Στη Βουλή έφεραν, βουλευτές του ΚΚΕ, το θέμα της συγχώνευσης σχολείων της Θεσσαλονίκης. Οι κ.κ. Γιάννης Δελλής και Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτές Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών, με αίτημα να μην προχωρήσουν οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων στο Δήμο Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφασή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προτείνεται η συγχώνευση του 1ου με το 2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικών, ο υποβιβασμός του 1ου Νηπιαγωγείου Καρδίας, του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Ραιδεστού, του Δημοτικού Σχολείου Ταγαράδων και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού, καθώς και η κατάργηση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών.
Όπως καταγγέλλουν, οι προτάσεις αυτές «δεν γίνονται με κριτήριο την αναβάθμιση των σχολείων και της εκπαίδευσης, ούτε με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Αντίθετα κινούνται στη λογική του «κόστους – οφέλους», της εξοικονόμησης πόρων, η οποία οδηγεί σε χειροτέρευση των όρων της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές της περιοχής. Επιπλέον, δεν λαμβάνονται υπόψη και άλλες πτυχές, όπως το πλήθος μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, της στήριξης που απαιτείται γι’ αυτά τα παιδιά κ.ά. »
Όπως υποστηρίζουν, στα νηπιαγωγεία, πλέον, θα υπάρχουν 25 μαθητές στην αίθουσα αντί για 15. Παραδέχονται, πάντως, ότι το ένα από τα σχολεία που καταργείται (2ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών) δεν έχει καν κατασκευαστεί (υπάρχει μόνο στα χαρτιά) κάτι που, όπως λένε «αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την έλλειψη προγράμματος σχολικής στέγης».
Επισημαίνουν, ακόμη, ότι με τις συγχωνεύσεις θα καταργηθούν οργανικές θέσεις, θα μειωθεί το συνολικό προσωπικό των συγχωνευμένων και υποβιβασμένων σχολείων, με επιπτώσεις στα εργασιακά των ίδιων των εκπαιδευτικών, με πιθανές υπεραριθμίες, αναγκαστικές μετακινήσεις κτλ. 
Οι δυο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να μην προχωρήσουν οι παραπάνω μεταβολές των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Θέρμης, να εξασφαλιστούν για όλα τα σχολεία οι απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας τους με κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση ενός σύγχρονου, ασφαλούς, πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στο Δήμο Θέρμης.