Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η μεγάλη αλλαγή στην Παιδεία, με την είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, μονοπώλησε τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, σήμερα το μεσημέρι.
Για το θέμα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Βρίσκω ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι ίσως το πιο έγκυρο παγκόσμιο περιοδικό, ο «Economist», ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια πρωτίστως του ελληνικού λαού να αφήσει οριστικά πίσω του τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Αυτό, βέβαια, μας οπλίζει με αισιοδοξία για να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες, εξάλλου, έχουμε πάρει μια ισχυρή λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε».
Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «ιστορική μεταρρύθμιση» τις αλλαγές στην Παιδεία κι έκανε λόγο για «κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου». Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι η μεταρρύθμιση αυτή «άργησε αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί στη χώρα μας, όμως οι συνθήκες πια είναι ώριμες και πιστεύω ότι θα στηριχθεί από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».
Υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή συνοδεύεται από «ακόμα πιο τολμηρές αλλαγές για τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο εξακολουθούμε και στηρίζουμε με όλα τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας» κι ότι «οι προδιαγραφές που θα τεθούν για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά υψηλές» με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της Παιδείας χωρίς να επιτραπεί αυτή η απελευθέρωση να μετατραπεί ουσιαστικά σε μία συνηθισμένη οικονομική δραστηριότητα.
Αναφέρθηκε και σε όσα γίνονται για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, λέγοντας ότι «μέσα στον Δεκέμβριο εκταμιεύτηκαν και εκταμιεύονται ακόμα παραπάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ ως μέτρα στήριξης», χρήματα από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Χαρακτήρισε την ακρίβεια «το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά» και υπενθύμισε ότι από την 1η Ιανουαρίου:
Θα έχουμε τις πρώτες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
Θα σταματήσει η παρακράτηση του 30% των συνταξιούχων πυο εργάζονται.
Οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα μεγάλα πρόστιμα στις τράπεζες που ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια(«είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όλοι οι θεσμοί του κράτους, Ανεξάρτητες Αρχές και ελεγκτικοί μηχανισμοί, μπορούν να λειτουργούν ώστε να διασφαλίζουν ότι η αγορά λειτουργεί απρόσκοπτα, ο ανταγωνισμός λειτουργεί απρόσκοπτα, τελικά προς όφελος του πολίτη», είπε).
Στην αντιφώνησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε «τα καλά νέα για την οικονομία της χώρας, την εξέλιξή της και την εικόνα που έχει στο εξωτερικό», την οποία, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει στα πρόσφατα ταξίδια της. «Είναι όλοι εντυπωσιασμένοι και σχολιάζουν πολύ θετικά την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Μακάρι να πάνε όλα για το καλύτερο για τον τόπο», πρόσθεσε.
Τόνισε πως «το μεγάλο στοίχημα παραμένει η καθημερινότητα των πολιτών, η ακρίβεια. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται το μήνυμα ότι λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να ξέρουν όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί».
Για το θέμα της Παιδείας και τις ρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση υπογράμμισε πως «η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση, σημαντική για τις επόμενες γενιές, για όλους μας».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «να συνεχίσουμε έτσι, να δούμε μέρες πιο φωτεινές. Αυτές τις μέρες ας φροντίσουμε να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του, ιδίως τους πιο ευάλωτους. Όσο μπορούμε, ας μην μείνει κανείς μόνος του».
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.