Κάτω από τις τέσσερις μονάδες βρίσκεται η διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύει το newsbomb, η οποία έγινε από 24 έως 28 Μαρτίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται λίγο ανεβασμένος, η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει σημαντική πτώση, αλλά οι πολιτικοί συσχετισμοί στη σκακιέρα φαίνονται να είναι περίπου ίδιοι στην πρώτη συλλογή στοιχείων που έκανε η MRB από 6 μέχρι 13 Μαρτίου.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας της MRB για την πρόθεση ψήφου επί των βουλευτικών εκλογών, η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων κινείται στο 3,3%. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 28% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,7%. Παράλληλα φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή τόσο το κόμμα «Έλληνες Εθνικό Κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη, όσο και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Στην προηγούμενη συλλογή στοιχείων που έγινε για το διάστημα από 6 έως 13 Μαρτίου του 2023 η διαφορά των δύο κομμάτων κινείται στο 2,9%, με τη Νέα Δημοκρατία στο 27,4% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος για το πρώτο διάστημα του Μαρτίου αγγίζει το 17,4% στο σύνολό της, ενώ για το διάστημα από 24 έως 28 Μαρτίου η αδιευκρίνιστη ψήφος φαίνεται να πέφτει στο 16%.
Στην έρευνα της MRB γίνεται αντιληπτό ότι διαχρονικά σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα φαίνεται να πέφτει από το 32,3% στο 28%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 22,5% φτάνει στο 24,7%.
Για το διάστημα 24 έως 28 Μαρτίου του 2023 και σε ό,τι αφορά την αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, φαίνεται η Νέα Δημοκρατία να αγγίζει το 30,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 27,2%. Η διαφορά δηλαδή διαμορφώνεται στο 3,6%.
Στα ίδια ποσοστά εμφανίζονται τα δύο μεγάλα κόμματα και στην προηγούμενη μέτρηση, που έγινε 6 με 13 Μαρτίου, με τη διαφορά μεταξύ τους επί των εγκύρων να βρίσκεται στο 3,2%. Υπάρχει όμως επί της ουσίας μία μικρή αύξηση της ψαλίδας υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και είναι της τάξης του 0,4%.
Σε ό,τι, δε, αφορά τις αναγωγές επί του συνόλου εις τις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η αδιευκρίνιστη ψήφος, η ψαλίδα για τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου φαίνεται να διαμορφώνεται στο 3,9%. Η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 33,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29,4%. Στο προηγούμενο διάστημα της μέτρησης, που έγινε 6 με 13 Μαρτίου και στην αναγωγή επί του συνόλου, η ψαλίδα ήταν ακόμη πιο κάτω, στο 3,5% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.