Για τις Πρέσπες έχουν γραφτεί πολλά. Κάποτε Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα ήταν ενωμένες. Σήμερα καλύπτουν μια τεράστια έκταση 300 τ.χλμ στο δυτικό τμήμα της Φλώρινας, στη σκιά των μεγάλων ορεινών όγκων του Βαρνούντα,του Βροντερού και του Τρικλάριου.

Συνέντευξη στον Γιάννη Χατζηιωαννίδη

Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση (288 τ.χλμ) λίμνη στα Βαλκάνια. Στα νερά της «σμίγουν» τα σύνορα των τριών χωρών και στην Ελλάδα να ανήκει μόλις το 22%. Όσον αφορά την Μικρή Πρέσπα (44 τ.χλμ.), που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar, ένα πολύ μικρό κομμάτι της ανήκει στην Αλβανία.  Οι Πρέσπες είναι ενας τόπος με ιστορία. Δεν είναι μόνο ο Βυζαντινός αέρας, δεν είναι μόνο τα γραφικά χωριά και το χαμόγελο των κατοίκων. Δεν είναι μόνο η πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα της, γεγονός που τις καθιστά οικοσύστημα παγκόσμιας σημασίας.  Δεν είναι μόνο οι διαδρομές στην φύση με πεζοπορία και ποδηλασία. Είναι όλα αυτά μαζί και ακόμη περισσότερο.

Συνάντησα τον Στράτο Βασιλόπουλο ( φωτο), ο οποίος είναι Πρόεδρος της « Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών». Του ζήτησα να μου μιλήσει για μια ακόμη πλευρά της μοναδικής αυτής τοποθεσίας. Τον αθλητικό τουρισμό αλλά και για τις προσπάθειες του αλλά και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου και τι προσφέρουν αυτές σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες ολων των σπορ, αλλά και τι μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης σε αυτό τον υπέροχο τόπο. Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα  πώς το θαυμάσιο κλίμα και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον μπορούν να καθιερώσουν τις Πρέσπες ως κέντρο προετοιμασίας αθλητικών ομάδων οποιουδήποτε σπόρ. Την συζήτηση που είχα μαζί του, σας την μεταφέρω αυτούσια.

«Κύριε Βασιλόπουλε, σας ακούσαμε σε κάποιες από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, να αναφέρετε για Αθλητικό Τουρισμό στις Πρέσπες. Θέλετε να μας πείτε για αυτό».

«Αφού σε ευχαριστήσω για την συζήτηση μας αυτή αλλά και την τιμή που μας κάνεις να παρακολουθείς τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της «Ένωσης μας» θα ήθελα να σου πω, ότι πράγματι αναφέρθηκα αρκετές φορές στις εξαιρετικές δυνατότητες που προσφέρει η Πρέσπα για τον Αθλητικό και Προπονητικό Τουρισμό. Όπως ίσως ξέρεις το λεκανοπέδιο των Πρεσπών, με τις δύο ομώνυμες λίμνες βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 έως 1400 από την επιφάνεια της Θάλασσας. Το Εθνικό Πάρκο των Πρεσπών, περιβάλλεται γύρω γύρο με υπέροχα δασοσκέπαστα βουνά. Όλα συνηγορούν ότι οι Βιοκλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του Αθλητικού. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι, τις δεκαετίες του 60 και του 70, πολλές μεγάλες ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες Α’ Εθνικής, όπως ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ, ΑΕΚ, ΠΑΟ κτλ., έκαναν την προετοιμασία τους στην Περιοχή! Τότε βέβαια οι ομάδες και οι Αθλητές δεν απαιτούσαν υψηλές ξενοδοχειακές υποδομές, ενώ βολεύονταν, σε χωμάτινα γήπεδα, τα οποία ήταν είχαν το αυτοφυές χόρτο».

«Τι γίνεται με τα γήπεδα και Αθλητικές Υποδομές».

«Σήμερα στον Δήμο Πρεσπών, βασικά υπάρχει το «Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο», το οποίο Διαθέτει Κλειστό Γήπεδο και Υπαίθριο γήπεδο Ποδοσφαίρου. Πρέπει να επισημανθεί, ότι εντός των επόμενων ημερών θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος Χλοοτάπητας του Ποδοσφαιρικού Γηπέδου, το νέο Παρκέ του Κλειστού Γηπέδου, τα υπερσύγχρονα αποδυτήρια γυμναστήρια κτλ».

«Μιλάμε για πολύ σοβαρές υποδομές, οπως καταλαβαίνω».

