«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» απέδειξε ότι είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού κατάφερε όχι μόνον να επιβιώσει στην κρισιμότερη εκλογική μάχη της σταδιοδρομίας του, αλλά και να κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των εκλογών με προβάδισμα άνω των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων (49,34%) έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (45%), με καταμετρημένο το 98,36% των ψηφοδελτίων. 

Δεν πρόκειται ασφαλώς για νίκη, αλλά ούτε για καθαρή ήττα του κ. Ερντογάν, του ισλαμοσυντηρητικού αυταρχικού ηγέτη στην εξουσία τα τελευταία είκοσι χρόνια, που δήλωσε πεπεισμένος μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών του μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια». Μιλάμε για κανονικό σουλτανο δηλαδή. 

Ειναι βέβαιο πως ο Ερντογαν θα ειναι τελικά ο νικητής καθώς το 5,2% του τρίτου υποψηφίου στη χθεσινή αναμέτρηση -του ακροδεξιού Σινάν Ογάν- ειναι ιδεολογικά πιο κοντά στον Ερντογάν. Εν ολίγοις σε σύγκριση με τον αντίπαλό του, ο Ερντογάν βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να κερδίσει τις ψήφους που πήρε ο υπερεθνικιστής υποψήφιος Ογάν.