Οι πολιτικοί μονομάχοι ξεδίπλωσαν το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα, θέτοντας τα διλήμματα της κάλπης και εξαπολύοντας εκατέρωθεν βολές.  Μετά από οκτώ χρόνια οι  Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης διασταύρωσαν τηλεοπτικά τα ξίφη τους και ανέπτυξαν τις θέσεις και τα προγράμματά τους μια «ανάσα» πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 

Στο σχέδιο της επόμενης μέρας -μιλώντας μεταξύ άλλων για το θέμα των μισθών και ανοίγοντας «παράθυρο» για την επέκταση του market pass για ένα ακόμα εξάμηνο- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Στο χθεσινό debate απάντησε σε ερωτήσεις για το θέμα των παρακολουθήσεων, έδωσε έμφαση στις κινήσεις που έχουν γίνει στα εθνικά θέματα και εστίασε μεταξύ άλλων στην οικονομία και στην υγεία. Έθεσε δε το δίλημμα αν «θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω». Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εστιάζοντας σε θέματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Για το θέμα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- υπογράμμισε: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης». Σχετικά με το αν σκέφτηκε να παραιτηθεί απάντησε πως «δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου». Παράλληλα μίλησε για δύο συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε: Πρώτον, την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη και, δεύτερον, τη διόρθωση αστοχιών ρυθμιστικού χαρακτήρα. Όπως είπε, αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση και δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά παράλληλα συμπλήρωσε πως σύμφωνα με τον economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο. Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός εστίασε στη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων, αναφέρθηκε στις «ισχυρές συμμαχίες» που έχουν χτιστεί και μίλησε για μια σειρά από εξοπλιστικά πρόγραμμα που υλοποιούνται.

Σημείωσε ακόμα πως «χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν», ενώ ανέφερε πως τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμία επαναδιαπραγμάτευση. 

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης προτείνοντας αλλαγή για την αντιμετώπιση «της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς και της αδικίας». Διαβεβαίωσε δε ότι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα αυξήσει τους μισθούς, θα μειώσει τις τιμές, θα ρυθμίσει τα χρέη και θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος με “πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό 2.000 ευρώ”;». «Αν δεν αποφασίσουμε μεγάλες τομές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη» συμπλήρωσε. Επίσης, αντίθετα με τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ και σημείωσε ότι οι επιδοτήσεις για το κόστος της ενέργειες δεν πηγαίνουν στους πολίτες αλλά στις επιχειρήσεις ενέργειας. Επανέλαβε δε τη θέση του υπέρ της κρατικοποίησης της ΔΕΗ λέγοντας ότι σήμερα «παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια».

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή τη δημόσια παραδοχή του στο debate ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία». «Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα» είπε και σημείωσε ότι δεν περίμεναν οι πολίτες τον κ. Μητσοτάκη για να μάθουν αν αποτελεί ή όχι κίνδυνο. Στόχος μας είναι η σταθερότητα και όχι η παρακμή και η στασιμότητα. «Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία το ξέρει ο κάθε πολίτης, κίνδυνο αποτελώ για τη Νέα Δημοκρατία» ανέφερε και ζήτησε να πάνε στη φυλακή όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των κρατικών παρακολουθήσεων. Παράλληλα επέμεινε στη θέση του για μη συνεργασία με κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. Απέρριψε ωστόσο τις αιτιάσεις του δημοσιογράφου ότι αρνείται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν έχει δεχθεί πρόταση. Επίσης απέκρουσε τον καινοφανή χαρακτηρισμό «απομονωτιστής» που χρησιμοποίησε εναντίον του δημοσιογράφος λέγοντας ότι ήδη έχει συναντήσει 5 ή 6 αρχηγούς

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

«Μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού» ανέφερε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου,  απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη για το «αν είναι ρεαλιστικό το οικονομικό μοντέλο που προτείνει το ΚΚΕ χωρίς να απομονώνει τη χώρα στην ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση». «Όλα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό» τόνισε, και συνέχισε: «Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορουν ΣΣΕ, κατώτατο μισθό και ζητήματα των φόρων που τα άλλα κόμματα και της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν». Επισήμανε επίσης ότι το 95% της φορολογίας προέρχεται από το λαό και μόνο το 5% από τους λίγους. «Ανεφάρμοστη  είναι η φορολογία των λίγων, συνέχισε,  γιατί η χώρα είναι ενταγμένη σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες στις οποίες είναι, στην ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και βεβαίως στο ΝΑΤΟ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή. Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δουμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Αρα λοιπόν . Δεν μπορείς σήμερα να λες για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός». Απαντώντας σε ερώτηση για την εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ από την κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών ο κ Βελόπουλος είπε: « Αν δείτε πως διορίζονται αναξιοκρατικά και τις διορίζουν κομματάρχες, με την κατάργησή τους το 1 δισ. ευρώ βρίσκεται αμέσως, μαζί με τους μετακλητούς οι οποίοι διορίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα διάφορα υπουργεία

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

 «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ» επεσήμανε ο γ.γ. του  ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης. Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται. Πρότεινε, εξ άλλου, να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε. Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.