«Νομίζω ότι πραγματικά είναι πάρα πολύ καλές υποδομές οι οποίες θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ομαδικών αθλημάτων».

«Ήταν το επόμενο ερώτημα που ήθελα να σας κάνω, Αναφερόμαστε σε μαζικά αθλήματα».

«Εκτός φυσικά από το γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει Ποδοσφαιρικές Ομάδες, αλλά και Camp Ποδοσφαίρου για ακαδημίες ποδοσφαίρου αλλά και με πρωτοβουλία Φλωρινιωτών Ποδοσφαιριστών που πρωταγωνίστησαν στα γήπεδα της Α’ και Β Εθνικής, συνεπικουρούμενοι με προπονητές εγνωσμένης αξίας. Στο κλειστό Γυμναστήριο, με το νέο παρκέ, θα μπορεί να φιλοξενήσει αθλήματα κλειστού χώρου, όπως, Ομάδες Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ».

«Άλλα αθλήματα μπορούν να φιλοξενηθούν».

«Στο εν λόγω Αθλητικό Κέντρο, έχουν φιλοξενηθεί και προγραμματίζονται να φιλοξενηθούν διάφορα άλλα Αθλήματα, κλειστού χώρου όπως: Ξιφασκία, Πίνγκ Πόγκ, Καράτε, Τζούντο, Άρση βαρών και ολα τα αλλα σπόρ. Πρέπει να αναφέρω, ότι για σχεδόν 12 συνεχόμενα καλοκαίρια, ο ΟΞΙΦ, διοργάνωνε το Camp Ξιφασκίας. Νέοι Αθλητές και Αθλήτριες από περίπου 17 χώρες ανά τον κόσμο, πέρασαν τα καλοκαίρια τους, στην Πρέσπα, πολλοί από αυτούς τους είδαμε να έχουν παγκόσμιες διακρίσεις. Στο Πατουλίδειο Κλειστό Γυμναστήριο, έχουν πραγματοποιηθεί διάφοροι διεθνείς αγώνες, των αθλημάτων αυτών, που φοβάμαι ότι δεν θα τις πω όλες».

«Σήμερα υπάρχουν ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αυτές τις δραστηριότητες».

«Σήμερα στον Δήμο Πρεσπών υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές που μπορούν πλέον να καλύπτουν τις ανάγκες φιλοξενίας και μάλιστα υψηλού επιπέδου, με πισίνες, γυμναστήρια, αίθουσες μαθημάτων με τεχνολογικό εξοπλισμό κτλ. Το σύνολο των κρεβατιών στον Δήμο Πρεσπών είναι περίπου 500. Με την ευκαιρία αυτή, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα της οικογένειας του ομιλητή σας, το Prespa Resort / Villa PLATYthea, που ευρίσκεται στο χωριό Πλατύ, στο κέντρο του Λεκανοπεδίου των Πρεσπών, εκτός από τα ευρύχωρα δωμάτια, διαθέτει, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, πισίνα ανοιχτή και κλειστή, Αίθουσα Συνεδριακών Εκδηλώσεων, Ανοιχτό γήπεδο Μπάσκετ και Βόλεϊ, εγκαταστάσεις Spa, χώρο φυσιοθεραπείας και μασάζ».

«Με τί άλλες Αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί κάποιος να ασχοληθεί στην Πρέσπα».

«Στο λεκανοπέδιο των Πρεσπών και στις δύο λίμνες υπάρχουν πάρα πολλές Αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να ασχοληθεί. Υπάρχουν επιχειρήσεις μέλη της ένωσης στις οποίες κάποιος μπορεί να απευθυνθεί, όπου έμπειροι εκπαιδευτές μπορούν να τους μυήσουν στα αθλήματα και αθλητικές δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις αυτές, εκτός από διάφορα γνωστά αθλήματα, ασχολούνται και με τα ομαδικά παιγνίδια. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα παιγνίδια που μπορεί να απευθύνονται σε ομάδες νέων παιδιών, σχολείων συλλόγων αλλά και τα παιγνίδια, που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, τα λεγόμενα, «Team Building” παιγνίδια με στόχο να καλλιεργήσουν το ομαδικό πνεύμα ή «Leader Building”, παιγνίδια που στοχεύουν να δημιουργήσουν ηγέτες της ομάδα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ιδίως στο εξωτερικό θεωρούν επιβεβλημένο κάποια περίοδο του χρόνου να προσφέρουν χαλάρωση αλλά και εκπαίδευση στα στελέχη τους.»

