Τουλάχιστον περίεργη χαρακτηρίζεται η περίπτωση ενός από τα βασικότερα στελέχη της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς ο οποίος εμφανίζεται να έχει κάνει σωρεία δωρεών, σε φορείς, συλλόγους και ιδιώτες, ύψους πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, την ίδια ώρα που στις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» δηλώνει σχεδόν μηδενικά εισοδήματα και μικροκαταθέσεις.

Πρόκειται για τον Γιάννη Ανδρεάδη, δημοτικό σύμβουλο και εκ των στενότερων συνεργατών του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη ο οποίος τον τοποθέτησε στη θέση του προέδρου της πλέον νευραλγικής Δημοτικής Εμπορικής και Τουριστικής Επιχείρησης Καλαμαριάς (ΔΕΤΕΚ) η οποία διαχειρίζεται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του δήμου (πλαζ Αρετσούς, Remezzo, γραφείο τελετών, κεντρικό αναψυκτήριο κ.ά.).

Στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του δήμου (και ο καθένας μπορεί να τις βρει στη διεύθυνση kalamaria.gr/ηλεκτρονική-διακυβέρνηση/δηλώσεις-περιουσιακής-κατάστασης/) ο κ. Ανδρεάδης εμφανίζει μηδαμινά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2021 εμφανίζει ετήσιο εισόδημα 4.963,38 από επιχειρηματική δραστηριότητα (φροντιστήριο), 3.587,68 από πώληση περιουσιακών στοιχείων και 0,84 ευρώ από τόκους. Σύνολο 8.551,90 ευρώ. Επίσης δηλώνει έξι τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους έχει συνολικά 13.018,66 ευρώ (με συνδικαιούχο) και 340.000 ομόλογα των οποίων η αποτίμηση είναι 340 ευρώ. Από ακίνητα δηλώνει κατάστημα 312 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (αγορά 1992), διαμέρισμα 120 τ.μ. στην Καλαμαριά (αγορά 1994), διαμέρισμα 78 τ.μ. στην Χαλκιδική (αγορά 1998) και δύο οικόπεδα στην Αριδαία από κληρονομιά. Για κανένα από τα ακίνητά του δεν δηλώνει εισόδημα από ενοίκια. Είναι επίσης κάτοχος ενός ΙΧ 2000 κυβικών, αγορασμένο το 1999.
Ένα χρόνο μετά, στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2022 ο κ. Ανδρεάδης δηλώνει ετήσιο εισόδημα 2.815,21 από επιχειρηματική δραστηριότητα και 0,45 ευρώ από τόκους, σύνολο 2.815,66 ευρώ. Οι καταθέσεις του είναι 9.098,17 δηλαδή, μειωμένες κατά 3.920,49 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Επίσης, σε όλες τις δηλώσεις του αναφέρει ότι δεν διαθέτει τραπεζική θυρίδα.
Εν ολίγοις, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των ετών 2021 και 2022 οι οποίες είναι αναρτημένες στο site του δήμου Καλαμαριάς ο κ. Ανδρεάδης εμφανίζει συνολικά εισοδήματα 11.367,56 ευρώ, συν μία απομείωση των τραπεζικών καταθέσεών του κατά περίπου 4.000 ευρώ.

Άμισθος πρόεδρος

Ο κ. Ανδρεάδης είναι πρόεδρος στην ΔΕΤΕΚ αλλά όπως πολύ συχνά αναφέρει στις αναρτήσεις του στο facebook είναι άμισθος. Χαρακτηριστικά αναφέρει «αποποιηθηκα την μηνιαία αμοιβη μου, σαν προεδρος, που μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές αγγίζουν το ποσό των 50000 ευρω που εχαρισα στους πολίτες της καλαμαριας στην διαρκεια της 4ετιας, δεν καταδεχτηκα ούτε υπηρεσιακο τηλ να χρησιμοποιώ καθώς και υπηρεσιακο αυτοκίνητο, ένα καφέ δεν κεραστικα σαν προεδρος....».

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στις 23 Μαρτίου 2023 έγραψε «...ΨΗΦΙΖΩ ΑΝΔΡΕΑΔΗ ΔΑΓΚΩΤΌ...ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ...σαν προεδρος της ΔΕΤΕΚ ...ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ...με Γιάννη Δαρδαμανελη για Δημαρχο Καλαμαριας...».

Οι δωρεές του

Παρά τα εξαιρετικά πενιχρά εισοδήματά του, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα εμφανίζονται στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, ο κ. Ανδρεάδης προβαίνει σε δεκάδες δωρεές σε συλλόγους, φορείς, ακόμη και σε ιδιώτες. Τις πράξεις του αυτές φροντίζει μάλιστα να τις διαφημίζει στη σελίδα του στο facebook ισχυριζόμενος ότι το κάνει προκειμένου να παρακινήσει και άλλους να πράξουν κι αυτοί το ίδιο. Ενδεικτικά παρατίθενται ορισμένες από τις δωρεές του όπως τις περιγράφει ο ίδιος.

