Πλούσιο απολογισμό που συνέβαλε στην περαιτέρω ανάδειξη τη Ανατολικής Χαλκιδικής ως τουριστικού προορισμού, έχει να επιδείξει και φέτος ο θεσμός KOUZINA, οι δράσεις του οποίου οργανώθηκαν σε όλο το εύρος του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής από τις 15 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου 2023. Αφιερωμένο στις θεματικές (γαστρονομικές, πολιτιστικές και τουριστικές) δικτυώσεις του Δήμου με άλλους μεσογειακούς προορισμούς – το KOUZINA συνδύασε τις δράσεις του με όλους τους πυλώνες του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου. 

Θυμίζουμε ότι μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», o Δήμος ολοκλήρωσε τις διαδικασίες δικτύωσής του με το Ajaccio της Κορσικής και τη Messina της Σικελίας με κοινή θεματική τουριστική στόχευση τις σχολικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Παράλληλα, δικτυώθηκε με το Δήμο Leskovac της Σερβίας με θεματικό ανταλλακτικό στοιχείο τον προσκυνηματικό τουρισμό και εκδηλώσεις πολιτισμού.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το KOUZINA ενέταξε στις δραστηριότητές του εκδηλώσεις πολιτισμού από την ενότητα του Δήμου με τίτλο «ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ»,  (γιορτές των ελληνιστικών χρόνων, αφιερωμένες στη μνήμη του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη). Το «Αριστοτελικό Συμπόσιο» στο Άλσος του Αριστοτέλη, «Η πορεία του Μεγαλέξανδρου στη Βαλκανική» στο Νεοχώρι και «η Μοναστηριακή Κουζίνα» στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Ζυγού στην Ουρανούπολη επιβεβαίωσαν ότι ο τουρισμός αποτελεί πεδίο ιδανικής αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αυθεντικότητας. 

Οι guest chefs 
Οκτώ Έλληνες και Ευρωπαίοι guest chefs πλαισιώθηκαν από ντόπιους σε γαστρονομικά events:
Ο Romauld Royer από την Κορσική και η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου
Συνεργάσθηκαν: με τον executive chef του Mount Athos Resort Τάσο Παρασκευαίδη και την executive chef του Xenia Ouranoupolis Ειρήνη Σδούκου
Παρουσίασαν: θαλασσινές μεσογειακές γεύσεις, ταξιδεύοντας το κοινό από το Ajaccio μέχρι την Ιερισσό και την Ουρανούπολη. 
O Emmie Briffa από τη Βαλέτα της Μάλτας και η Σοφία Γεωργακάκη των ΔΕΛΤΑ 360
Παρουσίασαν: μαλτέζικο street food μενού στα Καραγάτσια της Αμμουλιανής. 
Ο ίδιος chef και ο executive chef του Avaton Luxury Villas Resort – Relais Chateaux Πάνος Παπαδόπουλος πρόσφεραν στο κοινό καταπληκτικό μαλτέζικο μενού.
Ο Elisio Bernardes από την Πορτογαλία 
Προετοίμασε: αυθεντικά πορτογαλικά πιάτα ψαρικών στην Ιερισσό, καθώς και αντίστοιχα tapas στο Finest Fish Restaurant Kokkinos της Ουρανούπολης – όλα βασισμένα στη θαλασσινή πρωτογενή παραγωγή του Αγίου Όρους. 
Η executive chef του εμβληματικού Maiami SeaFood Restaurant της Θεσσαλονίκης Σοφία Τεφτσή 
Παρουσίασε: στο Restaurant Olympic της Ολυμπιάδας ένα ελληνικό μενού της Σμύρνης, μέρος του οποίου θα αποτελέσει signature πιάτο του KOUZINA.
H chef Σοφία Ουργαντζίδου των ΔΕΛΤΑ 360 και ο chef Νίκος Κιψίδης 
Μαγείρεψαν: στο Armyra SeaFood Restaurant της Ιερισσού πιάτα της θαλασσινής ποντιακής κουζίνας. 

Οι βραβεύσεις
Το KOUZINA 2023 βράβευσε ντόπιους chef, οι οποίοι διαπρέπουν εκτός γεωγραφικών «συνόρων» του Δήμου Αριστοτέλη. 
Βραβεύθηκαν οι:
Δημήτρης Τσανανάς ▶️ στο Άλσος του Αριστοτέλη / στα Στάγειρα,
Πέτρος Δαμουλάς  ▶️ στο Molos SeaSide Restaurant των Νέων Ρόδων,
Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης  ▶️ στο Restaurant Akroyiali της Ολυμπιάδας,
Θεολόγης Καμπούρης  ▶️ στο Kentrikon Fresh της Ουρανούπολης,
Γιάννης Αγγελούδας  ▶️ στα Καραγάτσια της Αμμουλιανής.

Το KOUZINA 2023 υποδέχθηκε 11 δημοσιογραφικές και επαγγελματικές αποστολές: από τις Κάτω Χώρες, την Ελλάδα, τη Γαλλία (Κορσική), τη Σικελία (Μεσσήνα, Παλέρμο), τη Γερμανία (Αμβούργο, Ντίσελντορφ), τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Πολωνία, τη Μάλτα, τη Δανία και την Πορτογαλία. 
Αφιερώματα  Τύπου και social media αναφορές από την Ολλανδία κάνουν ήδη το γύρο του διαδικτύου από Ολλανδία, (https://www.ronreizen.nl/reisverhaal/halkidiki-smeltkroes-vol-cultuur-en-natuur, Σουηδία (https://firstclassmagazine.se/paradiset-ermionida-i-grekland/)   Δανία (https://travelbynomas.com/artikler/graekenland-en-livsaendrende-oplevelse/) (με τη συνδρομή του Γραφείου ΕΟΤ Σκανδιναβίας) και Γαλλία, με 6σέλιδο αφιέρωμα στη γαλλική γαστρονομική έκδοση Regal.
Αντίστοιχα, βελγικά έντυπα του Σεπτεμβρίου και του επόμενου Μαρτίου θα συνδέσουν τη γαστρονομία με τον περιπατητικό τουρισμό και το υφιστάμενο περιπατητικό δίκτυο του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ προγραμματισμένα αφιερώματα από τη Γερμανία αναμένεται να αναφερθούν στη σύμπραξη του Δήμου Αριστοτέλη με τον τουριστικό οργανισμό Attika Reisen και στην καμπάνια πώλησης οινοτουριστικών πακέτων στο δικτυωμένο οινικά Freiburg και στη Βάδη Βυρτεμβέργη αντίστοιχα. Εκτενέστερο αφιέρωμα στις V.I.P. προτάσεις της περιοχής (τουρισμός πολυτελείας) αναμένεται και στη Σουδία.
Φυσικά, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, τίμησαν και ανέδειξαν για έναν μήνα την Ανατολική Χαλκιδική.
Εκτενές είναι το αφιέρωμα της κορσικανικής τηλεόρασης στην Ανατολική Χαλκιδική https://widestudios.fromsmash.com/daKuT9c_Pv-ct 
Η κρατική τηλεόραση TVR Ρουμανίας αναμένεται να αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο στην εκπομπή Life & Style cu Maria Andrei, το οποίο καταγράφει την εκδήλωση της μοναστηριακής κουζίνας στη Μονή Ζυγού (31.5.23).
H τηλεόραση της Μεσσήνας προέβαλε την επικείμενη συνεργασία των δύο Δήμων με τον πιο εμφατικό τρόπο https://www.messinaweb.tv/messina-e-aristotele-unite-da-un-gemellaggio/?fbclid=IwAR22ST5zpji9Lpw491NqvgvM13pEqetiFzuLW34IJQR8v9sm_j-3WBm1w6I 
Η ελληνική κρατική τηλεόραση πρόβαλε δύο μεγάλες εκδηλώσεις του KOUZINA.

Σημαντικές συμμετοχές ενίσχυσαν την εξωστρέφεια, που καλλιεργείται στο Δήμο Αριστοτέλη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μεταξύ αυτών:
Η Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, Helena Paiva, η οποία στήριξε τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στο φετινό KOUZINA ως τιμώμενης μεσογειακής χώρας. 
Ο Δήμαρχος του πολωνικού Δήμου Kolmo Andrej Duda, 
ο Αντιδήμαρχος του Παλέρμο Dario Falzone, 
εκπρόσωποι του Δήμου Μεσσήνας με επικεφαλής τον Daniele Macris, 
οι αντιδήμαρχοι του Ajaccio: Simone Guerrini (Πολιτισμού), Rose-Marie Ottavy-Sarrola (Παιδείας) και Christelle Combette (Τουρισμού), 
οι αντιδήμαρχοι του Lescovak: Aleksandar Pejčić και Zoran Vukašinović.
Οι πωλήσεις
Μέσα από τις συνεργασίες που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του KOUZINA 2023:
πακέτα σχολικού και πολιτιστικού τουρισμού αναμένεται να αποσταλούν σε Κορσική (μέσω του τουριστικού οργανισμού Ollandini), Σικελία, Πολωνία και Πορτογαλία, προκειμένου να πωληθούν την επόμενη Άνοιξη,
οινοτουριστικά πακέτα διακοπών θα διοχετευθούν στη Γερμανία από το ATTIKA REISEN, προκειμένου αυτά να αξιοποιήσουν την οινική δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Freiburg. 
trekking πακέτα «στη γη του Άθωνα και του Αριστοτέλη» θα «τρέξουν» από το επόμενο Φθινόπωρο στην Ολλανδία και το Βέλγιο.  

Εν κατακλείδι το KOUZINA αποτέλεσε και φέτος ένα πολυσύνθετο και άρτια οργανωμένο τουριστικό project, το οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται από project manager - με θεσμική πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη και συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Το KOUZINA 2024 θα είναι αφιερωμένο στη σύζευξη της Ανατολικής Χαλκιδικής με τη Μάλτα, ενώ θα εστιάσει και στην ιταλική κουζίνα της Τοσκάνης και της Σικελίας.