Για την κατάσταση στο Σουδάν και το αίτημα των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών να απεγκλωβιστούν από τη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου, τοποθετήθηκε σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην Αίγυπτο είναι έτοιμα να μεταβούν εντός της ημέρας δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 ή C-27J. Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκεται και μια ομάδα 30 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Μαζί με τους κομάντος, στην Αίγυπτο θα μεταβεί ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουγείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.
Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε, ακόμα, πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.