- 1 Απριλίου 2023: ...έρχεται το ΠΑΣΧΑ...στέκομαι δίπλα στα ΑμεΑ ...θα δωρίσω 28 κατσίκια εγχώριας παραγωγής Λημνου-Ναξου..μονο σε ΑμεΑ της Καλαμαρια μας!!!

- 20 Μαρτίου 2023: εδωρισα στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ....μια ηλεκτρική κουζίνα Siemens, 3 κλιματιστικά Fujitsu 24αρια, και μια tv LG 42αρα...ολα καινουργια.

- 8 Φεβρουαρίου 2023: δώρησα κλιματιστικό στο σύλλογο ΑμεΑ Ταξιάρχες

- 31 Ιανουαρίου 2023: ...Στηριζω την πολιτική προστασία στην Καλαμαρια μας...με 2 καινούργια κλιματιστικά που μου ζητήθηκαν από τον πρόεδρο της USSAR κ Μάκη Γιωτη...

- 14 Δεκεμβρίου 2022: ....τα Χριστούγεννα είναι για όλο τον λαό...πρώτα από όλους, τα ΑμεΑ...αποφάσισα να δωρίσω 25 γαλοπούλες σε αντίστοιχους ΑμεΑ καλαμαριωτες.

- 1 Δεκεμβρίου 2022: μόλις η κ Γιούλη Γασπαρη, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ΚΑΛΛΙΣΤΗ στην Καλαμαρια μας, μου ζήτησε 2 κλιματιστικά για τον καινούργιο χώρο του συλλόγου ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑ ΑΜΕΣΑ...με 2 Funai made in Japan.

- 9 Νοεμβρίου 2022: υπολογιστή και εκτυπωτή σε καλαμαριώτισσα μονογονέα

- 2 Νοεμβρίου 2022: στο σύλλογο “Στοργή” ένα φωτοτυπικό μηχάνημα και δύο κλιματιστικά.

- 12 Οκτωβρίου 2022: κλιματιστικό στο σύλλογο παιδιών με σύνδρομο Down.

- 3 Οκτωβρίου 2022: ηλεκτρική κουζίνα στο Χαμόγελο του Παιδιού στο Φοίνικα

- 19 Σεπτεμβρίου 2022: ...δεν μπόρεσα να αρνηθώ την συνδρομή μου-δωρεα μου στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ΠΑΙΔΙΟΥ στην Καλαμαρια μας..3 κλιματιστικά Funai, μια TV 42αρα PHILIPS όλα καινούργια, και ένα Van 8 θέσεων που θα το παραλάβουν τον Ιούλιο του 2023.

- 13 Σεπτεμβρίου 2022: στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς “δώρησα 2 κλιματιστικά 24αρια Fujitsu, ένα ψυγείο και μια κουζίνα Siemens (καινουργια), 8 δερμάτινες πολυθρόνες SATO, 2 τριθέσιους καναπέδες, ένα ψύκτη, μια δερμάτινη καρέκλα διευθυντή SATO (καινοργια), 6 καρεκλες συνοδιας, μια 42 TV LG καινούργια, 12 πίνακες από την προσωπική μου συλλογή, 6 ορειχάλκινα αγάλματα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ένα LAPTOP dy.

- 24 Αυγούστου 2022: ..δεν μπορούσα να αφήσω έξω από την δωρεά μου των 5 TV LG το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριας...οι αστυνομικοί μας είναι παιδιά του λαου.

- 23 Αυγούστου: δωρεά τηλεόρασης 42 ιντσών σε ιδιώτη.

andreadis.jpg
Δεν διστάζει να βγάζει φόρα παρτίδα ακόμη και τα παιδιά με σύνδρομο Down.

andreadis-fWbx0.jpg
Από τη δωρεά στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς.

Και σαμπάνιες στο ΝΑΜΜΟΣ

Πέρα από τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που κοστολογούνται οι δωρεές του, ο κ. Ανδρεάδης εμφανίζεται πολύ large τύπος και στην προσωπική του ζωή, όπως ο ίδιος την προβάλλει στο facebook. Αρέσκεται να φωτογραφίζεται με πανάκριβα ρούχα, να διασκεδάζει σε ακριβά μαγαζιά και να κάνει διακοπές στο ακριβότερο νησί της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες του από τις περσινές διακοπές του στην Μύκονο όπου σε μία ανάρτησή του στις 5 Αυγούστου 2022 εμφανίζεται να διασκεδάζει «στα άκρα» όπως γράφει, στο ΝΑΜΜΟΣ μπροστά σε ένα κιβώτιο με 40 σαμπάνιες.

Από το κακό στο χειρότερο

Έχει δεχτεί κριτική ότι θέτει ως υποχρέωση των «ευεργετημένων» να φωτογραφηθεί μαζί τους και με τα δώρα, να τον ευχαριστήσουν δημοσίως και να δημοσιοποιήσει όλα αυτά, δήθεν για λόγους διαφάνειας -θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανείς για λόγους προβολής… Το πράμα ξέφυγε εσχάτως με την δημόσια ανακοίνωση του να δωρίσει 15 κατσίκια σε ΑμεΑ που προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις εξαιτίας της προϋπόθεσης που έθετε για δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

www.makthes.gr