Στα... χαρακώματα Ζέρβας - Αγγελούδης, για τα έργα που είναι προγραμματισμένα στο δήμο Θεσσαλονικης.
Με ανακοίνωσή του, ο νυν δήμαρχος καλεί τον νεοεκλεγέντα να τοποθετηθεί δημόσια για τα έργα που θέλει να συνεχιστούν ή να «παγώσουν» ενόψει της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του 2024.
Ο κ. Ζέρβας χαρακτηρίζει σεβαστή την επιλογή των πολιτών και δεδομένη τη διάθεση του ίδιου και της διοίκησής του για συνεργασία. Υπογραμμίζει ότι, καθημερινά, βρίσκεται στη διάθεση του Στέλιου Αγγελούδη τόσο ο ίδιος όσο και οι υπηρεσίες του δήμου.
Και συνεχίζει ο κ. Ζέρβας: «Ακόμα περισσότερο, έχω εκφράσει την διάθεση να προσαρμόσω τις τελευταίες μου αποφάσεις ως δημάρχου, στον δικό του προγραμματισμό, πάντα στο πλαίσιο όσων ο νόμος ορίζει και επιτρέπει, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία πως επιθυμώ να δεσμεύσω το νέο δήμαρχο, με επιλογές της απερχόμενης διοίκησης. Επισημαίνω όμως ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου υπάρχουν ανελαστικές, σύμφωνα με το νόμο, διαδικασίες και αποφάσεις που πρέπει να τηρηθούν και να ληφθούν αντίστοιχα, ώστε να μην προκύψει ζημία για τον Δήμο. Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν από τα θεσμικά όργανα σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας και δημοσιότητας, όπως άλλωστε όλες»
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «δεν είναι θεσμικά δυνατόν αποφάσεις της διοίκησης να προσαρμοστούν σε δημοσιεύματα, που επικαλούνται «κύκλους» του νέου δημάρχου και προβάλλουν απαιτήσεις αναστολής ή ματαίωσης μεγάλων και σημαντικών έργων που η απερχόμενη διοίκηση έχει εξασφαλίσει για την πόλη, ενδεχομένως αδικώντας τις προθέσεις του νεοεκλεγμένου δημάρχου. Η καλύτερη και θεσμικά ενδεδειγμένη επιλογή είναι η πλήρης διαφάνεια έναντι των συμπολιτών μας».
Αφήνει αιχμές για ενημέρωση όχι από ρεπορτάζ και ανυπόγραφες πηγές αλλά από ενυπόγραφες τοποθετήσεις και δηλώσεις των πρωταγωνιστών και καλεί τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο «είτε στα πλαίσια των επόμενων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, είτε από όποιο βήμα επιθυμεί, να ξεκαθαρίσει δημοσίως αν και ποια από έργα ή δράσεις κρίνει ότι πρέπει να «παγώσουν» ή να σταματήσουν, από όσα έχουμε θέσει σε τροχιά υλοποίησης με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και για τα οποία απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες προσεχώς».
Καταλήγει, μάλιστα, λέγοντας ότι «οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, δικαιούνται να ξέρουν ποιος φέρει την ευθύνη κάθε μιας από τις συγκεκριμένες επιλογές».
Άμεση, αλλά και οξεία ήταν η αντίδραση Αγγελούδη. Δεν αποφεύγει την ειρωνεία(«Καταγράφω κατ’ αρχάς ως θετικό το γεγονός πως ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο, έστω και μέσω μιας γραπτής ανακοίνωσης. Εύχομαι και ελπίζω να εμφανιστεί εκ νέου και στο δημαρχιακό Μέγαρο και να ασκήσει τα καθήκοντα που απορρέουν από το αξίωμα του μέχρι τις 31/12», αναφέρει), δείχνει τη σύνδεσή του με την προηγούμενη διοίκηση Μπουτάρη («Θυμίζουμε πως ήταν δική του απόφαση να ακυρώσει τα δρομολογημένα, έτοιμα έργα της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας ως Πάρκου Μνήμης, έργα που ανακοίνωσε εκ νέου προεκλογικά», τονίζει) και αφού επισημάνει συνηθισμένες ατάκες («μόνος αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα της πόλης, δεν παρασυρόμαστε από εμμονές και την αγωνία για τη δημιουργία εντυπώσεων»), υπογραμμίζει:
«Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε κάθε έργο ή δράση που έχει εξασφαλιστεί για την πόλη, εάν και εφ’ όσον τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες κύριε Ζέρβα. Εάν ο ίδιος αναζητά ποιος ή ποιοι προβάλλουν απαιτήσεις αναστολής ή ματαίωσης έργων καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε μέλη της δικής του Διοίκησης, που στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ζήτησαν τη διακοπή της διαδικασίας δρομολόγησης συγκεκριμένου έργου. Γιατί άραγε»
Ο κ. Αγγελούδης επανέρχεται στο θέμα των οικονομικών δεδομένων: «Ας σταματήσει το κυνήγι μαγισσών ο κ. Δήμαρχος. Ακόμη και τώρα αναμένουμε συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα του δήμου που δεν μας έχουν δοθεί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας αλλά και τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2024», λέει και ζητά ενημέρωση της νέας διοίκησης «για τις δαπάνες και τα ελλείμματα της απερχόμενης δημοτικής αρχής», ενώ κάνει λόγο για «παρελκυστική τακτική ενημέρωσης».
Βάζοντας στο παιχνίδι όλη την ομάδα του, αναφέρει: «Δηλώνουμε ρητά πως είμαστε υπέρμαχοι οποιουδήποτε προς εκτέλεση έργου που κινείται στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και των νόμιμων διαδικασιών. Η ¨πλήρης διαφάνεια¨ στην οποία αναφέρεται ο κ. Ζέρβας οφείλει να είναι κοινός τόπος όλων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Αγγελούδης.