Ακρίβεια διαρκείας προβλέπει για την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεων, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. 
«Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,3% το 2023 και θα παραμείνει πάνω από το 2% σε σχέση με τον ορίζοντα της πρόβλεψης. Οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού της ενέργειας και των υπηρεσιών (σε εποχικά προσαρμοσμένη σε μηνιαία βάση), ενώ οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, βασική περιοχή για την αγροτική παραγωγή», σημειώνουν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% και 2,1% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα», αναφέρεται στην έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών.
Η ανοδική πορεία των τιμών στα τρόφιμα 9,9% όχι μόνο ανέκοψε την πτωτική πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, αλλά τον οδήγησε σε υπερδιπλάσιο ποσοστό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Οκτώβριο ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο, 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο. Σημειώνεται πως και τα στοιχεία της Eurostat για τον Οκτώβριο υπέδειξαν επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών στην Ελλάδα κατά 3,9% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η εν Ελλάδι αύξηση του ρυθμού έρχεται σε αντίθεση με την γενική τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο καθώς από το 4,3% του Σεπτεμβρίου επιβράδυνε στο 2,9%.
Πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσδιόρισε ότι τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα πωλούνται από 114% ως και 361% ακριβότερα. Σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών είναι φθηνότερο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πληθώρα άλλων προϊόντων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα.
Το ΙΝΚΑ καταγγέλλει "την απουσία ουσιαστικών ελέγχων σε όλη την αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ράφι, "τη μη ουσιαστική εφαρμογή της ψηφισμένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών" και την "πρακτική εναρμόνισης τιμών". Ζητά εντατικοποίηση ελέγχων και άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά της ακρίβειας όπως την μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως ότου επιτευχθεί ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών.