Λάτρης των Rolex, ο διάσημος ηθοποιός του Χόλυγουντ Πολ Νιούμαν φημιζόταν για τη συλλογή του από πολυτελή ρολόγια του κορυφαίου ελβετικού brand. Πολλά εξ’ αυτών είχαν χαραγμένο στο πίσω μέρος ένα προσωπικό μήνυμα από τη σύζυγό του, που συνήθως ανέγραφε «να προσέχεις» ή «να οδηγείς με ασφάλεια», καθώς ο ηθοποιός ήταν λάτρης της ταχύτητας.

Πριν λίγα χρόνια, η κόρη του ηθοποιού, Νέλ, ψάχνοντας στο γραφείο του πατέρα της στο εξοχικό τους σπίτι στο Κονέκτικατ για ένα μολύβι, ανακάλυψε δύο ρολόγια Rolex Daytona, τα οποία φορούσε συχνά ο πατέρας της τα τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα κουτί.

Οι μανιώδεις συλλέκτες Rolex ενθουσιάστηκαν όταν ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε ότι αυτά τα δύο μοντέλα θα βγουν σε δημοπρασία τον Ιούνιο, ως μέρος της πώλησης περίπου 300 αντικειμένων από το κτήμα του Νιούμαν στο Κονέκτικατ.

Στο 1 εκατ. δολάριο υπολογίζεται η αξία τους

Ο οίκος Sotheby’s έχει εκτιμήσει σύμφωνα με την Wall Street Journal το κάθε ρολόι μεταξύ 500.000 και 1 εκατ. δολαρίων. Οι ειδικοί βέβαια θεωρούν ότι το κάθε κομμάτι θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτή την τιμή, καθώς υπάρχουν φωτογραφίες που τα απεικονίζουν στον καρπό του διάσημου ηθοποιού.

Άλλωστε ο Νιούμαν έχει συνδέσει το όνομά του με τα Rolex, καθώς υπήρξε λάτρης τους, ενώ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα Daytona.

Άνηκε στην κατηγορία των θαυμαστών των Rolex που δεν θεωρούσε τα ρολόγια του τρόπαια, ούτε είχε προβλέψει ένα ειδικό μέρος γι’ αυτά στο σπίτι του. Η οικογένειά του έχει ανακαλύψει κατά καιρούς καταχωνιασμένα αρκετά μοντέλα, τα οποία στη συνέχεια πήραν τον δρόμο της δημοπρασίας.

Συγκεκριμένα, ένα μοντέλο Daytona, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του ΄60 και σταμάτησε να κυκλοφορεί την δεκαετία του 1970, δόθηκε από τον Νιούμαν στον σύντροφο της κόρης του. Στη συνέχεια αυτός το διέθεσε σε δημοπρασία με τα έξοδα να πηγαίνουν στον ίδρυμα που δημιούργησε η Νελ. Το ρολόι πουλήθηκε έναντι 18 εκατ. δολαρίων το 2017.

Τα δύο μοντέλα Daytona προς πώληση

To πρώτο ρολόι που θα διατεθεί προς δημοπρασία τον Ιούνιο είναι ένα Rolex Zenith Daytona του 1993 με λευκό μαργαριταρένιο καντράν. Δόθηκε στον Νιούμαν το 1995, όταν η ομάδα του κέρδισε με αγωνιστικό αμάξι έναν αγώνα 24 ωρών στην παραλία Daytona στην Φλόριντα.

Ο Πολ Νιούμαν ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία οδηγός που συμμετείχε και κέρδισε τον διαγωνισμό. Το ρολόι που του απονεμήθηκε έχει από πίσω χαραγμένο το μήνυμα: «Rolex στο Daytona 24, Πολ Νιούμαν, ο άνδρας της Rolex Motorsports για την χρονιά 1995.

Το ατσάλινο ρολόι του Νιούμαν κόστισε 39.000 δολάρια, αν και οι ειδικοί πλέον κρίνουν ότι στην δημοπρασία του Ιουνίου είναι πιθανόν να ξεπεράσει το 1 εκατ. δολάρια.

Το δεύτερο Rolex είναι ένα μοντέλο Daytona του 2006, με λευκόχρυσο καντράν και μαύρο δερμάτινο λουράκι. Είναι δώρο από τη γυναίκα του και έχει πίσω χαραγμένο το μήνυμα : «Να οδηγείς προσεχτικά, Τζοάν».

Η σύζυγός του είχε δωρίσει κάποια Rolex στον σύζυγό της κατά τη διάρκεια του πολυετούς γάμου τους και μέχρι αυτός να αποβιώσει το 2008, με όλα να έχουν χαραγμένα από πίσω μία παραλλαγή του παραπάνω μηνύματος. Μια υπενθύμιση στον Νιούμαν να είναι προσεχτικός.

Οι συλλέκτες των Rolex έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία για τη συλλογή του Νιούμαν, ιδίως για όσα απεικονίζονται στο χέρι του ηθοποιού σε φωτογραφίες. Σε μία δημοπρασία του 2020, ένα Rolex Daytona, με το προσωπικό μήνυμα της Τζόαν χαραγμένο στο πίσω μέρος πωλήθηκε σχεδόν 5,5 εκατ. δολάρια.