού και των πεζοναυτών.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί εδώ κι εβδομάδες επαμφοτερίζουσα στάση για το ενδεχόμενο να διατάξει χερσαίες επιχειρήσεις και αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες πως εξετάζεται η πιθανότητα να σταλούν το προσεχές διάστημα ακόμη τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
H φωτογραφία είναι από την Τεχεράνη και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) χθες Σάββατο, 28 Μαρτίου 2026

Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.