«Ο προϋπολογισμός του έργου της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι 300 εκατ. ευρώ. Με το ΤΑΙΠΕΔ και τον τεχνικό μας σύμβουλο έχουμε πολύ καλή συνεργασία» ξεκαθαρίζει με δήλωσή του -και βάζει τέλος στην παραφιλολογία των τελευταίων ημερών- ο πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ Τάσος Τζήκας. Κι εξηγεί: 
«Τα νούμερα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, επειδή είμαστε σε φάση επικαιροποίησης του κόστους του έργου και επειδή έχει υπάρξει μια αύξηση των τιμών των υλικών από το 2022 οπότε είχαμε την προμελέτη, είναι προφανές ότι δεν δίνουν τη συνολική εικόνα γιατί: Εκτός από μια σχετικά μικρή αύξηση των τιμών των υλικών, υπάρχουν δύο παράμετροι που δεν έχουν ληφθεί υπόψη: η μία είναι ότι μετά τη συμφωνία μας με τον δήμο Θεσσαλονίκης και τις προϋποθέσεις που έθεσε έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός των τετραγωνικών μέτρων, έχει μειωθεί δηλαδή το κτιριακό αποτύπωμα κατά ένα ποσοστό. Επίσης, σύμφωνα με το ΝΟΚ (Νέο Οικοδομικό Κανονισμό), υπάρχει μια επιπλέον μείωση στα τετραγωνικά μέτρα του εκθεσιακού κέντρου και του επιχειρηματικού κέντρου. Αυτά τα δύο στοιχεία αντισταθμίζουν τη διαφορά που προέρχεται από την αύξηση των τιμών των υλικών». 
Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «όσο μας αφορά ως διοίκηση και διοικητικό συμβούλιο θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό ακόμη κι αν χρειαστεί -που δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται- να μειώσουμε κι άλλο το κτιριακό αποτύπωμα». Και ξεκαθαρίζει:  «Η δήλωση αυτή δεν είναι διάψευση, είναι διόρθωση. Έχουμε την αμέριστη υποστήριξη τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπερταμείο. Εμπιστευτείτε μας, το έργο θα προχωρήσει, ενώ μέσα στο τρέχον εξάμηνο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός».
Μάλιστα, κάνει γνωστό ότι για τις δηλώσεις του αυτές ενημέρωσε και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη και το εκτελεστικό μέλος του δ.σ. του Υπερταμείου και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Σταμπουλίδη. «Είμαστε μία ομάδα που τελικά θα τα καταφέρει», λέει.
Ο κ. Τζήκας χαρακτηρίζει «μεγάλο έργο για την πόλη και για τους πολίτες» την ανάπλαση της ΔΕΘ και τονίζει πως «είναι ένα από τα πιο μελετημένα μεγάλα έργα που αφορούν το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα πολυπαραμετρικό έργο, το οποίο έτσι το αντιμετωπίσαμε και απαντάει και στις ανάγκες της πόλης για περισσότερο πράσινο με τα 110 στρέμματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην ανάγκη της για πιο δυναμική οικονομία και πιο δυναμική απασχόληση κυρίως για τους νέους μας και επιπλέον απαντάει στον σημαντικό ρόλο που θέλουμε να παίξει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σε αυτόν τον ανταγωνισμό των πόλεων που έχουμε μπροστά μας».
Να θυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Σταμπολίδη στο πλαίσιο του συνεδρίου για την κτηματαγορά Prodexpo North, όταν και έκανε λόγο για το κόστος του έργου, το οποίο το τοποθέτησε πλέον στα 370 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε «μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να είμαστε σε ανοιχτή διαδικασία για την ανεύρεση επενδυτή δημοσιεύοντας τα τεύχη του διαγωνισμού».
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον CEO της Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο που ενδιαφέρεται για το μεγάλο πρότζεκτ ανάπλασης της ΔΕΘ. «Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν για τη χρηματοδότηση και τον ιδιώτη που θα συμμετέχει στην ανάπλαση της ΔΕΘ. Ούτε τετράγωνο στο Μανχάταν να χτίζαμε» σημείωσε δηκτικά...
Ακολούθησε βροχή δηλώσεων... Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και σε... ζωντανή μετάδοση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τόνισε για τον κ. Σταμπολίδη: «Ανακοίνωσε ανερυθρίαστα και με πολύ μεγάλη ευκολία αύξηση του κόστους της ανάπλασης στα 370 εκατ. ευρώ. Θα ήθελα να γίνει κατανοητό για να το γνωρίζει το Υπερταμείο και η Κεντρική Διοίκηση ότι δεν νοείται κάθε οκτώ μήνες να έρχονται με ανακοινώσεις που αυξάνουν αυτό το τίμημα. Θα πρέπει να πάρουν μήνυμα ότι η πόλη ακόμη και με τις διαιρέσεις της έχει μία ενότητα ευθύνης. Δεν γίνονται αποδεκτές τέτοιου είδους ανακοινώσεις».
Ο κ. Αγγελούδης κάλεσε τους εμπλεκόμενους «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφέρονται στα θέματα της πόλης» υπογραμμίζοντας πως οι όποιες ανακοινώσεις πρέπει να γίνονται όχι με διαγγέλματα, αλλά με θεσμικό τρόπο. «Επιφυλασσόμαστε» σημείωσε και πρόσθεσε, πως αν η αύξηση του τιμήματος έχει να κάνει με το υπερβολικό κτηριακό πρόγραμμα, να επιχειρηθεί μείωση σε αυτήν τη λογική. 
Στο χορό μπήκαν και οι δημοτικές παρατάξεις «Θεσσαλονίκη για Όλους» και «Η Πόλη Ανάποδα» που κατέθεσαν αίτημα για δημοψήφισμα, το οποίο πήρε... άκυρο από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης (χαρακτήρισε «ασαφή και ελλιπή» την πρόταση για δημοψήφισμα) κι αποφάσισαν να συγκεντρώσουν υπογραφές ώστε να φέρουν το δημοψήφισμα δια της... πλαγίας.
Το σίγουρο είναι ότι, μετά το μετρό, την υποθαλάσσια, το FlyOver, τα Ωνάσεια Σχολεία, τους ποδηλατοδρόμους, η πόλη βρήκε άλλο ένα πεδίο για να διχαστεί...