«Και στην περίπτωση του στεγαστικού ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει μια επιδοματική πολιτική, η οποία αποδεικνύεται εντελώς ανίσχυρη να αντιμετωπίσει το διογκούμενο πρόβλημα καθώς οι ωφελούμενοι είναι λίγοι και τα ποσά που δίνονται πολύ μικρά», τονίζει η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.
Σε γραπτή ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «η αντιμετώπιση του στεγαστικού απαιτεί θεσμικές τομές και παρεμβάσεις όπως η δημιουργία δομών και εργαλείων που θα έχουν την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής, απαιτεί αύξηση των ποσών  και διεύρυνση των ωφελουμένων, απαιτεί έναν ολιστικό σχεδιασμό, πολιτική βούληση και ρηξικέλευθες κινήσεις στοιχεία που η σημερινή κυβέρνηση ούτε διαθέτει ούτε είναι διατεθειμένη να κάνει».
Η κ. Νοτοπούλου προχώρησε στην ανακοίνωσή της με αφορμή το βίντεο που ανέβασε στο ΤικΤοκ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχετικά με το βίντεο, η κ. Νοτοπούλου λέει:
«Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του δεν κάνει καμία αναφορά στους πλειστηριασμούς, στις βίαιες εξώσεις με αστυνομική συνδρομή ακόμη και συνταξιούχων, ηλικιωμένων και ΑμΕΑ συμπολιτών μας, στην παράδοση της ακίνητης περιουσίας στα funds και στα κοράκια των πλειστηριασμών. Απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά για την ανάγκη προστασίας της α΄ κατοικίας όπως και της αλλαγής του κοινωνικά ανάλγητου πτωχευτικού κώδικα που η κυβέρνηση του ψήφισε.
Η επίκληση στην πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος γίνεται για να κρυφτούν οι ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του ενώ δε γίνεται καμία αναφορά στους τρόπους με τους οποίους άλλες χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και στα τολμηρά μέτρα που παίρνουν όπως για παράδειγμα στη διακοπή της golden visa ή στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προγράμματα ύψους δισεκατομμυρίων όταν η χώρα μας εντάσσει μόλις 200 εκ».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Στο βίντεο ο πρωθυπουργός μιλά, όπως λέει, με «πολύ απλά λόγια για το τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε;». Εξηγεί ότι στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα ότι 7/10 Έλληνες κατοικούν στο δικό τους σπίτι αλλά 3/10 είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ενοίκιο. Επισημαίνει ότι για πολλά χρόνια στη διάρκεια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων ήταν «παγωμένες». «Ως αποτέλεσμα όμως της οικονομικής ανάπτυξης, είδαμε μία απότομη αύξηση στις αξίες των ακινήτων και μία πολύ απότομη αύξηση στα ενοίκια» σημειώνει.
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως παρά που ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί περισσότερο κι έτσι όσοι αναγκάζονται να νοικιάζουν διαθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού τους στο ενοίκιο «και αυτό είναι πρόβλημα». Το αποτέλεσμα είναι πως πολλοί νέοι αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους μέχρι τα 30 και τα 35 τους χρόνια, επισημαίνει.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό με τα ενοίκια; Όπως λέει, και στην αγορά των ενοικίων λειτουργεί ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης, και η ζήτηση για ενοίκια είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Αναλύει όμως και τους λόγους για τους οποίους η προσφορά των σπιτιών προς ενοικίαση είναι σήμερα χαμηλή: Ένας λόγος είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν κλειστά, κυρίως παλιά μη επισκευασμένα διαμερίσματα, δεύτερον ότι πολλά διαμερίσματα κατευθύνονται σήμερα προς το AirBnB κι ένας ακόμη, η Golden Visa που έπαιξε το ρόλο της ανεβάζοντας τις τιμές σε πολλές περιοχές, ειδικά της Αττικής.
«Τι κάνουμε;», εξηγεί στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Βοηθάμε τους ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα κλειστά τους σπίτια και διαμερίσματα μέσα από προγράμματα όπως το "Ανακαινίζω-Εξοικονομώ" και το "Ανακαινίζω-Ενοικιάζω", αλλά και μέσα από γενναίες φορολογικές εκπτώσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και 16.000 ευρώ για την επισκευή σπιτιού, δίνουμε κίνητρα σε ιδιοκτήτες να επισκευάσουν τα κλειστά τους σπίτια. Πόσα είναι αυτά; Εκτιμούμε ότι είναι 770.000.