«Ποιες άλλες δραστηριότητες υπαίθρου υπάρχουν στην Πρέσπα».

«Θα ξεκινήσω φυσικά με τα νερά των λιμνών όπου μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το Κανό- Καγιάκ. Ποδηλασία είτε στον κάμπο των Πρεσπών, είτε στα βουνά με Mountain Bike και μάλιστα υπάρχει πλέον οργανωμένη πίστα για απαιτητικούς. Τοξοβολία. Flying Fox. Ορειβασία. Αναρρίχηση. Κολύμβηση στις λίμνες ή στην πισίνα κάποιου ξενοδοχείου. Τους χειμερινούς μήνες, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, που γεωγραφικά ανήκει στον Δήμο Πρεσπών μόνο 20 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου, είναι ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της Χώρας, με την μεγαλύτερη σε διάρκεια ετήσια χιονόπτωση, με πίστες εύκολες ή δύσκολες, ακόμη και ολυμπιακών διαστάσεων μπορεί επίσης να καλύψει».

«Κύριε Βασιλόπουλε, όλα αυτά γίνονται στην Πρέσπα. Είναι η πρώτη φορα που οι αναγνώστες μας γνωρίζουν τις αθλητικές δράσεις πέρα φυσικά από το ποδόσφαιρο και τις δράσεις της λίμνης».

«Όχι μόνο αυτά, θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω και άλλες δραστηριότητες. Ο ομιλών , διοργανώνει κάθε χρόνο το Prespa Off Road 4x4, το οποίο συνδυάζει την περιήγηση, στα αξιοθέατα της Πρέσπας αλλά και βόλτες σε δασικούς δρόμους και τα αλπικά λιβάδια, εμπειρίες που πραγματικά αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Πρέπει να σας αναφέρω, ότι ο ίδιος είμαι λάτρης της Μοτοσυκλέτας, φέτος αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την Πανελλήνια Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία, και περί τα τέλη Ιουλίου θα διοργανώσουμε τις Ανιχνεύσεις των Πρεσπών. Αναμένονται συμμετοχές και από το Εξωτερικό. Φανταστείτε λοιπόν τους συμμετέχοντες να κινηγάνε με τις μηχανές τα μυστικά της Πρέσπας και γενικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τέλος να αναφέρω για το «Πρεσπαθλον».

· Είναι ένα διεθνές άθλημα που απευθύνεται σε υπεραθλητές.

· Το άθλημα αυτό ξεκινάει με κολύμβηση περίπου 1000 μέτρα μέσα στην Λίμνη, μετά παίρνουν τα ποδήλατά τους, και μέσω του ορεινού όγκου του Βαρνούντα περνώντας από δασικά μονοπάτια, καταλήγουν στο Πισοδέρι, όπου αφήνουν τα ποδήλατα και στην συνέχεια τρέχοντας πεζή φτάνουν στο Τερματισμό».

«Νομίζω πώς μιλάμε για έναν ξεχωριστό τρόπο που πρέπει να γνωρίσουν ολοι οι Έλληνες και οχι μόνο ο αθλητικός κόσμος». 

«Έτσι είναι, ο παραδεισένιος τόπος μας, πραγματικά προσφέρει την ευκαιρία για πάρα πολλές δραστηριότητες . Κλείνοντας θα έλεγα ότι ο απώτερος στόχος μας είναι να ξαναναβιώσουν οι παλιοί «Ναυταθλητικοί αγώνες των Πρεσπών» που πραγματοποιούνταν μέχρι την δεκαετία του 1960, που περιελάμβαναν, κωπηλασία με παραδοσιακές βάρκες, κολύμβηση. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε τις μεγάλες προοπτικές που θα δημιουργηθούν με την διάνοιξη της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών με την Βόρεια Μακεδονία, όπου οι δραστηριότητες αυτές θα αποκτούν τριεθνή Χαρακτήρα.»

«Βλέπω πως εχετε ορεξη για δράσεις και πολυ δουλειά».

«Ναι αγαπάω αυτό που κάνω, αγαπάω αυτό τον τόπο. Εχουμε δημιουργήσει τις τέλειες  εγκαταστάσεις για κάθε ομάδα που ενδιαφέρεται να κάνει προετοιμασία αλλά και για απλούς ανθρώπους που με τους φίλους τους μπορούν να γνωρίσουν και να απολαύσουν κυρίως ολες τις δράσεις μας. Θα χαρούμε να τους εξυπηρετήσουμε ολους».