«Εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, έχοντας και πάλι τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του κατά την επίσκεψή του, σήμερα το μεσημέρι, στην Πολίχνη του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στην πρόκληση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για πρόωρες εκλογές, αναρωτήθηκε: «ο ίδιος δεν ήταν που πριν από λίγες μέρες σε μια συνέντευξή του έθεσε ως εκλογικό του πήχη το 17% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές; Προσέξτε τώρα την αντίφαση. Έρχεται και αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά, αλλά ταυτόχρονα ζητάει εθνικές εκλογές. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα; Δεν θα του κάνουμε τη χάρη».
Υπογράμμισε τα έργα που γίνονται στην περιοχή:
Το πάρκο του Παύλου Μελά,.
Το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο το οποίο θα γίνει στο Στρατόπεδο «Καρατάσιου». 
Το νέο περιαστικό πάρκο το οποίο γίνεται με ιδιωτική χρηματοδότηση. 
Τα νέα σχολεία τα οποία κατασκευάζονται και τα οποία ήδη έχουν αρχίσει και παραδίδονται. 
Τις «σημαντικές», όπως τις χαρακτήρισε παρεμβάσεις που αφορούν το λιμάνι.
Υπενθύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του:
«Θυμάστε ότι είχα έρθει εδώ προεκλογικά και σας είχα πει ότι η πρώτη μας προτεραιότητα τη δεύτερη τετραετία είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, διότι αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι δεν γίνεται να αναπτύσσεται η οικονομία, να λέμε ότι δημιουργούμε πρόοδο και ταυτόχρονα οι μισθοί να μην αυξάνονται. Και τι κάναμε; Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 50 ευρώ, τον πήγαμε στα 830 ευρώ και θα πάει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί. Και το ίδιο ισχύει και για μέσο μισθό, ο οποίος θα φτάσει τα 1.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη προς όφελος των πολλών», είπε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί «όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εσείς μάς δώσατε εξουσιοδότηση». Παραδέχτηκε πισωγυρίσματα, αναταράξεις και λάθη: «Πρώτος εγώ έχω το θάρρος να τα αναγνωρίσω. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα. Το ζήτημα είναι, όμως, το λάθος να μην γίνει σφάλμα και να μην επαναλαμβάνεται. Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας και φροντίζουμε πάντα να τα διορθώνουμε. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά της δικής μας παράταξης», υπογράμμισε.

Ειδική μνεία στην εθνική άμυνα και ασφάλεια

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας κόμματα -ειδικά επειδή στην περιοχή ήταν η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ που σημείωσαν μεγάλα ποσοστά στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές:
«Θέλω επίσης να απευθυνθώ,  εδώ από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ή θέλουν ενδεχομένως να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς τη Νέα Δημοκρατία, ψηφίζοντας κόμματα τα οποία βρίσκονται πιο δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι αυτοί οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται, το είπε καλά ο Απόστολος, ως οι «πραγματικοί πατριώτες». Και θέλω να σκεφτείτε ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί πατριώτες; Αυτοί που έχουν εύκολο τον πατριωτισμό στα λόγια ή αυτοί που υπερασπίζονται την πατρίδα με πράξεις; Διότι εγώ ξέρω ότι αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θωράκισε τις Ένοπλες Δυνάμεις: απέκτησε η χώρα Belharra, απέκτησε Rafale, αναβαθμίζει τα F-16, αποκτά νέα ελικόπτερα. «Χτίζει» στρατηγικές συμμαχίες με τη Γαλλία, με τις ΗΠΑ. Συνομιλεί σήμερα με όλους τους μεγάλους παίκτες με όρους ισοτιμίας.
Αναρωτιέμαι αν πατριώτες είναι αυτοί οι οποίοι υπονομεύουν το κύρος της χώρας στο εξωτερικό ή αυτοί οι οποίοι αναβαθμίζουν τη θέση της πατρίδας μας εκτός των συνόρων. Και αναρωτιέμαι τελικά αν πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί οι οποίοι περιφέρονται στα τηλεπαράθυρα και υπόσχονται σύνταξη, λέει, 3.000 ευρώ. Μου θυμίζει κάποιες άλλες εποχές που κάποιοι είχαν εύκολα τα ψέματα. Και βέβαια, τους είδαμε και αυτούς τους «πατριώτες», διότι τελικά παρέα κυβέρνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Θυμήθηκε, μάλιστα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες:
«Να μην ξεχνιόμαστε ποιοι ήταν αυτοί που κυβερνούσαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019, αν αυτοί είναι πατριώτες. Ή αν πραγματικοί πατριώτες δεν είναι αυτοί οι οποίοι θωράκισαν τα σύνορα και έλυσαν επί της ουσίας το μεταναστευτικό πρόβλημα. Έρχομαι από την Ρόδο και κανείς δεν μου μίλησε στα Δωδεκάνησα για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Πολύ απλά γιατί εμείς εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική. Όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα τα σύνορα φυλάσσονται και δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές για το ποιος θα μπαίνει παράνομα στη χώρα.
Αυτοί λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι οι πραγματικοί πατριώτες. Πατριώτες στις πράξεις, τις μεγάλες πράξεις, αλλά και κάποιες συμβολικές πράξεις. Διότι βρισκόμουν σήμερα με τους συναδέλφους βουλευτές, πήραμε έναν καφέ στο κέντρο της πόλης και μου έθιξαν ένα ζήτημα το οποίο καταλαβαίνω ότι έχει μια μεγάλη συμβολική αξία για τη Θεσσαλονίκη: Τι θα γίνει με το «Βέλος». Και αν το «Βέλος», το ιστορικό αντιτορπιλικό, θα μείνει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Επικοινώνησα, λοιπόν, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και το «Βέλος» θα μείνει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπως το «Αβέρωφ» είναι μόνιμα στην Αθήνα», τόνισε.
Ειδικά για τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, παραδέχτηκε ότι «ζητήσαμε από τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους μας, τους αλιείς μας να κάνουν περισσότερα απ’ όσα αντέχουν να κάνουν. Όλοι θέλουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά αυτή δεν μπορεί να γίνει με μία τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε τελικά να εξοντώσει τους παραγωγούς μας. Αυτές τις πολιτικές τις υπερασπίστηκαν στην Ευρώπη οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι. Εμείς δεν τις στηρίξαμε. Και την επόμενη μέρα πρέπει να πάμε να διαπραγματευτούμε ώστε να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία, να απορροφούμε με μεγαλύτερη ευκολία κονδύλια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και ρωτώ: ποιος θα κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις; Εμείς θα τις κάνουμε, αλλά πρέπει να είμαστε ισχυροί την επόμενη μέρα». 
Τέλος, σκόπευσε στο θυμικό των συγκεντρωμένων:
«Κοιτάξτε, και να κλείσω με αυτό: η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα όχι απλά το πιο ισχυρό κόμμα στην Ελλάδα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτά τα πρωτεία θέλω να τα κρατήσουμε στις ευρωεκλογές. Θέλουμε να είμαστε πάλι τόσο ισχυροί ώστε να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε στην Ευρώπη με την αυτοπεποίθηση και με τη σιγουριά που απαιτείται. Θέλω λοιπόν -έμειναν  δύο μήνες, θα μεσολαβήσει και το Πάσχα, θα κάνουμε μία μικρή παύση στην προεκλογική μας δραστηριότητα, όπως είθισται-, αλλά θέλω ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία να ζητήσω από την καθεμία και τον καθένα από σας ξεχωριστά να κάνει το κάτι παραπάνω. Μπορούμε να το κάνουμε, μπορούμε να πολεμήσουμε τη χαλαρότητα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τα καινούρια θεσμικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Την επιστολική ψήφο μην την πάρετε αψήφιστα, εμείς τη θεσμοθετήσαμε», υπογράμμισε.

Το βέλος και τα ηλεκτρικά λεωφορεία
 
Εκτός από την ανακοίνωση για το μόνιμο ελλιμενισμό του αντιτορπιλικού «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός έδωσε κι άλλη μία είδηση: Ότι στα τέλη Μαΐου τα 110 ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
«Με ενημέρωσαν -και θα κλείσω με αυτό- ότι κάπου εδώ κυκλοφορεί ένα από τα πρώτα δοκιμαστικά νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία θα έρθουν. Πέρασε πριν από λίγο. Μου λέει ο Πρόεδρος, μου λένε: «θα μπεις στο λεωφορείο;» Δεν θα μπω. Θα μπω στο λεωφορείο στα τέλη Μαΐου, όταν και τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, γιατί εμείς αυτά τα οποία λέμε τα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.