Είναι κάποια ζητήματα που δεν αποτελούν αρμοδιότητα ενός Δημάρχου, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει ο ίδιος να επιλέγει να προσφέρει στην πρόοδο αντί στη συντήρησή τους.

Αρθρο του Κώστα Παρχαρίδη

Το 2019 ο ΟΑΣΘ βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση και ο υποψήφιος, τότε για τη δημαρχία Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε δηλώσει πως παρόλο που το θέμα δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου και αποτελούσε την “καυτή πατάτα” στο δημόσιο διάλογο της πόλης, θα προχωρήσει σε ενέργειες για την επίλυση του. Μάλιστα είχε δεσμευτεί, ότι θα κατέχει ο ίδιος τη θέση που δικαιούται ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΘ και θα πιέζει όσο μπορεί για την επίλυση του προβλήματος την κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εθνικές εκλογές που ακολουθούσαν τις δημοτικές.

Μπορούσε να… βγάλει την ουρά του απ’ έξω, όπως λέει ο λαός, αλλά δεν το έκανε. Επέλεξε τη δύσκολη, αλλά ωφέλιμη για την κοινωνία, στάση.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας όχι μόνο τήρησε τις δεσμεύσεις του, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα για την ανακούφιση του επιβατικού κοινού. Έκλεισε μια μοναδική οικονομική συμφωνία με τον αδελφοποιημένο Δήμο της Λειψίας για την αγορά 49 σύγχρονων και οικολογικών λεωφορείων, που ο ΟΑΣΘ ειδικά τότε, δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί ότι θα εντάξει στο δυναμικό του και τα παραχώρησε με μια σαφή σύμβαση στον οργανισμό.

Αυτό δεν άρεσε φυσικά σε διάφορους τοξικούς κύκλους της πόλης, που ενώ βρισκόταν στην εξουσία για χρόνια, δεν άγγιξαν ποτέ αυτή την “καυτή πατάτα” (όπως και πολλές άλλες) και επειδή ο ΟΑΣΘ για δικούς του λόγους, άργησε να βγάλει όλο τον στόλο στο δρόμο, άρχισαν να βυσσοδομούν. «Σαπάκια», «φούρνοι», «πήραν φωτιά τα λεωφορεία του Ζέρβα»… Μέχρι και στη δικαιοσύνη έφτασαν για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά και εκεί απορρίφθηκαν. Στον χορό της λάσπης, μπήκαν στις πρώτες τους εμφανίσεις και υποψήφιοι δήμαρχοι, που ενώ κατείχαν κρατικές θέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είχαμε ακούσει ποτέ τη φωνή τους για το θέμα…

Και σήμερα αντί να «απολογούνται» στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, κουνάνε και το δάχτυλο στο Δήμαρχο που τόλμησε να βάλει τέλος στην πολύχρονη αδράνεια. Τα… σαπάκια της πολιτικής αντίληψης.

Σήμερα που στο δρόμο είναι τουλάχιστον 43 λεωφορεία από την συγκεκριμένη σύμβαση και τα βλέπουμε συνέχεια να μεταφέρουν κόσμο μέσα στην πόλη ή να κατεβάζουν κόσμο από γειτονικούς δήμους στην αγορά της Θεσσαλονίκης, δεν είδαμε κανέναν να πει «έκανα λάθος». Να ζητήσει μια συγγνώμη.

Αν πραγματικά βάζουμε όλοι το καλό της πόλης πάνω από το προσωπικό μας συμφέρον, το mea culpa δεν είναι ντροπή.

Υ.Γ. Το έχω ξαναγράψει: ο τρόπος που ο Κωνσταντίνος Ζέρβας διοικεί την πόλη, δεν έχει στόχο να κερδίζει εντυπώσεις, αλλά να υπηρετεί την ουσία. Σε απόλυτο βαθμό. Είναι ένας Δήμαρχος που δουλεύει σκληρά με πρόγραμμα και όραμα, ξεπερνά την αρνητική ενέργεια και τον δικαιώνει ο χρόνος! Γι’ αυτό και η Θεσσαλονίκη αλλάζει και σε ένα με δύο χρόνια θα βιώνουμε πλέον τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Ο Κώστας Παρχαρίδης είναι ιδιοκτήτης της Chalkos Gallery και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Ναι στη Θεσσαλονίκη” του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.