Η σημερινή εμφάνιση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σπίρτζη στην τηλεόραση του Σκάι έδωσε το έναυσμα για ανταλλαγή επιχειρημάτων και βολών, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για άκρως επικίνδυνες παραλείψεις που φέρουν τη σφραγίδα των υπουργών της ΝΔ,  παρουσίασε έγγραφα κι επέμεινε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρει καμία ευθύνη.

Όπως είπε, το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα γινόταν αν και το 2023 ίσχυε ότι ίσχυε το 2019. Αν δεν είχαν γίνει δραματικές αλλαγές και καθυστερήσεις στα έργα που συνδέονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Όπως επεσήμανε οι ευθύνες δεν είναι διαχρονικές αλλά προσωποποιημένες  και προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλει και νέα επιστολή στον Ισίδωρο Ντογιάκο για να ερευνήσει όλες τις συμβάσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης υπήρχε όπως και το δευτεροβάθμιο στην οδό Καρόλου στα γραφεία του ΟΣΕ μέχρι και το 2019, οπότε και σταμάτησε. Στη Λάρισα, το δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης υπέστη βλάβη το 2019 και κάηκε και δεν το έφτιαξε κανείς. "Γιατί δεν το έφτιαξε κανείς", αναρωτήθηκε; Και πρόσθεσε: "Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε 9,5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις".

Η Νέα Δημοκρατία, όμως, απαντά ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε πλήρως από τον Νοέμβριο του 2022. Το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ο τοπικός σταθμός σηματοδότησης στη Λάρισα. Η τηλεδιοίκηση ήταν ενεργή, όμως, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ, δεν λειτουργούσε, δεν τους επέτρεπε να δουν τίποτα πλην ενός πολύ μικρού τμήματος, μέχρι την πυρκαγιά του 2019, οπότε και καταστράφηκε. Ο νέος τοπικός σταθμός παραδόθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τον Νοέμβριο του 2022 και έκτοτε ήταν πλήρως λειτουργικός. Άρα ο σταθμάρχης θα μπορούσε και να χαράξει ηλεκτρονικά την πορεία και να δει το τρένο για 5.5 χιλιόμετρα. Δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Την ίδια ημέρα τα υπόλοιπα δρομολόγια έγιναν κανονικά με αυτόματη χάραξη, κάτι που αποδεικνύει ότι το σύστημα λειτουργούσε πλήρως.

Ο κ. Σπίρτζης επέμεινε πως επί των ημερών του, σε κάθε σταθμό υπήρχαν δύο σταθμάρχες. Μόνον που, σύμφωνα με τη ΝΔ, ποτέ δεν υπήρχε υποχρέωση για δύο σταθμάρχες. Μάλιστα, από το κυβερνών κόμμα προκαλούν, σε όποιον ισχυρίζεται το αντίθετο, να κοιτάξει τους πίνακες υπηρεσίας για να το διαπιστώσει. "Υπάρχουν 3 βάρδιες στις οποίες επιμερίζεται το έργο.  Το ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει ότι ο προϊστάμενος είναι εκείνος που καθορίζει τις βάρδιες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε άλλαξε το πλαίσιο για να καταστήσει τους 2 σταθμάρχες υποχρεωτικά", λένε.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, "σήμερα στον ΟΣΕ στο δευτεροβάθμιο κέντρο επειδή δεν νοιάστηκε κανείς από το 2020 που έφυγε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν έχουν ένα τερματικό. Αναθεωρήσαν την σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και γλίτωσε 600 εκατ. ευρώ η Hellenic Train, αλλά ένα τερματικό δε νοιάστηκε να πάει κανείς να δει ότι λείπει από την επιτήρηση.

Πρόσθεσε πως από το 2018 ήταν έτοιμη η λεγόμενη κινητή τηλεφωνία των τρένων (GSMR) και δεν λειτούργησε επί τέσσερα χρόνια αν και είχε τοποθετηθεί και είχε εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό. 

Ο κ. Σπίρτζης παραδέχτηκε πως "τηλεδιοίκηση δεν υπήρχε", αλλά πρόσθεσε πως "υπήρχε και υπάρχει gps σε κάθε τρένο. Ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να δούμε που είναι το τρένο, σε όλο το δίκτυο. Υπάρχει εφαρμογή της Vodafone, όταν λειτουργούσαν μαζί ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ επικοινωνούσαν οι μεν του ΟΣΕ με τους σταθμάρχες και οι δε με τους μηχανοδηγούς. Δεν έβλεπαν σε ποια γραμμή, αλλά χάραζαν. Τώρα ο ΟΣΕ, δεν το έβλεπε". 

