Μία υπόθεση κατασκοπείας αποκάλυψε η ΕΥΠ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η «Μαρία Τ.», η οποία αποκαλύφθηκε πως στην πραγματικότητα ήταν η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στην Ελλάδα «υπό βαθύ κάλυμμα». Η ΕΥΠ κάνει λόγο για «σημαντική αποκάλυψη» του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εξηγεί την πρακτική υπηρεσιών πληροφοριών συγκεκριμένες χώρας, για τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals», στην οποία φέρεται ότι παραπέμπει το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.».

Η «Μαρία Τ.» τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, ενώ είχε ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΥΠ. Από τις συστηματικές έρευνες της Υπηρεσίας, έπειτα από πληροφορίες που συνέλεξε, αποδείχθηκε πως «στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό "βαθύ κάλυμμα"».

ΕΥΠ: Πώς αποκαλύφθηκε η «κατάσκοπος» και τι είναι οι «illegals»

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε όταν εντοπίστηκε απόπειρα πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν πεθάνει, αναφέρει η ΕΥΠ. Αυτό αποτελεί μια «διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των υπηρεσιών πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”», σημειώνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. .

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένου κράτους, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες- στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση, επισημαίνει η ΕΥΠ.  Προκειμένου να προστατεύσουν την πραγματική ταυτότητά τους, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με την παραποίηση ατομικών εγγράφων και τη χρήση πιστοποιητικών με στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ανθρώπων που έχουν πεθάνει. «Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι “illegals” ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», συνεχίζει η ΕΥΠ.
Tο προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

«Η δράση της “Μαρία Τ.” δεν θα περιοριζόταν στην Ελλάδα»

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης συγκεκριμένων υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την ΕΥΠ.  Για τη δημιουργία και την ταυτότητα της «Μαρίας Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά χρόνια- με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, έτσι ώστε η αλλοδαπή «Irina» να ζει ως η Ελληνίδα «Μαρία», «εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα», τονίζει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Παράλληλα, η ΕΥΠ σημειώνει πως η δράση της «Μαρίας Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην Ελλάδα, καθώς ως πολίτης της ΕΕ θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.