Δεύτερον: Το δημόσιο έχει οικόπεδα αλλά και κτήρια τα οποία κάθονται. Αυτά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Ο θεσμός της "Κοινωνικής Αντιπαροχής". Θα φτιάξουμε καινούργια σπίτια, ένα κομμάτι θα το αξιοποιήσουν οι κατασκευαστές, ένα δεύτερο κομμάτι θα διατεθεί προς ενοικίαση με χαμηλά ενοίκια.
Τρίτον: Πήραμε ήδη μέτρα και βάλαμε περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή στο AirBnB και αυξήσαμε τα όρια της Golden Visa. Και εφόσον χρειαστεί θα κάνουμε και περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση», λέει ο πρωθυπουργός.
Επισημαίνει όμως ότι «ταυτόχρονα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, και αυτό ακριβώς κάνει το πρόγραμμα "Σπίτι μου"». Εξηγεί ότι ουσιαστικά επιδοτείται το στεγαστικό δάνειο νέων ανθρώπων και δίνει στοιχεία για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έως σήμερα.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε αυτά τα οποία ήδη γίνονται, όπως τονίζει, και μπορεί να μην είναι πολύ γνωστά. Κάνει αναφορά στο επίδομα ενοικίου μέσω ΟΠΕΚΑ, στην αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης, αλλά και την κατασκευή πολλών νέων φοιτητικών κατοικιών. Προσθέτει ότι «μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε αποκτήσει υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες για 8.000 φοιτητές».
«Οπότε λύθηκε το πρόβλημα;» διερωτάται. «Όχι, είναι πολύ μεγάλο για να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη», απαντά ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι απασχολεί και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Σας διαβεβαιώνω όμως ότι θα εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η αλήθεια είναι σκληρή κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση συντηρεί την φούσκα του real estate και το στεγαστικό εκρήγνυται. Δεν χρυσώνεται με χαριτωμενιές στο αγαπημένο σας TikTok» αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «η στεγαστική κρίση χτυπά κυρίως τους νέους και τις νέες οικογένειες». «Πάνω από το 50% του εισοδήματος φεύγει στο ενοίκιο και σε λογαριασμούς. Το 39% των νοικοκυριών καθυστερούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Το 72% των νέων 18 έως 34 χρονών, μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «οι τιμές των ακινήτων έφτασαν εκείνες του 2009» αλλά «οι μισθοί υπολείπονται 20% ,και σε συνθήκες πληθωρισμού».
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το κόμμα, «λείπουν 200.000 κατοικίες και αντί να αυξάνουν την προσφορά, μεγαλώνουν τη ζήτηση, εκτινάσσοντας τις τιμές και στις λαϊκότερες γειτονιές. Αυτό κάναν με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» (πρόγραμμα δισ., τελικά για 2.500 έως 3.500 κατοικίες, όταν με 1 δισ. η Ισπανία ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης 20.000 κοινωνικές κατοικίες)».
​«Το ίδιο συμβαίνει και με τη Golden Visa. Όσο και αν αυξηθεί  το όριο της σε ¨κορεσμένες¨ περιοχές, αυτό απλώς μετακυλά παραδίπλα το πρόβλημα, στερεί σπίτια, εκτινάσσει ενοίκια. Προσελκύει διεθνείς φοροφυγάδες  και διεφθαρμένους που επιδιώκουν ξέπλυμα χρήματος. Κάθε φιλολαϊκή στεγαστική πολιτική πρέπει να ξεκινά από την άμεση κατάργηση της χωρίς μεταβατικό χρόνο» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνει ακόμη πως:
«​Χρειάζονται επίσης άμεσα αντικίνητρα και πολύπλευρη πίεση στους servicers, για να λειτουργήσουν τις κατοικίες που έχουν στην κατοχή τους και τις κρατούν κλειστές. Κατά δήλωση τους είναι 300.000 ακίνητα.
​Να δοθούν κίνητρα σε ιδιοκτήτες να βάλουν στην αγορά κενά ακίνητα που διαθέτουν.
​Απαιτείται κρατική παρέμβαση συγκράτησης του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων και των νέων μισθωτηρίων».
«​​Μακροχρόνια την λύση  δίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, οργανισμός και συνεργασία με μεγάλους δήμους, για κοινωνικές κατοικίες ως μόνος τρόπος για ανάσχεση των τιμών, ανακούφιση των νέων, ευάλωτων και αστέγων» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.