Μαθητές πήραν το ρόλο δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων και συμμετείχαν στον 1ο Διασχολικό Διαγωνισμό Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας», στους Αμπελόκηπους, μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αμπελοκήπων Μενεμένης.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι μαθήτριες και μαθητές γυμνασίων και λυκείων του δήμου, κλήθηκαν να διαχειριστούν θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης, την ασφάλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την οπλοκατοχή, αλλά και με ζητήματα σχετικά με τη μάστιγα των ναρκωτικών. 
Η πολυποίκιλη δράση, αποτέλεσε σε μία συνεργασία του Συλλόγου, του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης αλλά και του Μη Κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Άφιξις» και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5/3/2023.
 Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβαν μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αμπελοκήπων Μενεμένης. Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στους χώρους των σχολείων, καθώς και στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, όπου τους μαθητές υποδέχτηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Α' Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Λάζαρος Κυρίζογλου.
 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου και σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων Θεόδωρο Σιδηρόπουλο, «πέρυσι τα σχολεία μας συμμετείχαν για πρώτη φορά στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Εικονικές Δίκες "Πρωταγόρας" με 15 μαθητές και μαθήτριες από λύκεια του δήμου.
Φέτος, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε έναν διασχολικό τοπικό διαγωνισμό στα πρότυπα του "Πρωταγόρα"», συμπληρώνει ακόμη, διευκρινίζοντας ότι «ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε μία τέτοια προσπάθεια σε κάποια περιοχή της χώρας. Και είχε ανταπόκριση! Στον διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 45 μαθητές και μαθήτριες από Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας».
Το ραντεβού ανανεώθηκε στον 2ο Σχολικό Διαγωνισμό Εικονικών Δικών “Πρωταγόρας” Αμπελοκήπων Μενεμένης.