Βρισκόμαστε ακόμη στα αποδυτήρια της αναμέτρησης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κάποιοι περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών για να σταθμίσουν πώς θα κινηθούν, κάποιοι θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνουν την επιλογή τους, κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική τους πορεία. Άλλος πιο δυναμικά άλλος πιο χαλαρά, μοιάζουν με δρομείς των 10.000 μέτρων πού επιχειρούν νωρίς-νωρίς να πλασαριστούν στην τριάδα.

Μία πρώτη αξιολόγηση του προεκλογικού λόγου δεν είναι θετική για την πόλη. Απέναντι στον Δήμαρχο, ο οποίος κρατά χαμηλούς τόνους και επιχειρεί να κρατά ψηλά τους ρυθμούς της δουλειάς, όσοι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα μέχρι στιγμής ακολουθούν τη γραμμή της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Απόλυτη άρνηση, μηδενισμός των πάντων, προσωπικοί χαρακτηρισμοί, συστηματική καλλιέργεια του μαύρου και της μιζέριας. Λόγος διχαστικός, απόλυτος, λόγος εμπρηστικός, αντίθετος με αυτό που θέλει να προάγει ο πολιτικός πολιτισμός.

Από την άλλη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας φαίνεται ότι έχει επιλέξει να απαντά με λογική και επιχειρήματα, επιδιώκοντας την ουσία και το αποτέλεσμα, χωρίς κραυγές και λαϊκισμούς. Έχει μιλήσει πολλές φορές για το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη, με ορόσημο το 2030, ένα όραμα το οποίο υπηρετεί με συνέπεια τα τρία χρόνια η διοίκηση του δήμου. Ένα όραμα το οποίο έχει ως συστατικά τη γνώση των δεδομένων για κάθε θέμα, τη συνεργασία με κάθε αρμόδιο, είτε είναι φορέας είτε είναι υπουργείο, αλλά και την συστηματική και επιμονή δουλειά για την επίτευξη του στόχου.

Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει να "τρέχει" ένα τόσο μεγάλο και εκτεταμένο πρόγραμμα ανανέωσης του αστικού πρασίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και μάλιστα ποιοτικών (είτε ως προς το οδόστρωμα είτε ως προς το συντονισμό με τις εταιρείες κοινής ωφέλειας). Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο του μετρό φτάνει στο τέλος του με Δήμαρχο Ζέρβα, μιας και ο συγκεκριμένος Δήμαρχος είναι προσηλωμένος σε αυτό το στόχο εδώ και 13 χρόνια, χωρίς προσφυγές και χωρίς παιχνίδια για αλλότριους σκοπούς που επιβάρυναν την πόλη επί πολλά χρόνια.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου έχει πολλά μηνύματα, όπως συνήθως έχουν οι εκλογές. Μηνύματα όμως, όχι μόνο σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και σε σχέση με τις πολιτικές πρακτικές ή τα πρόσωπα που τις εξέφρασαν και τις εκφράζουν, καθώς απέτυχαν παταγωδώς υποψηφιότητες που χρησιμοποίησαν συστηματικά καταστροφικό λόγο για τα πράγματα. Θάφτηκαν κάτω από τα χαλάσματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Αυτοί που μιλούσαν για έγκλημα στη Βενιζέλου την ίδια ώρα διέπρατταν το πραγματικό έγκλημα, που ήταν έγκλημα κατασυκοφάντησης της Θεσσαλονίκης. Αυτό που κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν χαρακτήρες, ευτυχώς ελάχιστους, που μισούν την πόλη και δεν χάνουν ευκαιρία να τη δυσφημούν.

Θεωρώ ότι η κοινωνία έχει πλέον την ωριμότητα να απορρίπτει τα τραγούδια έξω από το χορό και στηρίζει την κοπιώδη προσπάθεια που φέρνει αποτέλεσμα. Κουρασμένη από τα κενά λόγια, ζητά απεγνωσμένη έργα. Το μοντέλο της διοίκησης Ζέρβα υπηρετεί αυτό ακριβώς: σχέδιο, δουλειά, αποτέλεσμα. Ο χρόνος και οι Θεσσαλονικείς θα τη δικαιώσουν.

Ο Κώστας Παρχαρίδης ειναι υποψήφιος δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.