Γράφει ο «Περαστικός»

Ακόμη δεν έχει καταλάβει ο Περαστικός - κι ας πέρασαν κάπου δέκα χρόνια - ποια είναι η διαφορά μεταξύ ThessIntec και Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Δυο δομές στην ίδια πόλη, για τον ίδιο λόγο... Κι όλα αυτά τα περί «θερμοκοιτίδων» πώς υλοποιούνται και πώς γεννούν χρήμα. Και για ποιους.
Κι αν, τέλος πάντων, είναι απαραίτητη μία τέτοια δομή, για ποιο λόγο να υπάρχει και δεύτερη;
Την απάντηση είχε προσπαθήσει να δώσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που πίστεψαν στη δημιουργία του ThessIntec: Να το διαχειρίζονται ιδιώτες που έχουν ευελιξία, δεν είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τις δυσκίνητες διαδικασίες του δημοσίου κι έχουν τον τρόπο να προσεγγίσουν ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να σταματήσει να βάζει χρήμα το κράτος. Και, παρά το ότι υποτίθεται πως είχαμε κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά», το προώθησαν.
Φυσικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποτίθεται ότι είναι «φιλελεύθερη» αγκάλιασε το έργο. Και έκταση (του Δημοσίου) έδωσε για να κτισθεί το έργο και γραφεία εντός πόλεως (του Δημοσίου) διέθεσε στη διοίκηση και τις διαδικασίες (του Δημοσίου) προχώρησε για να δούμε, επιτέλους, τι είναι το ThessIntec, τις πιο διαφορές έχει (αν έχει) από τη Ζώνη Καινοτομίας και πόσα λεφτά έφερε στην πόλη (αν έφερε).
Τι είδαμε; Μία μακέτα. Και θυμήθηκε ο Περαστικός την περίφημη ρήση του αείμνηστου Σημίτη: «Είναι μακέτο τούτο το έργο»; Προς το παρόν, ναι. Μακέτο είναι. Και, μάλιστα, κινδυνεύει να παραμείνει μακέτο, γι αυτό και ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος αναγκάστηκε να εξαγγείλει ότι, αν χαθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για το ThessIntec (γιατί για εκεί βαδίζουμε ή, μάλλον, τρέχουμε) θα δοθούν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κι άλλο δημόσιο, δηλαδή.
Την ίδια στιγμή, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με μια χούφτα υπαλλήλους (του Δημοσίου) παρουσιάζει όσο έργο μπορεί.
Τι εννοεί ο Περαστικός; Ότι είναι λύση το... Δημόσιο έναντι του ιδιωτικού τομέα; Όχι βέβαια. Δημόσιο είναι και η ΔΕΘ που έχασε την Beyond μέσα από τα χέρια της, δεν έχει καταφέρει να βρει, ακόμη, τιμώμενη χώρα για την επετειακή εκδήλωσή της και ετοιμάζει αναπλάσεις που η πόλη δεν θέλει. ΣΔΙΤ είναι το FlyOver όπου ο ιδιώτης εργολάβος και οι δημόσιες δομές τρέχουν σαν τρελές για να το παραδώσουν στην ώρα τους.
Η διαφορά είναι στη θέληση. 
Με όλα αυτά, πάντως, ο Περαστικός ακόμη δεν κατάλαβε ποια η διαφορά ThessIntec και ΑΖΚ... Πείτε τον και κεφάλα, αλλά τόσο νοιώθει.