"Υπήρχαν ζώνες ασφαλείας. Και μάλιστα ένα μικρό μέρος του στρατοπέδου, το δυτικό μέρος της αποθήκης, στο οποίο συνέβησαν τρεις εκρήξεις, με την τρίτη να είναι η ισχυρότερη, επελέγη να προστατευτεί το σύνολο του προσωπικού και όλων των υπόλοιπων κρίσιμων υποδομών του στρατοπέδου και του αεροδρομίου, που δεν επλήγη κανένα από τα υπόλοιπα σημεία. Έγινε προληπτική απομάκρυνση των εναέριων μέσων, καθαρά για λόγους ασφαλείας, για να μη θιγεί κανένα από αυτά. Ακολουθήθηκαν όλες οι δικλείδες ασφαλείας και όπως μας ενημέρωσε το ΓΕΑ, υπήρξε πλήρης προετοιμασία και εφαρμόστηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες. Απλώς επελέγη αυτή η απόφαση για λόγους προστασίας των ανθρώπινων ζωών". 
Αυτά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στη συνέντευξή του στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" και τους δημοσιογράφους Στέλλα Στυλιανού και Νικήτα Κορωνάκη.
Πρόσθεσε ότι "από χθες (27/7/2023) το βράδυ βρίσκονται στο στρατόπεδο πυροτεχνουργοί και του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και μόλις αυτό καταστεί απολύτως ασφαλές- θα κάνουν και έναν τελικό έλεγχο- φαίνεται ότι η κατάσταση έχει υποχωρήσει ως προς την επικινδυνότητα άρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Ίσα ίσα ακολουθήθηκαν όλες αυτές οι διαδικασίες πρώτον για την προστασία του προσωπικού και δεύτερον για την προστασία των υπόλοιπων".
Στην ερώτηση γιατί έφθασε σε αυτό το σημείο η φωτιά, απάντησε: "Οι αιτίες είναι πάρα πολλές. Σίγουρα η μια είναι η κλιματική κρίση και η διαφορά στη θερμοκρασία, οι παρατεταμένοι καύσωνες και το γεγονός ότι όλο αυτό δημιουργεί περιβάλλον ξηρασίας, που καθιστά δύσκολο να αναχαιτιστούν οι πυρκαγιές και είναι το ιδανικότερο για την επέκταση. Υπάρχουν άνεμοι, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς να πρέπει να υποκαταστήσουμε τον ρόλο τους. Εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να εξοπλίσουμε καλύτερα τη χώρα".
Όσο για την περίπτωση εμπρησμού, είπε: "Δεν θα μιλήσω για κάποιο σχέδιο οργανωμένο ή για κάποια επιμέρους ενέργεια κάποιου και να τη χαρακτηρίσω νομικά. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι. Υπάρχει η Δικαιοσύνη,  οι ελεγκτικές αρχές, οι ανακριτικές αρχές. Είναι προφανές ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στη φετινή χρονιά αλλά και σε άλλες, συνδράμει ο ανθρώπινος παράγοντας είτε εκ δόλου είτε εξ αμελείας. Καθήκον των διωκτικών αρχών είναι να το διερευνά άμεσα και καθήκον της Πολιτείας είναι να εφοδιάζει τις αρμόδιες αρχές με τα κατάλληλα μέσα και τη Δικαιοσύνη  με τις αυστηρότερες διατάξεις, κάτι που έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυξάνοντας τις ποινές για τον εμπρησμό. Θα είμαστε αμείλικτοι. Η Δικαιοσύνη θα επιβάλλει τον νόμο και θα εφαρμόσει τις ποινές. Όμως η Κυβέρνηση αυτή είδε ένα πολύ μεγάλο νομικό κενό, αυστηροποίησε τις ποινές και το θεσμικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα περιμένουμε όλοι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κατάσταση μάχης. Αντιμετωπίζουμε μια μάχη με τις φωτιές στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Κροατία στη Γαλλία. Ειδικά στο Νότο αλλά και σε χώρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι δεδομένο ότι σε αυτήν τη μάχη αυτή τη στιγμή προέχει η διάσωση της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών, γίνεται μάλιστα και καταγραφή, έγινε και στη Ρόδο, οι αποζημιώσεις και βέβαια μετά να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα".
Για την πυρκαγιά στη Ρόδο εξήρε την προσπάθεια των κατοίκων: "Το γεγονός ότι δεν κρύφτηκαν στα σπίτια τους, αλλά βγήκαν χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση, για να δώσουν ένα νερό, να ανοίξουν το σπίτι τους και αυτό έδειξε την συμπεριφορά της χώρας μας σε μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες τουριστών που λένε ότι τρομάξαμε, ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά είδαμε  εκεί ένα οργανωμένο Κράτος και κατοίκους οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν. Άρα, αυτό αποδεικνύει προφανώς ότι υπάρχει Κράτος και ότι υπάρχει και σχέδιο. Γιατί μετά από τη μεγαλύτερη απειλή σε ανθρώπινες ζωές, διεσώθησαν περίπου 20.000 άνθρωποι. Δεν υπήρξε ούτε καν κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις σε μικρότερη έκταση. Δηλαδή, για να καταλάβετε, εμείς μαθαίνουμε, ευτυχώς όσο το δυνατόν λιγότερες, δυστυχώς όμως υπάρχουν και αυτές, από τις 80 που είπαμε πριν, 90 την ημέρα, 4-5 πυρκαγιές οι οποίες ξεφεύγουν. Σκεφτείτε ότι με την αυταπάρνηση των ανθρώπων της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, που δύο παιδιά πριν από λίγες ημέρες έχασαν και τη ζωή τους, των ανθρώπων αυτών που είναι στα εναέρια μέσα, στα επίγεια μέσα, των εθελοντών, που έχουν διπλασιαστεί τα  τελευταία χρόνια, από τις 85 οι 80 σβήνουν σε μία, δύο ή τρεις ώρες. Ένα σχέδιο, λοιπόν, είναι η εκκένωση. Ένα άλλο σχέδιο είναι η γρήγορη κατάσβεση, η ταχύτερη δυνατή προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών και βέβαια των δασικών εκτάσεων. Ένα άλλο σχέδιο είναι ο καθαρισμός των εκτάσεων", τόνισε.  
Όσο για το αν είναι ικανοποιημένος με όσα γίνονται αυτές τις ημέρες στη χώρα με τις πυρκαγιές, παραδέχτηκε ότι "δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ικανοποιημένος ή να πει ότι τα καταφέραμε όταν είμαστε ακόμα σε κατάσταση μάχης και όταν κάθε μέρα διαχειριζόμαστε τόσα ενεργά μέτωπα. Και δεν είναι και ζήτημα ικανοποίησης.  Είναι ζήτημα πραγματικότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις η απώλεια, η τραγική απώλεια των δύο πιλότων ήταν ένα τραγικό γεγονός εν ώρα καθήκοντος, το οποίο δείχνει και την αυταπάρνηση που ξεπερνά τα όρια του καθήκοντος και ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο εύκολη, ούτε τόσο αυτονόητη".