Στον ίδιο όμιλο (3ος) με ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και κληρώθηκε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ το οποίο θα φιλοξενηθεί σε Ινδονησία, Ιαπωνία και Φιλιππίνες από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Η Ελλάδα θα παίξει τους αγώνες του ομίλου της στην Μανίλα (Φιλιππίνες) και είναι φαβορί για να βρεθεί στις δύο πρώτες θέσεις για να συνεχίσει στους 16. Εκεί θα σχηματιστούν 4 όμιλοι των 4 ομάδων με τις ομάδες να μεταφέρουν την βαθμολογία τους.

Η εθνική μας ομάδα θα βρει ξανά τους Αμερικανούς στο διάβα της. Θυμίζουμε το 2006 τους είχαν κερδίσει στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιαπωνίας και είχε προκριθεί στον τελικό για να χάσει από την Ισπανία και να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο.

Η Ελλάδα διασταυρώνεται με τον τέταρτο όμιλο (Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Αίγυπτος). Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος για την οχτάδα εάν η Ελλάδα εμφανιστεί όπως όλοι περιμένουν στη διοργάνωση.

Από τον όμιλο της 2ης φάσης συνεχίζουν 2 ομάδες από κάθε γκρουπ και έτσι σχηματίζονται 4 ζευγάρια που θα παίξουν νοκ άουτ παιχνίδια για πρόκριση στα ημιτελικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος για την οχτάδα εάν η Ελλάδα εμφανιστεί όπως όλοι περιμένουν στη διοργάνωση.

Με τις ΗΠΑ είχε παίξει και το 1994 στον Καναδά όπου είχα χάσει στον ημιτελικό. Θυμίζουμε η Ελλάδα έχει ανακοινώσει φιλικό παιχνίδι με τις ΗΠΑ στις 18/8 στο Άμπου Ντάμπι.

Οι 4 όμιλοι της Α” φάσης θα φιλοξενηθούν στην Μανίλα (Φιλιππίνες). Ο 5ος και ο 6ος στην Οκινάουα (Ιαπωνία) και οι δύο τελευταίοι στην Τζακάρτα (Ινδονησία).

Οι όμιλοι

1ος όμιλος
Φιλιππίνες
Ιταλία
Δομινικανή Δημοκρατία
Ανγκόλα

2ος όμιλος
Σερβία
Πουέρτο Ρίκο
Κίνα
Νότιο Σουδάν

3ος όμιλος
ΗΠΑ
Ελλάδα
Νέα Ζηλανδία
Ιορδανία

4ος όμιλος
Λιθουανία
Μαυροβούνιο
Μεξικό
Αίγυπτος

5ος όμιλος
Ιαπωνία
Αυστραλία
Γερμανία
Φιλανδία

6ος όμιλος
Σλοβενία
Βενεζουέλα
Γεωργία
Πράσινο Ακρωτήρι

7ος όμιλος
Ισπανία
Βραζιλία
Ιράν
Ακτή Ελεφαντοστού

8ος όμιλος
Καναδάς
Γαλλία
Λετονία
Λίβανος