Θα είναι σα να έχουμε υποθαλάσσια αρτηρία, αλλά δρόμο... δεν θα έχουμε. Θα μας κοστίσει (στο ελληνικό δημόσιο) 85 εκατομμύρια ευρώ, όμως... δεν θα κατασκευαστεί -αφού μετά από μία σειρά προσφυγών το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, όμως οι εταιρίες που είχαν αναλάβει το έργο θα αποζημιωθούν!
Η απόφαση για την σχετική έγκριση δέσμευσης του ποσού της αποζημίωσης δημοσιοποιήθηκε προχθές και υπογράφεται από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα.
Όποιος βιαστεί να πει πως κάτι τέτοιο είναι άδικο, μάλλον βιάζεται, αφού ήταν γνωστό σε όλους -ακόμη και σε όσους προσέφυγαν το πάλαι ποτέ- ότι ο νόμος ήταν καθαρός και προέβλεπε την αποζημίωση του κατασκευαστή στην περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρώνονταν όχι με ευθύνη του. Και, φυσικά, όλοι γνώριζαν ότι δεν θα υπήρχε δικαστήριο στον κόσμο που θα έριχνε την ευθύνη σε έναν κατασκευαστή ο οποίος, από την πρώτη στιγμή έλεγε πως θέλει -και μπορεί- να κατασκευάσει το έργο.
Όπως, λοιπόν, δημοσίευσε η εφημερίδα "Ναυτεμπορική", δημόσιο και κοινοπραξία κατέληξαν στο ποσό των 85 εκατ. ευρώ (67,8 εκατ. ως το σύνολο των επιδικασθέντων αποζημιώσεων και 17,1 εκατ. ως τόκους) έπειτα από Πρόταση Συμβιβαστικής Επίλυσης Διαφοράς που κατέθεσε στο υπουργείο Υποδομών η κοινοπραξία και έγινε δεκτή στις 23 Δεκεμβρίου 2021 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη λογική ότι το δημόσιο κινδυνεύει να καταβάλει εν τέλει μεγαλύτερη αποζημίωση. Οι απαιτήσεις σε διάφορες χρονικές περιόδους έφταναν τα 350 εκατ. ευρώ (μαζί με την ηθική βλάβη).
Αποζημίωση ύψους 85 εκατ. ευρώ πρόκειται να λάβει η κοινοπραξία Θερμαϊκή Οδός από το Δημόσιο για το περίφημο έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Πρέπει, δηλαδή, να πούμε και ευχαριστώ στο δικαστήριο που επιδίκασε μόνον 85 εκ. ευρώ, αφού με ευθύνη κάποιων, τελικά, το έργο ούτε καν άρχισε...
Να θυμίσουμε μερικά πράγματα: Η σύμβαση προϋπολογισμού 472 εκατ. ευρώ υπεγράφη το 2006. Ακολούθησε μια σεριά προσφυγών και δικαστικών διενέξεων, για τους όρους της σύμβασης, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ακόμη και την σκοπιμότητα κατασκευής του έργου. Κι ας διαθέτει η Θεσσαλονίκη (μαζί με την περιφερειακή οδό) μόλις... επτά οδούς που τη διασχίζουν -ένα πολεοδομικό συγκρότημα που αριθμεί περί το 1.000.000 ανθρώπους...
Αρνητικά γνωμοδότησε και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (2008) και έναν χρόνο αργότερα οι τράπεζες κατήγγειλαν τις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις, με τον παραχωρησιούχο από την πλευρά του να καταγγέλλει και αυτός τη σύμβαση, εγείροντας αξιώσεις λόγω συνδρομής του Γεγονότος Αθέτησης Δημοσίου.
Να θυμίσουμε ακόμη ότι ήταν η "Θερμαϊκή Οδός", κοινοπραξία που, σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική" αποτελούνταν από ατην Άκτωρ Παραχωρήσεις (Ελλάκτωρ) – Archirodon – Boskalis, που είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.
Τελικά, το έργο αρχικά πάγωσε και στη συνέχεια εγκαταλείφηθηκε οριστικά.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.