Συνολικά πέντε άτομα απέκτησαν από τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023 πρόσβαση στα ηχητικά αρχεία του ΟΣΕ από τη νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή».
Ανάμεσα στα συγκεκριμένα άτομα τα περισσότερα είναι διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ, ενώ όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα από την πρώτη στιγμή είναι γνωστά τα στοιχεία του υπαλλήλου και η ακριβής ώρα που εξήγαγε από τον server του ΟΣΕ και μεταφόρτωσε σε σκληρό δίσκο το επίμαχο ηχητικό αρχείο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από την άτυπη έρευνα στο εσωτερικό του οργανισμού δεν αποσαφηνίστηκε ποιος από τους πέντε κατόχους του αρχείου συνδέεται με τη διαρροή του στον Τύπο. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι «περί τις 4 τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, μόλις λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα, ένας υπάλληλος του ΟΣΕ στα κεντρικά του οργανισμού στην οδό Καρόλου μπήκε με εντολή του προϊσταμένου του στο δωμάτιο με τους servers και κατέβασε τα ηχητικά αρχεία σε σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, τα έδωσε στον άμεσο προϊστάμενό του, ο οποίος με τη σειρά του αφού τα μετέτρεψε σε συμπιεσμένο αρχείο (zip file), περί τις 8 π.μ. της 1ης Μαρτίου τα προώθησε με email σε τρία ανώτατα στελέχη του ΟΣΕ.
Στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, απόσπασμα από τις διαβιβάσεις του σταθμάρχη Λάρισας, το οποίο αποτελούσε συρραφή δύο ξεχωριστών ηχητικών αρχείων, δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα». Ορισμένοι από τους αποδέκτες του συγκεκριμένου email υποστηρίζουν ότι άκουσαν για πρώτη φορά τα ηχητικά αρχεία σε δελτία ειδήσεων του ραδιοφώνου, ενώ επέστρεφαν με υπηρεσιακό όχημα του ΟΣΕ στην Αθήνα, από το σημείο του δυστυχήματος. Φέρεται να ακολούθησε άτυπη εσωτερική έρευνα, η οποία πάντως δεν αποκάλυψε ποιος από τους παραλήπτες του αρχείου το προώθησε και σε ποιον».
Να σημειωθεί ότι τελικά, το σύνολο των ηχητικών αρχείων δόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. στις 3 Μαρτίου, όπως έχει διευκρινίσει και το αρχηγείο του σώματος. Τις διαρροές των ηχητικών αρχείων στον Τύπο είχε καταγγείλει το σωματείο εργαζομένων του ΟΣΕ στον αρμόδιο εισαγγελέα, χωρίς να υπάρξει έκτοτε κάποια εξέλιξη στη υπόθεση, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.
Στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» υπάρχει αναφορά και στην πολύωρη κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη, όπου όπως επισημαίνεται «υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι το περιστατικό που περιέγραψε δεν αφορούσε την παραλαβή των ηχητικών αρχείων αλλά του αρχείου σηματοδότησης».