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η εξής: "Ο κ. Σπίρτζης συγχέει το σύστημα τηλεδιοίκησης που δείχνει ακριβώς πού βρίσκεται κάθε αμαξοστοιχία, δηλαδή σε ποια συγκεκριμένη γραμμή ανόδου ή καθόδου, και το σύστημα απλής πλοήγησης το οποίο δείχνει μόνο τη γενική θέση ενός οχήματος. Στην πραγματικότητα, υπήρχε ένα σύστημα GPS το οποίο όμως δεν έδειχνε σε ποιες ράγες κινείται το τρένο, αλλά απλά το στίγμα της τοποθεσίας του. Άρα, όταν υπάρχουν δύο γραμμές, όπως εν προκειμένω, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση ο σταθμάρχης να δει αν κινείται στη σωστή ή στη λάθος γραμμή. Συνεπώς, δεν είχε απολύτως κανένα ωφέλιμο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, στο τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, που είναι σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2022 στη Λάρισα, ο κάθε σταθμάρχης μπορεί να δει ακριβώς τη γραμμή πάνω στην οποία κινείται η αμαξοστοιχία, πριν την είσοδο του τρένου στον σταθμό και μετά την αναχώρησή του. Αυτό το σύστημα έως τον Σεπτέμβριο θα έχει εγκατασταθεί σε όλον τον κύριο άξονα".

Για τον κ. Σπίρτζη, η σύμβαση 717 που έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ήταν άθλια καθώς έλειπαν μεγάλα τμήματα του έργου και έγινε συμπληρωματική το 2016 κι επέμεινε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2018 το 68% του έργου της τηλεδιοίκησης "ενώ με το που πήγε να εγκαινιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη λίγη πριν την τραγωδία των Τεμπών ήταν και αυτό έτοιμο κατά 90%".

Η ΝΔ απαντά ότι "η σύμβαση, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2014, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως το 2016, αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς. Είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου, στο οποίο δυστυχώς, όμως, «υπήρχαν σοβαρότατα σφάλματα, κατ' αποτέλεσμα ένα ποσοστό όχι πάνω από 18% ήταν αυτό που ήταν γνήσια λειτουργικό τα δύο αυτά χρόνια. Το υπόλοιπο χρειαζόταν να ανακατασκευασθεί. Το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή». Επιπλέον, το περίφημο 68% αναφέρεται σε ποσοστά απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων και όχι σε λειτουργικά τμήματα τα οποία παραδόθηκαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΣΕ για χρήση. Συγκεκριμένα: επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκαν 17 σταθμοί, σε σύνολο 52, εκ των οποίων οι μισοί ανακατασκευάστηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ αδαπάνως για το δημόσιο και κατασκευάστηκαν 19 επιπλέον. Σχετικά με το ETCS, μέχρι το 2020 είχαν παραδοθεί μηδέν (0) σταθμοί, ενώ μεταξύ 2020-2023 παραδόθηκαν 21 σταθμοί για χρήση στον ΟΣΕ, ήτοι το 40% του έργου".

Ο Χρήστος Σπίρτζης διέψευσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος υποστήριξε ότι την περίοδο 2017-2019 δεν έγινε τίποτα, επισημαίνοντας ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 γινόταν το έργο που υπήρχε στη σύμβαση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανέφερε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών,  έπρεπε απλώς να υπογράψει τη συμπληρωματική σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν το έκανε μέχρι το 2021.

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν και είχε μνημόνιο έκανε προσλήψεις και στον ΟΣΕ υπήρχαν 1.200 μόνιμοι υπάλληλοι ενώ τώρα υπάρχουν 730", πρόσθεσε.

Από τη Νέα Δημοκρατία επιφυλάσσονται και για άλλες απαντήσεις κι αναρωτιούνται αν ο κ. Σπίρτζης θα παραστεί στην Επιτροπή Μεταφορών και Εμπορίου της Βουλής σε κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα μεταφορών κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση. "Ο κ. Γεραπετρίτης θα είναι εκεί. Ο κ. Σπίρτζης θα είναι", αναρωτιούνται;

Και τονίζουν: "Σε μια στιγμή που χρειάζεται σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και ανάδειξη και ανάληψη ευθυνών, ο κ.Σπίρτζης, που ήταν υπουργός επί 4,5 χρόνια, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, καλύπτει απόλυτα τον κ. Σπίρτζη".