Στη σύσταση επιτροπής για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, προχωρά, μέσα στον Ιανουάριο του 2024, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά.
Όπως είπε, η Περιφέρεια διαθέτει 30 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, 9 στην Ημαθία, 19 στην Πέλλα, 3 στο Κιλκίς, 24 στην Πιερία, 27 στις Σέρρες και 20 στη Χαλκιδική. Μάλιστα, τον χρόνο που πέρασε, απέκτησε άλλα δέκα ακίνητα.
Όπως είπε η κ. Αηδονά, 64 από αυτά τα ακίνητα είναι σε ιδιόχρηση. Άλλα δύο παρουσιάζουν κατάσταση ιδιόχρησης – παραχώρησης, πρόκειται για έναν υπαίθριο χώρο στους Αμπελόκηπους, που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση οδηγών και το διοικητήριο στην Πέλλα. Επίσης, όπως είπε η κ. Αηδονά σε κατάσταση παραχώρησης είναι 12 από την Περιφέρεια σε τρίτους και άλλα δέκα ακίνητα σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα είναι προς μεταβίβαση και χαρακτηρισμένα ως χώροι εκπαίδευσης.
Ακόμη, επτά ακίνητα είναι εκμισθωμένα, όλα στην Πέλλα, ενώ επτά ακίνητα είναι σε διαδικασία δημοπράτησης, όλα στις Σέρρες (δύο πρώην περιουσία του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών, που περιήλθαν στην Περιφέρεια και τα υπόλοιπα κτηνιατρεία που έπαψαν να λειτουργούν). Στα 32 φθάνουν τα ακίνητα που είναι κενά (ποσοστό 24,2%), στην πλειοψηφία τους αγροί, οικόπεδα και γήπεδα.
Η διοίκηση της ΠΚΜ σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτά τα 32 ακίνητα, μέσω διαγωνισμού που θα προκηρύξει το επόμενο διάστημα.
"Πλέον η Περιφέρεια θωράκισε την ακίνητη περιουσία της, μέσα από σειρά τεχνικών παρεμβάσεων (συντηρήσεις, διαμορφώσεις, ανακαινίσεις, ενεργειακή αναβάθμιση)" υποστήριξε η αντιπεριφερειάρχης.