Τις συνθήκες φτώχειας, την κοινωνική ανισότητα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την έκρηξη της ακρίβειας και τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, περιέγραψε η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας ως εισηγήτρια στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση εξέτασης του Προϋπολογισμού για το 2024.
«Η Ελλάδα το 2022 βρέθηκε στην 3η θέση της Ευρώπης με 26,3% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας» τόνισε «με 2,7 εκατ. του πληθυσμού σε εξαθλίωση. Η Ελλάδα είναι 4η στην Ε.Ε. και 2η στην Ευρωζώνη σε παιδική φτώχεια» ενώ στην Ευρωζώνη είναι 1η σε ποσοστό φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε ηλικίες 18+ σε ποσοστό 27,5% του πληθυσμού! Ειδικά σε συνθήκες κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε, η επιλογή της πολιτικής έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία» υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει ο Προϋπολογισμός του 2024 να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες, να μην απαντά στην ακρίβεια, στην απομείωση των εισοδημάτων, στο ιδιωτικό χρέος.
Πρώτη στην ακρίβεια τροφίμων στην ΕΕ η Ελλάδα
Όπως υποστήριξε: «Στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2022 σε όρους αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα είναι 24η στους 27 της ΕΕ και στο 68% του μέσου εισοδήματος του Ευρωπαίου πολίτη . Η χώρα ξανά δεσμεύεται σε αντιαναπτυξιακά και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2,5% έως το 2026. Απότοκο όλων των παραπάνω η αύξηση το 2024 συγκριτικά με το 2021 των εσόδων του Κράτους από την υπερβολική αύξηση έμμεσων φόρων κατά 30%, ενώ η αύξηση των δαπανών είναι μόλις 5%! Η Ελλάδα το 2022 έκανε ρεκόρ είσπραξης φόρων προς ΑΕΠ 27 ετών, με εισπραχθέντες φόρους στο 29% του ΑΕΠ»!
Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα σε θέματα κοινωνικής προστασίας
Για την κ. Νοτοπούλου «οι παροχές για την οικογένεια και το παιδί είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (1,4% του ΑΕΠ έναντι 2,4% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου), ενώ και οι δαπάνες για τα ΑμεΑ είναι περίπου οι μισές σε σχέση με το Μ.Ο της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση μειώνει κατά 10% τις δαπάνες του ΟΠΕΚΑ».
Είπε ακόμη ότι μειωμένα κατά 315 εκατομμύρια ή 23,6% σε σχέση με το 2022 είναι και τα οικογενειακά επιδόματα.
Περικοπές και στα προνοιακά επιδόματα
Και ενώ τα έσοδα από εισφορές ταμείων της τελευταίας τριετίας έχουν αυξηθεί 15% ή 2,4 δις η κυβέρνηση -συμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- περικόπτει τα προνοιακά επιδόματα με την ετήσια μείωση των προνοιακών παροχών των Ασφαλιστικών Ταμείων κατά 655 εκατομμύρια ευρώ!
Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα κάτω από το 50% του κατωφλιού της φτώχειας
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση της Ευρώπης σε ύψος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σε σχέση μάλιστα με τον προϋπολογισμό του 2021, το κονδύλι για ένα τοσο σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, είναι μειωμένο κατά 20%! Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για δήθεν αύξηση του ΕΕΕ το 2024, όταν θα είναι μειωμένο κατά 28% σε σχέση με το 2022 και ενώ παραμένει κάτω απο το 50% του κατωφλιού της φτώχειας ενώ η εισήγηση της Κομισιόν στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι για 2/3 του ορίου της φτώχειας», είπε σε κάποιο άλλο σημείο της τοποθέτησής της.
Συνειδητά παράγετε φτώχεια και φέρνετε πλήγμα στην κοινωνική συνοχή
Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέδειξε στην εισήγησή της ακόμη δυο μείζονα -κατά τα λεγόμενά της- προβλήματα τα οποία αρνείται σκοπίμως να επιλύσει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να μειώνει διαρκώς τον αριθμό των ωφελούμενων:
1. Να αναπροσαρμόσει τα περιουσιακά όρια που, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τον Ιανουάριο του 2022, αποκλείουν πολλούς δικαιούχους και
2. Να νομοθετήσει την εξαίρεση του επιδόματος παιδιού από το εισόδημα που εξετάζεται για να χορηγηθεί το ΕΕΕ.
Προγράμματα ΟΑΕΔ και Στεγαστική Κρίση
Σύμφωνα με την τομεάρχη Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή που η ψηφιακή μετάβαση είναι η σύγχρονη πρόκληση, στον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) μειώνετε κατά (-41%) το 2024 σε σχέση με το 2023 τα κονδύλια για τα προγράμματα απασχόλησης και μειώνονται ευρωπαϊκά κονδύλια κατά 85 εκατομμύρια συγκριτικά με το 2022 (-15%).
«Παγωμένο και το στεγαστικό επίδομα (επίδομα ενοικίου) στα επίπεδα που το παρέλαβαν απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που κορυφώνεται σε όλη τη χώρα η στεγαστική κρίση με αύξηση ενοικίων 27% ως το 2022, 15% το 2023 και με πληθωρισμό τριετίας να πλησιάζει το 12%. Το δικαίωμα στην απόκτηση στέγης και στο επαρκές επίπεδο στέγης είναι καθολικό και αποτελεί αντικείμενο φροντίδας του Κράτους με βάση το Άρθρο 21 του Συντάγματος», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφερόμενη στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου», τον τερματισμό του οποίου ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, η Κατερίνα Νοτοπούλου το χαρακτήρισε ανεπαρκές και αναποτελεσματικό καθώς τρεις στους τέσσερις ενδιαφερόμενους έμειναν εκτός προγράμματος, ενώ μόνο το 6% των δανείων έχει εκταμιευθεί σε 4 μήνες.
Η Ελλάδα στις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες
«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία στάθμη της ΕΕ στην στεγαστική πολιτική, καθώς διαθέτει λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ για το σκοπό αυτό, όταν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους, η Ιταλία το Βέλγιο η Ολλανδία Ιρλανδία το 1%. Η Πορτογαλία κατέθεσε πρόταση για το στεγαστικό της πρόγραμμα στο ταμείο Ανάκαμψης αξίας 2076 φορές μεγαλύτερης από αυτήν της Ελλάδας. Η Ισπανία 1000 φορές μεγαλύτερο σε κονδύλια. Οι πολιτικές κάλυψης του προβλήματος στέγης, είναι ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης του σε όλα τα προηγμένα κράτη. Θλιβερή εξαίρεση την Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης με πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας, γενναία αύξηση της επιδότησης ενοικίου, έλεγχο και ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη δημιουργία Τράπεζας Στέγης ,επανενεργοποιηση του ΟΕΚ για την κατασκευή πράσινων, βιοκλιματικών κατοικιών με χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε.
Επιτακτική ανάγκη να θέσουμε το παιδί στο επίκεντρο
Η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε ακόμη για την έλλειψη πολιτικών για το παιδί, την ώρα που η Ελλάδα είναι 4η στην ΕΕ και 2η στην Ευρωζώνη σε παιδική φτώχεια!
«Έχουμε ευθύνη ως επιτροπή, να υπερασπιστούμε τις ανάγκες των πολιτών και να προτάξουμε την κοινωνική συνοχή, τις πολιτικές για την οικογένεια, τους ευάλωτους, τους νέους και τους ηλικιωμένους πάνω από τις ιδεοληψίες και τα συμφέροντα της ΝΔ. Είναι η κοινωνική και πολιτική μας ευθύνη», κατέληξε.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.