Τελικά η Ε.Ε. θα χρηματοδοτεί την κατασκευή φρακτών στα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με ψήφους 322 υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές.

Το θέμα "σηκώθηκε ψηλά" μετά την τροπολογία ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με θέμα «Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024» με την οποία  ζητείτο να μην χρηματοδοτεί η Ε.Ε. την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα και κατ’ επέκταση να μην υπάρξει χρηματοδότηση προς τη χώρα μας για την επιτήρηση των συνόρων.

 Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου το Ε.Λ.Κ.  συντάχθηκε με την θέση της ελληνικής Κυβέρνησης. Η παράγραφος 49 που περιλαμβάνει την επίμαχη τροπολογία, κατέπεσε. Υπερασπιστές της τροπολογίας που δεν θέλει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντες Δ. Παπαδημούλης και Π. Κόκκαλης. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως παραμένει ανοιχτός ο δρόμος για χρηματοδότηση των φραχτών στα σύνορα της ΕΕ, όπως η επέκταση στον Έβρο που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επισήμανε: «Ο φράχτης στον Έβρο είναι ασπίδα προστασίας των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά, ολόκληρης της Ευρώπης. Και είναι λυπηρό ότι -με πρωτοβουλία μεταξύ άλλων και του κ. Παπαδημούλη- η σημερινή έκθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνει την παράγραφο 48 η οποία προτείνει να μην χρηματοδοτούνται οι φράχτες στα εξωτερικά σύνορα από κοινοτικά κονδύλια. Εξάλλου αυτή ήταν και η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μια πολιτική ανοιχτών συνόρων που οδήγησε στη μεταναστευτική κρίση. Και τότε το 75% των μεταναστών στην Ευρώπη εισέρχονταν μέσω της Ελλάδας. Σήμερα χάρη στην πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτό το ποσοστό είναι κάτω από 10% και οι μεταναστευτικές ροές -και λόγου του φράχτη στον Έβρο- έχουν μειωθεί κατά 90%. Όταν η Ελλάδα δέχθηκε αυτή την συντονισμένη υβριδική απειλή από την Τουρκία το 2020 που αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιτυχία ο φράχτης είχε σημαντική συμβολή σε αυτό. Στην ερώτηση λοιπόν αν ο φράχτης είναι αποτελεσματικός και αναγκαίος την απάντηση την έχουν δώσει οι αριθμοί, τα γεγονότα και οι κάτοικοι του Έβρου. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο για να προστατεύσει τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης -αν χρειαστεί- και με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

Στη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για "εθνική εξαίρεση" όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για "θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑνα δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας". Μάλιστα, είπε πως "η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες".

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη -όπως επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος- ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την κατασκευή του φράχτη και την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση.

Η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση -ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης- συντονισμένα και με σχέδιο αντιμετωπίσαμε τη μεταναστευτική κρίση. Ειδικά με πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Med5 και διαδικασία Βίλνιους για αλληλεγγύη προς τα κράτη υποδοχής και αποτελεσματική φύλαξη συνόρων της  ΕΕ.

Μάλιστα, από τη Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζουν ότι, μόλις πρόσφατα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος διακήρυσσε ότι «ο φράχτης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα». Κατηγορούν ακόμη και τον Αλ. Τσίπρα, ότι μετείχε στην γνωστή υπόθεση με το δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο.